Hirdetés
. Hirdetés

Technológiai trendek 2017-ben

|

Kiterjesztett valóság, blockchain, vállalati drónok, autonóm járművek és új anyagok, mint a grafén vagy a szilicén: a 2020-as években többek között ezek a témák határozzák majd meg a technológia fejlődését. A közelebbi jövőre nézve a Cisco összegyűjtött 6 + 10 üzleti és technológiai trendet.

Hirdetés

1, Az internetes forgalom növekedése és a szélessáv szükségessége

 2020-ra a globális internet forgalom 95-szöröse lesz a 2005[1]-ben mért forgalom mennyiségének. A növekedés az internetes felhasználók (2020-ra 4,1 milliárd) és az internetre csatlakozó eszközök megnövekedett számának, a gyorsabb szélessávú kapcsolatoknak és a videók terjedésének köszönhető. 2020-ra a teljes IP forgalom 71 százalékát nem számítógépek, hanem okostelefonok, tabletek és televíziók adják. A digitalizálás és az IoT szintén komoly hatással vannak az IP forgalom alakulására, többek között  az intelligens fogyasztásmérők, a digitális egészségügyi monitorok és az M2M szolgáltatások révén. Kelet-Közép Európában az internetes adatforgalom ötszörösére, a mobil adatforgalom kilencszeresére emelkedik 2020-ig.

2, A digitalizáció átalakítja a hálózati infrastruktúrákat

Ma a legtöbbet emlegetett technológiai trend a digitalizáció, olyannyira, hogy idén Davosban a Világgazdasági Fórumon is ez volt a központi téma. Ahogy a világ egyre inkább digitalizálódik és minden összekapcsolódik, az adat válik a legfontosabb stratégiai eszközzé a vállalatok vagy éppen az országok esetében. Az adatok biztonsága és felhasználása, illetve az ezeken alapuló szolgáltatások alapvetően határozzák meg egy szervezet sikerességét. Van azonban egy fontos előfeltétele a sikeres digitalizációnak: a digitalizációra felkészített hálózatok.

 

Az idő előrehaladtával a hálózati kapcsolatok is egyszerűbbé válnak. Ahogy a World Wide Web szinte bárki által használhatóvá tette az internetet, a vállalati hálózatok is egy nyitott modell felé haladnak. Egy ilyen új generációs hálózat vezérlő-alapú automatizálást, valós idejű információ alapú elemzést, virtuális megoldásokat (NFV - Network Functions Virtualization) és felhőt biztosít a felhasználók számára. Kérdés, hogy miként segíti egy nyitott, szoftver-vezérelt hálózat a digitális átalakulást? Hálózati alapú átláthatóságot biztosít, automatizálja a folyamatokat és véd a fenyegetések ellen. A digitális korban például a hálózati eszközök képesek lesznek automatikusan észlelni és leállítani egy csőtörést, vagy lehetővé tenni a megelőző karbantartást a gyárakban.

3, A mesterséges intelligencia és a gépi tanulás új távlatokat nyitnak a kiberbiztonságban

A kiberfenyegetések mértéke már túlnőtt azon a ponton, hogy pusztán emberi beavatkozással kezelni tudnánk. Mostanra elengedhetetlen lett az észlelés és a fenyegetésekre való reagálások automatizálása. A mesterséges intelligencia segít az elemzésben, automatikusan vizsgálja a gyanús webes forgalmat, valamint lehetővé teszi a támadások felismerését még mielőtt komolyabb károkat okoznának.

A mesterséges intelligencia folyamatosan tanul az általa elemzett hatalmas adathalmazból. Magától képes azonosítani a rosszindulatú folyamatokat, és meg is tanulja, hogyan reagáljon a jövőben az eddiginél gyorsabban és hatékonyabban. Ez a fajta mély tanulás lehetővé teszi a védekezés automatizálását az újfajta támadások ellen, beleértve az IoT révén megjelenő fenyegetéseket is. A Cisco számos ponton alkalmaz mesterséges intelligenciát az önvédő hálózatok létrehozásához.

4, Változik a munkahelyi kommunikáció és együttműködés

Egy 2016-os Harvard Business Review kutatásból kiderül, hogy a vezetők 72 százaléka szerint a hatékony csapatkommunikáció egyre fontosabbá vált az elmúlt két évben. A válaszadók 68 százaléka szerint a külső felekkel való együttműködés egyre fontosabb, beleértve a partnereket, beszállítókat, ügyfeleket, tanácsadókat és a távoli irodákban dolgozó kollégákat. A leggyakoribb panaszok azt együttműködési eszközökkel kapcsolatban, hogy azok nem integrálhatók más üzleti folyamatokba (38%), nem igazodnak a felhasználók munkastílusához (35%) és ennek következtében az alkalmazottak túl keveset használják őket (44%). A leghatékonyabb együttműködési eszközök közé tartoznak a felhő és a fájlmegosztás, a videokonferencia és a vállalati tartalommenedzsment portálok. A következő generációs együttműködési eszközök felhőalapúak, elsősorban mobil eszközökre szabottak és nyitott interfészekkel rendelkeznek a különböző munkafolyamatok integrálására.

5, A fog computing kiterjeszi a felhő alapú megoldásokat

A fog computing 2017-ben is tovább növeli majd a felhő alapú megoldások előnyeit, illetve fontos szerepet játszik az okosvárosok építése során is. Az okosvárosokban például a fog computing biztosítja a számítási, tárolási és a hálózati képességeket a távolabbi eszközök számára, legyen szó  forgalomirányításról, intelligens világításról, biztonságról, vagy parkolásról. Egy videókamera képes érzékelni a mentő villogó fényeit, majd automatikusan átállítja a közlekedési lámpákat, hogy a mentőautó könnyedén átjusson a kereszteződésen. A fog computing lehetővé teszi az intelligens energiaelosztást is, így a terheléselosztó alkalmazások automatikusan átállhatnak olyan alternatív energiaforrásokra, mint a nap- és szélenergia.

6, A párhuzamos valóságok elterjedése

2017-ben folytatódik az online és a fizikai világ keveredése. Ezt láthattuk idén a Pokemon Go esetében is, ahol a játék tömegek figyelmét irányította a kiterjesztett valóságra. A virtuális valóság eljutott arra a pontra, hogy az okostelefonok vagy a táblagépek révén a felhasználók számára is könnyen elérhető. Az új nyílt, szoftver-vezérelt platformok pedig lehetővé teszik a vállalatoknak, hogy felhasználják a technológiát, legyen szó online, fizikai vagy virtuális terekről.  A jövőben pedig a korábban csak az internetes felületen árusító kiskereskedők is egyre inkább elérhetővé válnak fizikailag (mint pl. az Amazon könyvesboltjai és az Amazon Go).

A Cisco szakemberei a 2017-ben várható vállalati hálózati technológiai trendekről is készítettek előrejelzést. A vállalati hálózatok világában 10 olyan megoldást említenek a szakemberek, amelyek jelentős változásokat hozhatnak az elkövetkezendő esztendőben:

  1. A nagy kiterjedésű hálózatok (WAN) újratervezése: A felhő alapú megoldások terjedésével a vállalatok egyre több változtatást eszközölnek majd a WAN hálózatok architektúrájában.
  2. A NFV megjelenése a vállalatoknál: a virtualizáció népszerű trend, és nem alaptalanul. A jövőben látni fogjuk a virtuális megoldások terjedését a szolgáltatóktól a vállalatok irányába.
  3. Az IoT beköltözik az irodákba is: ilyen megoldások lehetnek például az intelligens világítás vagy a hálózatba kapcsolt légkondicionálás.
  4. A szoftvervezérelt hálózatok (SDN) terjedése az adatközpontokon kívül: Az SDN megoldások egyre elterjedtebbek az adatközpontokban és a WAN hálózatokban. A szakemberek szerint az SDN megoldások megjelennek majd a vezetékes és vezeték nélküli campus hálózatokban is.
  5. A hálózatstabilizáló megoldások megjelenése a felhőben: a gépek tanulási lehetőségei által nagyobb hálózati stabilitás és gyorsabb hibaelhárítás válik elérhetővé.
  6. A helyfüggő szolgáltatások terjedése: Az olyan ágazatokhoz köthető vezeték nélküli környezetekben, mint a kiskereskedelem, az egészségügy, a szórakoztatás, vagy a vendéglátás, nagy előnyöket biztosíthatnak a helyfüggő szolgáltatásokon alapuló elemzések.
  7. Wi-Fi alapú hangátvitel (VoWi-Fi): A VoWi-Fi megoldások kiterjesztése az Apple iOS eszközökre, illetve a nagyobb szolgáltatók támogatása a felhasználói előnyök növekedését és a roaming díjak csökkenését hozhatják, egyszerűbbé téve a mobilhálózatokról történő hívások átállását a Wi-Fi hálózatokra.
  8. Hálózati adminisztrátorok hálózatprogramozási tudással: Ahogy a hálózatok programozhatósága és az SDN megoldások egyre inkább előtérbe kerülnek, új képességekre lesz szükség. Azok a munkatársak, akik a hálózati ismeretek mellett programozni is tudnak, egyre keresettebbek lesznek.
  9. Előtérbe kerül a vezérlés programozhatósága: Az eszköz szintű programozás mellett jövőre előtérbe kerülhet a vezérlő alapú programozhatóság, amelynek révén egyszerűbbé, skálázhatóbbá és kifinomultabbá válhat a hálózati működés.
  10. A kis fogyasztású WAN-hálózatok (LPWA-hálózatok) terjedése: az LPWA-hálózatok terjedése számos új IoT alkalmazás megjelenését eredményezhetik. Az LPWA ideális megoldás a nagyszámú, alacsony költségű, földrajzilag szétszórt érzékelők esetében, amelyeknél hosszú akkumulátor-élettartamra, és/vagy alacsony energiafelhasználásra van szükség.
Hirdetés

Hardverek, szoftverek, tesztek, érdekességek és színes hírek az IT világából ide kattintva!

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://computerworld.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.