Hirdetés
. Hirdetés

Takargatják offshore-ozásukat az amerikai cégek

|

Hat szenátor változtatna ezen egy törvénnyel, amely arra kötelezné a tőzsdén jegyzett vállalatokat, hogy tegyék közzé, hány alkalmazottnak adnak munkát az Egyesült Államokban.

Hirdetés

A tőzsdén jegyzett cégeknek az Egyesült Államokban hatályos törvények értelmében csupán alkalmazottaik összlétszámáról kell adatot közzétenniük, és többségük ezzel be is éri, nem bocsátkozik részletekbe. Bizonyos információk következésképp rejtve maradnak a nyilvánosság előtt. Előfordulhat ugyanis, hogy ezek a vállalatok leépítenek az Egyesült Államokban, miközben új munkavállalókat toboroznak a tengerentúlon.

Hat szenátor - mindegyikük demokrata - most olyan törvényjavaslatot terjesztett be Outsourcing Accountability Act néven, amely előírná a tőzsdén jegyzett vállalatoknak, hogy alkalmazottaik létszámát telephelyekre, államokra és országokra bontva közöljék. Információk hiányában ugyanis nehéz kideríteni, hogy egy-egy amerikai vállalat hány munkahelyet költöztet külföldre.

A Kaliforniai Egyetem IT-szakemberei tiltakoznak a munkahelyek külföldre vitele ellen San Franciscóban

Jelenleg a tőzsdén jegyzett cégek mindössze 18-25 százaléka teszi közzé, hogy hány főt foglalkoztat az Egyesült Államokban, mondta Scott Liao, aki könyvelést tanít a Torontói Egyetemen. Liao 2012-ben tanulmányt készített ebben a témában Anne Beatty-vel, az Ohiói Állami Egyetem könyvelői és vezetői informatikai szakának professzorával közösen.

Arra a megállapításra jutottak a tanulmány készítésekor, hogy a földrajzi bontásban adatokat közlő vállalatok jellemzően több főt foglalkoztatnak az Egyesült Államokban. Meglehet, az ilyen részleteket mellőző cégek azért nem állnak elő az információval, mert a munkahelyeket külföldre helyezik ki, és aggódnak, hogy ez nem találna kedvező fogadtatásra az alkalmazottak és általában a lakosság körében, mondta Liao egy interjúban.

Ha változna a törvény, és az alkalmazottak létszámáról földrajzi bontásban is adatokat kellene közzétenniük, a cégek esetleg több munkahelyet tartanának otthon, bár ez nem biztos, tette hozzá a professzor.

Sok egyesült államokbeli technológiai cég nem közöl részletes adatokat a foglalkoztatottak létszámáról, de amelyek megteszik, azok úgy tűnik, a tanulmányban felvázolt modellt igazolják.

A Microsoft éves jelentésében például szerepel, hogy hány főt foglalkoztat az Egyesült Államokban, és ez a szám tavaly nőtt. A cég 2015-ben világszinten 118 ezer főt alkalmazott teljes munkaidőben - 60 ezret az Egyesült Államokban, 58 ezret más országokban. Tavaly világszinten 114 ezer főre apadt a munkatársak tábora, de míg a más országokban foglalkoztatottak száma 51 ezerre csökkent, addig az Egyesült Államokban 63 ezerre nőtt.

Ezzel szemben az IBM, amely az Egyesült Államokban csökkentette, a tengerentúlon pedig növelte alkalmazottainak létszámát, 2010 óta éves jelentésében csak világszintű adatot szerepeltet a foglalkoztatottak összlétszámáról.

Hirdetés
Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.