Hirdetés
. Hirdetés

Tároló és lejátszó: irodai svájci bicska

|

Tárgyalóban vagy nappaliban egyaránt megállja a helyét a lapos, sötétszürke Qnap HS-251+ modell, amely sokkal inkább médialejátszó, mintsem hagyományos értelemben vett lemezes adattároló.

Hirdetés

Ez a kétlemezes, HDMI-n keresztül teljes audiovizuális élményt nyújtani képes eszköz kiváló minőségben és hangzással játssza le a rajta tárolt médiatartalmakat - köszönhetően a telepített Kodi lejátszó hardveres átkódolási képességének, valamint a hozzá adott távirányítónak, ám a rajta levő QTS, a Qnap NAS-okra szánt rendszere, teljes funkcionalitást kínál fájljaink megosztásához, adataink biztos tárolásához vagy egyéni felhő létrehozásához. Mindezek mellett szinte bármilyen eszközön megjeleníthetjük adattárunk tartalmát.

Időtlen formaterv, fürgébb processzor
Kinézete az elődökhöz képes nem változott, a ventilátormentes, passzív hűtéses (azaz minden mozgó hűtőegység nélküli) lapos fémházban két lemezegység fér el egymás mellett, és mindössze egyetlen LED világít a letisztult formatervezésű előlapon. Míg a külső nem, a belső már eltér az elődöktől, hiszen míg a HS-210-ben 1,6 GHz-es Marwell, a HS-251-ben kétmagos Intel Celeron dolgozott, addig a + jellel ellátott 251-es modellben már négymagos Celeron kapott helyet, 2 gigabájt memóriával, a csomagolás pedig távirányítót is rejt, amely médialejátszásnál, televízióra csatlakoztatva lehet hasznos.

A hátoldalon elhelyezett csatlakozók majdnem mindenhez biztosítanak kapcsolatot. Az egyik elődmodell hátulján még kártyaolvasó kapott helyet, ezt immár HDMI csatlakozó(k) és plusz Ethernet csatlakozó(k) váltották. Így összesen négy USB (két db 2.0, két db 3.0), egy HDMI és két gigabites hálózati csatlakozóval gazdálkodhatunk. A kártyaolvasó helyett például fényképezőgépünket közvetlenül, USB-vel is csatlakoztathatjuk.

Az új processzornak köszönhetően simábbá vált mind a rendszer működése, mind a kezelése, noha az előző verziókra sem lehetett panasz, de processzorból és memóriából mindig jobb a több, természetesen észszerű keretek közt. A processzorfrissítés jótékonyan hat az eszköz videókonvertáló képességére, melynek hasznát vesszük, ha a tárolt filmjeinket különböző eszközökön akarjuk megtekinteni.

Többszörös védelem
Aki nemcsak egyszerű médiatárként és lejátszóként használná a készüléket, annak biztosan jól jön, hogy a legújabb QTS, jelen verziója a 4.2, teljes mértékben képes kiszolgálni egy otthon vagy egy iroda adattárolási és -mentési igényeit. A fejlett (AES 256) és valós időben is gyors lemeztitkosításnak köszönhetően attól sem kell tartani, ha maga a tárolóegység kerül illetéktelen kezekbe, bár ezt nehezítendő a doboz hátulján egy Kensington zárhely is megtalálható.

Minthogy kétlemezes eszközről van szó, a legmagasabb elérhető Raid az 1, de a rendszerhez csatlakoztatható akár 10 lemezes Expansion Unit is, amellyel további kötetek és tárolóegységek hozhatók létre. Adatbiztonságunkat növelheti, hogy a rendszer mentés és adatvédelem céljából képes másik, QTS rendszerrel ellátott Qnap tárolóval együttműködni, valamint a ma használható és elérhető felhős tárhelyek közül összeköthető az Amazon, Azure, ElephantDrive, Dropbox, GoogleDrive szolgáltatásokkal is.

Ezzel azonban még nem merülnek ki a felhasználási lehetőségei, mert a Qnap HS-251+ alkalmas a "szokásos" kétkamerás megfigyelőállomás létrehozására is, mely alaplicenc ennél a modellnél akár 40 kameráig bővíthető.

Azok a felhasználók, akik tableten vagy okostelefonon kívánják elérni az eszköz tartalmát, számos applikáció közül választhatják ki a számukra megfelelőt, legyen az egyszerű eszközre szabott médialejátszás, avagy a telefon, tablet adatainak mentése.

Ne ítélj első látásra!
Üzleti környezetben a QNAP megszokott App Centeréből válogathatunk az egyre növekvő számú program közül, legyen az akár belső intranethez használt webszerver, radius szerver, ERP-kiszolgáló vagy folyamatok nyomkövetéséhez riportot készítő alkalmazás. Válogathatunk a gyártó kínálatából, de harmadik fél által készített alkalmazások is segítségünkre lehetnek egy-egy feladat hatékony megoldásában.

Bár elsőre ránézésre nappaliba való médiatárnak tűnik, valójában médialejátszó álcája mögé bújt eszközről van szó: a rendszer képes hozni mindazt, amit egy kisebb cég informatikai rendszere igényel, mindezt megfizethető áron, felhasználóbarát módon, az alapvető biztonsági funkciókat sem mellőzve. Tehát ha legközelebb egy tárgyalóban Qnap HS-251+ készüléket látunk, ne feltétlenül a videólejátszás legyen az első gondolatunk, különösen ne, ha a gép hátulján mindkét Ethernet csatlakozó be van kötve.

Hirdetés
Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.