Hirdetés
. Hirdetés

Színek és hangulatok

|

Közép-Kelet-Európában is kaphatók a Philips fénykibocsátó diódákra épülő, távvezérelhető lámpái.

Hirdetés

A négy darab LED fényforrást tartalmazó LivingColors lámpák a lakásvilágítás új és izgalmas formáját képviselik. A lámpákhoz tartozó, rádiófrekvenciás távvezérlő segítségével a felhasználók igény szerint választhatják meg a beltéri megvilágítás színét. A két vörös, valamint egy-egy kék és zöld fénykibocsátó diódának köszönhetően a lámpa összesen 16 millió színárnyalatot képes előállítani. Ezeket a felhasználó a távirányítón található, érintésérzékeny színkorong segítségével keverheti ki, két további gomb segítségével pedig beállíthatja a színtelítettséget és a fényerőt.

A kimondottan száraz helyiségekbe tervezett - fürdőszobában és konyhában nem használható - lámpákban alkalmazott, 5 voltos LED-ek élettartama lényegesen hosszabb a hagyományos izzókénál, amelyekhez képest sokkal kevesebb energiát fogyasztanak. Az átlátszó és fekete kivitelben kapható, 20 cm magas LivingColors lámpák élettartama - napi átlag másfél órás használat mellett - nyolc-tíz év. Mindez miniatűr változatban is elérhető. A LivingColors Mini lámpák szintén érintéssel vezérelhető színkereke távirányító helyett a lámpatesten kapott helyet, és 256 különböző színárnyalat kiválasztását teszi lehetővé.

livingcolors_web.jpg

A fény és a színek közérzetre gyakorolt hatása kétségbevonhatatlan. Ezt igazolja az a konceptuális szoba is, amelyet a Philips a Westin Chicago North River hotelben rendezett be az alvászavarral, illetve jetlaggel küszködő vendégek számára. A szállodalánc felmérése szerint ügyfeleinek 55 százaléka alváshiánytól szenved. Közülük havonta több mint kilencszázan fordulnak a személyzethez, hogy orvosi segítséget kérjenek.  

A globalizált gazdaság és az időzónák közötti utazás könnyebbé, hozzáférhetőbbé válása következtében a jetlag az üzleti utazók és turisták mind szélesebb tömegeit érinti. Az emberek ettől függetlenül is igyekeznek egyre több üzleti és társasági eseményt zsúfolni életükbe - a nappalokat zárt helyiségekben, az éjszakákat kulturális rendezvényeken, éttermekben és szórakozóhelyeken töltik. Így egyre kevesebbet tartózkodnak természetes fényviszonyok között, aminek következtében felborul az ébrenlét és a pihenés váltakozásának egyensúlya, és kialakul a társadalmi jetlag - ahogyan a modern életvitel jelenségét a müncheni Ludwig-Maximilians-Universität azonosította.  

Ez a probléma a kutatások szerint jól kezelhető a fényterápia eszközeivel. Közéjük tartoznak a chicagói Westin hotelben szeptemberben felszerelt Philips ActiViva lámpák is. Az általuk kibocsátott kék fény hatására az emberek feltöltődnek, és éberebbnek érzik magukat. A gyártó terepi tesztjei során az ActiViva lámpákat használó résztvevők tíz százalékos vagy ennél nagyobb teljesítménynövekedésről számoltak be.    

Egyébként a Philips idén júniusban szerelte fel a világ első, kizárólag LED lámpákkal megvilágított irodáját Párizsban. A Generali számára a Champs-Elysées sugárút 100-as szám alatt kivitelezett munka során összesen 422 világítótestet rögzítettek a helyiségek mennyezetére. Világítótestenként 16, illetve 12 darab, egyenként 2,6 wattos LED gondoskodik az irodák megfelelő megvilágításáról. Ennek fényereje átlagosan 300 lux, míg az íróasztalok felett eléri az 500 luxot. A Generali irodaházának homlokzatát is LED-ek világítják meg, amelyek a meghatározott forgatókönyv szerint változtatják színüket. A fénykibocsátó diódák hosszú élettartama és alacsony energiafogyasztása folytán a biztosító a bel- és kültéri világítás költségeit is csökkenteni tudta ezzel a megoldással. 

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.