Hirdetés
. Hirdetés

Tőzsdére készül a Facebook?

|

Az alapító és részvényesek pozícióját megerősítették, így a vállalat az esetleges tőzsdei kereskedés megkezdése után is a mostani vezetés kezében maradhatna.

Hirdetés

A Facebook várhatóan a tőzsdére megy, legalábbis erre következtetnek sokan a világ legnagyobb közösségi szolgáltatását üzemeltető vállalat részvénystruktúrájának átalakításából. A lépés célja, hogy az alapító-vezérigazgató Mark Zuckerberg és más részvényesek pozícióját megerősítsék, mielőtt nyilvános kereskedésbe kezdenének. A Google által is alkalmazott osztott részvénystruktúra lényege, hogy a részvényesek (a Facebook esetében tízszer) erősebb szavazati joggal rendelkezzenek az új részvényesekhez képest - ezzel biztosítható elkötelezettségük és motivációjuk.

Mikor mennek?

A Facebook kedden úgy nyilatkozott, az átalakítás nem annak a jele, hogy a vállalat a tőzsdére készül, sőt egyelőre kizárták ezt a lehetőséget. Ehelyett azzal indokolták a változást, hogy több erőt akartak adni a jelenlegi részvényesek kezébe, amely bizonyos döntésekkor fontos lehet, és a hosszú távú célokat szolgálja. Ugyanakkor Zuckerberg (képünkön), a vállalat 25 éves vezetője és egyben legnagyobb részvényese a nemrégiben úgy nyilatkozott, a Facebook mindenképpen a tőzsdére megy, de hogy mikor, nem árulta el. Ha ez megtörténik, a jelenlegi részvényeseknek nem kell aggódniuk afelől, hogy az új befektetők átveszik a hatalmat a cégben. Az alapítón kívül további fontos részvényes Dustin Moskovitz, Sean Parker, Peter Thiel és az Accel Partners kockázati tőkebefektető cég.

A Facebook, az internet egyik leglátogatottabb weboldala 2009-ben az előrejelzések szerint a tavalyihoz képest 70 százalékkal több bevétellel számolhat.

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.