Hirdetés
. Hirdetés

Tovább esnek a DRAM-árak

|

Az elemzők és piackutatók szerint 2011 első felében tovább zuhanhat a személyi számítógépekben használt memóriakártyák ára. A negatív tendenciát a PC-eladások visszaesése és a gyártók túltermelése okozza.

Hirdetés

A számítógépek általános gyorsaságáért felelős DRAM-chipek hosszú ideig a drágább alkatrészek közé tartoztak, ám az elmúlt hónapokban - elsősorban a csökkenő vásárlói érdeklődés miatt - jelentősen csökkent az áruk. A DRAM-gyártók túltermelése is ártott a piacnak; ráadásul az érintett cégek jelentős beruházásokat eszközöltek gyártókapacitásuk további növelése érdekében.

A DRAMeXchange adatai szerint a 2 GB-os high-end DDR3 DRAM modulok eladási ára november első felében 25 dollárra esett: ez 46 százalékkal alacsonyabb, mint az idei csúcsnak tekinthető 46,5 dolláros ár. Az előrejelzések szerint a chip ára az év végéig akár húsz dollárra is visszaeshet.

Szakértők szerint az árcsökkenésért elsősorban a Samsung Electronics kibocsátásnövelése okolható; a cég versenytársainak válaszlépései tovább erősítették ezt a negatív tendenciát.

Az év elején a Samsung agresszív tőkebefektetésbe kezdett, csak a chip-üzletágának fejlesztéseire 7,8 milliárd dollárt különítettek el. A vállalat harmadik negyedéves befektetői konferencián nyilatkozó cégvezetők még a DRAM-árak kisebb mértékű, harminc százalékos esésével számoltak.

Mike Howard, az iSuppli elemzője úgy véli, a Samsung nem kevesebb, mint ötven százalékos részesedést szeretne elérni a DRAM-piacon: a cég gyárépítési és modernizációs tevékenysége is a szakember vélekedését támasztják alá.

?Azáltal, hogy a cég jelentős összegeket invesztált a termelésnövelésbe és a gyártási technológia fejlesztésébe, jelentősen letörte az árakat, és komoly piaci részesedéseket ragadott el a konkurenseitől" - hangsúlyozta Howard.

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.