Hirdetés
. Hirdetés

Holnaptól érhető el a Gazdaságvédelmi Akcióterv kutatás-fejlesztési támogatása

|

A vállalkozások 2020. április 15-étől pályázhatnak a kutatás-fejlesztési bértámogatásra, április 16-ától pedig az általános munkahelyvédelmi bértámogatásra.

Hirdetés

Hirdetés

"A Gazdaságvédelmi Akcióterv kiemelt célja a munkahelyek védelme, helyreállítása és újak teremtése. A vállalkozások az intézkedések bejelentése után egy héttel már pályázhatnak az elsőként elérhetővé váló célzott támogatásokra" - hangsúlyozta Palkovics László innovációs és technológiai miniszter.

A kormány 40 százalékos bértámogatást vállal a kutatási, fejlesztési és innovációs szektor magasan képzett munkavállalóinak megtartása érdekében három hónap időtartamra. A több tízezer szakember munkában tartása elengedhetetlen a gazdaság újraindításához, a támogatást ezért többek között mérnökök, kutatók, informatikusok után kaphatják a cégek.

A lehetőség kiterjed minden kutatás-fejlesztést végző, nem költségvetési szerv munkáltatóra, így a teljes nemzetgazdaságot, minden ágazatot érint.

Palkovics László innovációs és technológiai miniszter

A munkahelyvédelmi bértámogatási programban az állam átvállalja a munkavállalók kieső jövedelmének egy részét a rövidített munkaidőben történő foglalkoztatás idejére. A támogatási időszak három hónap lehet, a munkáltatónak vállalnia kell, hogy a kérelem beadásától számítva megőrzi, a folyósítást követően pedig legalább egy hónapig fenntartja dolgozói létszámát.

A programban azok a Munka törvénykönyve szerint foglalkoztatott munkavállalók vehetnek részt, akik a veszélyhelyzet kihirdetése és a kérelem benyújtása közötti időszak alatt megszakítás nélkül foglalkoztatásban álltak a munkáltatónál, akár "home office" keretében is.

A miniszter tájékoztatása szerint a gazdasági szereplők kérése alapján a tárca megvizsgálja annak a lehetőségét, hogy a Munka törvénykönyve szerint foglalkoztatottakkal rendelkezők mellett a kisadózó vállalkozások tételes adóját (kata) fizető vállalkozások is élhessenek a bértámogatással.

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.