Hirdetés
. Hirdetés

Talpon maradni a digitális forradalomban

|

Mit tartanak a vállalatvezetők a digitális átalakulás, a kulcstechnológiák és a szervezeti változások legfontosabb mozgatórugóinak, illetve milyen üzleti tervekkel készítik elő a vállalatok digitalizációját? - kérdezték a The Economist Intelligence Unit elemzői a DXC Technology támogatásával készült felmérésben.

Hirdetés

Idén valósággal végigsöpör majd az ágazatokon a digitális transzformáció, jósolja a The Economist Intelligence Unit hatszáznál több nagyvállalati vezető megkérdezése alapján. Napjainkra ugyanis a cégek valóban felismerték, hogy a digitalizáció elengedhetetlen az üzleti sikerhez. A mesterséges intelligencia, a gépi tanulás és a blokkláncok eljutottak a valós gyakorlati felhasználásig, és a vállalatok vezetői igazi értékteremtő erőt látnak bennük, amelyekbe érdemes, sőt szükséges befektetniük.

Hirdetés

Stratégiai szinten
A válaszadók több mint 80 százaléka úgy gondolja, hogy a következő tizenkét hónapban növelni fogja befektetéseit a digitális technológiákba. Több mint kétharmaduk szerint az elmúlt három évben nőtt a vállalat haszna a digitális stratégiák alkalmazása következtében; legalább 40 százalékuk állította, hogy kiemelten fontos a szervezeti struktúra átalakítása, ehhez pedig meg kell ismerni a legújabb toborzási stratégiákat, és képezni kell a tehetségeket.

Mára a vállalatvezetők túlnyomó többsége (70 százalék) belátta, hogy a digitalizáció nagyobb agilitáshoz vezet. A válaszadók háromnegyede mondta, hogy a digitális stratégia kiemelt helyen szerepel tervei között. Egyes szektorokban, mint a pénzügy és a technológia, ennél is nagyobb ez az arány, és még többen gondolják, hogy egy modern IT-infrastruktúra magasabbra pozícionálja a cégüket.

Jóllehet, a legtöbb cég még mindig az első lépéseknél tart, 60 százalékuk szerint a kérdés már évek óta terítéken van, ugyanakkor a megkérdezettek nem egészen harmada vélekedett úgy, hogy cégük digitálisan rendben van. A kutatásból az is kiderült, hogy egyes vállalatoknál az IT- és a digitális stratégia különbsége csupán terminológiai kérdés, és egymás szinonimáiként használják a két fogalmat.

Jelentős szerepet játszik a mesterséges intelligencia és a gépi tanulás a vállalat digitális stratégiájában a megkérdezett vállalatvezetők 36 százaléka szerint, 45 százalékuk pedig azt prognosztizálta, hogy az új technológiák a következő három évben továbbra is meghatározó szerepet töltenek be vállalatuknál.

Kultúraváltás következik
Czibók Zoltán, a DXC Technology Hungary ügyvezetője a kutatás eredményeivel kapcsolatban megjegyezte, hogy a digitális stratégia kialakítása nemcsak az IT-, hanem a teljes szervezet ügye. Olyan üzleti stratégiának kell lennie, amely a digitális világ lehetőségein ül, és abból táplálkozik. Így a digitális stratégia az üzleti stratégia szerves része kell legyen. Ezen túl a kultúraváltás szerepére hívta fel a figyelmet, hiszen ez gyakran hosszú évekig tartó, a szervezet teljes egészét érintő folyamat. Kialakítása során nemcsak a szervezetbe frissen belépettekre, illetve a már digitálisan érzékeny kollégákra, hanem a még partvonalon mozgókra is figyelni kell. A szervezet egészét kell a helyes irányba terelni.

Erre rímel Czibók Zoltán szerint, hogy bár szinte minden megkérdezett arról számolt be, hogy a digitalizáció kiemelt feladatot jelent vállalata számára 2019-ben, a válaszadók szerint több akadálya is van a digitális stratégia bevezetésének. Legfőbb problémaként a biztonsági szempontokat és a hiányzó erőforrásokat jelölték meg. Minden harmadik válaszadó a megfelelő digitális készségekkel rendelkező munkavállalók hiányát nevezte meg fő akadályként.

Tény, mondta, hogy az új technológiák bevezetéséhez és alkalmazásához magas szinten képzett munkavállalókra van szükség, akiknek a kisujjukban van a digitalizáció, azaz naprakész digitális tudással és készségekkel rendelkeznek ahhoz, hogy előremozdítsák a vállalat digitális átalakulását és a technológiai megoldások adaptálását a teljes szervezetben.

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.