Hirdetés
. Hirdetés

Zöld táppal a klímaváltozás ellen

|

Az APC két legújabb áramellátás-védelmi eszköze környezetünket is óvja.

Hirdetés

Egy szünetmentes tápegység beszerzése során eddig nem sokan gondolhattak arra, hogy ez a rendkívül hasznos kiegészítő amellett, hogy megóvja számítógépünket mindenféle külső, leginkább elektromos behatástól, mégis mekkora pluszfogyasztást jelent a mindennapok során. Továbbá az egyes szünetmentesek üzem közbeni hatékonysága sem általánosan ismert, mondhatni vakon tapogatózunk ezen a téren.

Az APC nyári bejelentései során két olyan új terméket tárt a nagyközönség elé, melyek remekül illeszkedhetnek a környezetkímélő életmódhoz, illetve kiváló kezdőlökést adhatnak az energiatakarékos gondolkodásmód elsajátításához. A Back UPS ES 750 és a Power Saving SurgeArrest modellek az úgynevezett SmartShedding technológiával vannak felszerelve, mely lényegében nem jelent mást, mint hogy az eszköz főaljzata érzékeli számítógépünk készenléti vagy kikapcsolt állapotát, és ehhez mérten kapcsolja le a rádugott perifériák - nyomtató, szkenner, hangszórók stb. - áramellátását. Ezen energiatakarékos eljárás révén évente átlagosan akár 40 dollárt (közel 7000 forint) is spórolhatunk.


apccucc.jpg


A Back UPS ES 750 és a Power Saving SurgeArrest azonban nem csak a villanyszámla meghízásától óv meg minket, hanem attól is, hogy egy villámcsapás vagy feszültségingadozás következtében számítógépünk ne távozzon el az örök vadászmezőkre. A hatékony áramellátás-védelmi megoldások révén akkor is nyugodtan végezhetjük munkánkat, ha elektromos hálózatunkon épp káros túlfeszültséghullámok és feszültségcsúcsok alakulnak ki. A 750 VA-s Back UPS jókora tartalékenergiájának köszönhetően akár 70 percig is képes ellátni az ráaggatott rendszert, függetlenül a terhelési a kapacitás nagyságától. Ha mindeközben még energiatakarékosak is vagyunk, akkor mindenképpen nyugodtan hajthatjuk álomra fejünket, hiszen a számítógépünk védelme mellett a környezet is óvjuk valamelyest.

A Back UPS ES 750 és a Power Saving SurgeArrest Magyarországon 2009 elejétől válik elérhetővé.

Akár kis irodáknak is.

Szarka Attilát, az APC Hungary vezető mérnökét kérdeztük a legújabb megoldásairól, a cég zöld stratégiájáról.

"Bár igen sok, már évek óta a piacon lévő termékünk felel meg a mai "zöld" elvárásoknak, a folyamatos fejlesztés révén egyre több olyan megoldást tudunk a felhasználóknak ajánlani, amelyekkel energiát, és így költséget takaríthatnak meg. Egy-egy kiragadott példa: lakosság és kis irodák részére új, intelligens tápvédelmi Surge terméket fogunk kínálni, amely automatikusan le tudja kapcsolni a perifériákat (monitor, nyomtató stb.) ha a számítógépet kikapcsolták, illetve adatközponti megoldások közül a rendkívül jó hatékonysággal üzemelő InRow hűtési termékeket említeném."

Átlagosan mennyi plusz fogyasztást jelent egy UPS üzemeltetése éves szinten egy otthoni- és egy irodai felhasználó számára?


A lakásokban és kis irodákban üzemeltetett UPS-ek többnyire nem kettős konverziós, hanem un. készenléti vagy Line-interaktív felépítésűek. Az utóbbi két megoldás nagy előnye, hogy kevesebb alkatrészből épülnek fel, és hálózati üzem megléte esetén általában nagyon jó hatásfokkal üzemelnek (a legtöbb APC Back UPS feltöltött állapotban kevesebb, mint 10W-ot vesz fel, ha nincs rajta terhelés). Ilyen alkalmazásoknál tehát nem lehet azzal túl nagy megtakarítást elérni, ha még tovább javítjuk a hatásfokot. Más a helyzet azonban a nagy szünetmentes berendezések alkalmazásakor.

Több száz kW, esetleg néhány MW kapacitású rendszerek esetén 1% hatásfokbeli különbség sok millió Ft-nyi éves többletköltséget (vagy megtakarítást) eredményezhet. A folyamatosan emelkedő energiaárak mellett nem véletlen, hogy a világ legjobb hatásfokú online statikus UPS-e iránt - a delta konverziós APC Symmetra MW, amely alacsony terhelés mellett is képes 97%-os hatásfokkal üzemelni - ugrásszerűen nő az érdeklődés. Nagy általánosságban elmondható tehát, hogy otthon 1-4%, nagyobb irodai rendszerek esetében pedig 3-20% közé eshet a szünetmentes rendszer vesztesége attól függően, hogy milyen típusú berendezést mekkora terhelésen üzemeltetnek (a veszteséget a szünetmentes által megtáplált fogyasztók terheléséhez kell viszonyítani).


Hogyan törekednek arra, hogy a szünetmentes tápegységek fogyasztása kisebb legyen?


Ahogy fent már említettem, a kisebb (készenléti és line-interaktív) berendezések esetén az UPS fogyasztása (vagyis a vesztesége) elég alacsony. Számottevő változást az adatközpontokat, irodaházakat, ipari létesítményeket megtápláló nagyobb rendszerek esetében lehet elérni. A berendezések hatásfokának vizsgálatakor azonban érdemes figyelembe venni a terhelés mértékét is, hiszen a gyártók által ajánlott max. terhelés 70-80%. A hagyományos konstrukciójú berendezések pedig arányosan jóval nagyobb veszteséget termelnek a gyakorlatban általában használt 40-70%-os terhelési tartományban, mint a specifikált, elméleti 100%-os terhelés mellett. Nagy szünetmentes berendezések esetén nem szabad elfelejteni azt sem, hogy az UPS hűtési igénye a veszteségével arányos.

Az APC UPS fejlesztéseiben előtérbe helyezi a szünetmentes berendezések veszteségének csökkentését, és szinte minden évben képes új kihívást állítani a többi gyártó számára. Idén jelentettük be a Symmetra PX belső redundanciával rendelkező, moduláris UPS család második generációját, amely kettős konverziós topológiája ellenére, 30-100% közötti terhelésnél 95% feletti hatásfokkal képes online módban üzemelni. Noha ezen a téren sem talált még kihívóra, jövőre szeretnénk ismét előbbre lépni egy 500kW-ig bővíthető új molduláris UPS családdal, amelynek - az eddig csak delta konverziós technológiával elérhető - 96% feletti hatásfoka miatt igen kedvező lesz az üzemeltetési költsége.

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.