Hirdetés
. Hirdetés

Tényleg Red Hat lehet az új IBM?

|

Az IBM ma már egy sokban különböző vállalat attól, ami egy évtizede volt.

Hirdetés

A Red Hat jó teljesítményének köszönhetően az IBM újból növekedési pályára állt a szilárd hibrid felhő értékesítésre alapozva.

"A hibrid felhő és a mesterséges intelligencia iránti kereslet hajtotta a növekedést mind a szoftverek, mind a tanácsadás terén az első negyedévben. Ma már fókuszáltabb üzletet folytatunk, és eredményeink a stratégiánk végrehajtását tükrözik. Szilárdan kezdtük az évet, és most már a modellünk felső határán látjuk a 2022-es bevételnövekedést" - mondta Arvind Krishna, az IBM elnök-vezérigazgatója meglehetősen optimista hangulatban.

Hirdetés

Konkrétan a szoftverek értékesítése (beleértve a hibrid platformokat és megoldásokat, illetve a tranzakciófeldolgozást) 5,8 milliárd dollárt ért el, ami 15,4 százalékos növekedést jelent éves szinten változatlan árfolyamon. A hibrid platform és a megoldások 10 százalékos növekedést produkáltak változatlan árfolyamon. A Red Hat pedig 21 százalékos növekedést mutatott fel.

Az IBM ma már egy sokban különböző vállalat attól, ami egy évtizede volt. Köszönhetően a többéves "kreatív pusztítási folyamatnak", az érett, hanyatló üzletágak leépítésének, és az erőforrásoknak a feltörekvő, nagy növekedési potenciállal futó ágazatokba, így a "hibrid" multifelhőpiacra való átcsoportosításának. Ez egy olyan számítástechnikai környezet, amely több felhőszolgáltatót és felhőt kombinál. A Statista szerint e piac mérete megközelíti a 92 milliárd dollárt.

Az elmúlt két évben az IBM kreatív rombolása két kritikus stratégiai lépéssel gyorsult fel. Először is, a Red Hat 34 milliárd dolláros felvásárlása 2019 júliusában a technológiai óriáscéghez juttatta a világ legkiterjedtebb nyílt forráskódú technológiai portfólióját, egy innovatív hibrid felhőplatformot és egy hatalmas nyílt forráskódú fejlesztői közösséget. A második lépés a hagyományos üzletágak kiszervezése volt egy új, a tőzsdén Kyndryl néven jegyzett vállalkozásba tavaly novemberben.

Ez a két lépés a Big Blue-t egy új vállalattá alakította át, amelynek középpontjában a Red Hat áll, és amely a hibrid felhő és az AI piacokra összpontosít. Eközben az IBM fenntartotta a Kyndryllel való partnerségét és a nevét.

"A Kyndryl leválasztása egy a sok intézkedés közül, amelyeket annak érdekében húzunk meg, hogy élesebbé tegyük a hibrid felhőre és az AI-ra irányuló összpontosításunkat, kihasználjuk az egyértelműen a technológiára és a tanácsadásra fókuszáló portfóliót, és elérjük növekedési céljainkat. Várakozással tekintünk a Kyndryllel való partnerségünk elé, miközben az független vállalatként halad előre" - mondta Krishna.

Kunal Sawhney, a Kalkine Group vezérigazgatója szerint az IBM erős eladásai jó jelek az IT-iparág többi részének is. Sawhney mégsem olyan optimista az IBM részvényeivel kapcsolatban a jövőben. "Az első negyedévben megugrott bevételek ellenére az IBM részvényeinek árfolyama idén még mindig negatív, bár jobb, mint a Microsofté és sok más nagy részvényé" - mutatott rá. Úgy véli, ez a teljesítménypálya azt jelentheti, hogy a vártnál jobb eredmény ellenére a szoftvercégek részvényei idén visszafogottan teljesíthetnek.

Az IB Times az tudósításában azt is megjegyzi, hogy eközben az IBM-nek érdemes lehet megfontolnia, hogy Red Hatra változtassa a nevét. Ez némi felhajtást keltene a Wall Streeten, ami segíthetne a részvényárfolyamok emelkedésében.

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.