Hirdetés
. Hirdetés

Tovább csökkent a Windows piaci részesedése

|

A webforgalmat figyelő Net Applications adatai szerint az év végén a Windows 7 és a mobil operációs rendszerek tortaszelete nőtt a leglátványosabban.

Hirdetés

A Microsoft Windows piaci részesedése 2009 decemberében 0,3 százalékkal csökkent, így 2009-ben ez volt a nyolcadik hónap, amelyet az operációs rendszer - a különböző verziók internetre csatlakozó eszközökön történő használata alapján - negatív összeredménnyel zárt. A Windows piaci részesedése így a múlt év végén 92,2 százalékos volt.

A 2008-ban regisztrált trendhez hasonlóan a Windows részesedése tavaly is az év második felében csökkent nagyobb mértékben, összesen 1,2 százalékkal, míg 2009 első hat hónapjában mindössze 0,5 százalékkal lett kisebb a tortaszelete. Az operációs rendszer 2008-ban is kétszer annyit veszített piaci részesedéséből július és december között, mint az év első felében.

Mindez persze korántsem utal arra, hogy a Windows a közeli jövőben elveszítené fölényét az operációs rendszerek piacán. Az utóbbi 24 hónapban mért csökkenés üteme mellett a Windows a következő 27 évben is megtartaná vezető pozícióját az operációs rendszerek piacán.

XP és Vista

Tavaly decemberben - az azt megelőző hónaphoz hasonlóan - a Windows XP és a Windows Vista is veszített részesedéséből, míg a Windows 7 növekedést ért el. A Windows XP esetében a csökkenés 1,3, míg a Windows Vistánál 0,7 százalékos volt a múlt év végén. A Windows Vista használatának visszaesése következetes trendet mutat. A 2009-es évet 17,9 százalékos részesedéssel záró verzió számára az év utolsó négy hónapja közül három csökkenést hozott, amelynek aránya decemberben volt az eddigi legnagyobb.

A Windows 7 tavaly októberi bejelentése óta azonban a Windows XP részesedése még ennél is érezhetőbben csökkent: a nyolcéves operációs rendszer 2009 utolsó két hónapjában 2,7 százalékot veszített, csaknem háromszor annyit, mint a Vista.

A Microsoft operációs rendszerének legújabb verziója ezzel szemben 1,7 százalékkal növelte tortaszeletét decemberben, 5,7 százalékos részesedéssel zárva az évet. A tavalyi év utolsó két hónapjában felmutatott növekedés ütemét megtartva a Windows 7 piaci részesedése még januárban elérheti a 7 százalékot, és fél éven belül túlnőheti a Vistáét.

Január elsején egyébként a Windows 7 egy napi csúcsot is felállított: az év első napján az internetet böngésző eszközök 8 százalékán ez az operációs rendszer futott.

Stagnál a desktop konkurencia

A Net Applications szerint a Windows versenytársai - a Mac és Linux operációs rendszerek - gyakorlatilag változatlan részesedéssel zárták a múlt évet. A Mac OS X például jelentéktelen, 0,01 százalékos csökkenést produkált decemberben. Tavaly ez volt az ötödik hónap, amelyben az Apple 5,1 százalékos részesedéssel bíró operációs rendszere negatív eredményt mutatott fel.

Gyorsan erősödnek a mobil operációs rendszerek

Mindezek alapján a Net Applications a mobil operációs rendszereket kiáltotta ki győztesnek. Piaci részesedésük ugyan összesen 1,3 százalékot tett ki decemberben (amelyből 0,53 százalékot a Java Platform Micro Edition, 0,44 százalékot pedig az iPhone OS mondhat magáénak), némelyikük használata ugrásszerűen nőtt egyik hónapról a másikra. A Google Android tortaszelete tavaly novemberről decemberre 56 százalékkal lett nagyobb, míg a RIM 22, az iPhone pedig 20 százalékkal növelte részesedését ugyanebben az időszakban.

A Net Applications annak alapján méri az operációs rendszerek piaci részesedését, hogy az általa figyelt 40 ezer weboldalt a felhasználók milyen kliensekről érik el. Ez a módszer havonta mintegy 160 millió egyéni felhasználó gépéről szolgáltat adatokat, amelyeket azután a cég az adott ország internetezőinek becsült száma alapján súlyoz.

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.