Hirdetés
. Hirdetés

Túlpörgött a memóriapiac

|

A Toshiba bejelentette, hogy jelentősen kénytelen visszafogni gyártását, a túltermelés miatt.

Hirdetés

Toshiba NAND flash memóriák
Toshiba NAND flash memóriák
Noha az okostelefonok, tabletek szinte robbanásszerűen terjednek napjainkban, és bennük kivétel nélkül memóriaalapú adattárolókra van szükség, utóbbiakból még sincs hiány, sőt. A NAND flash memóriából túltermelés alakult ki, ami a készletek felhalmozódásához vezetett, valamint túlkínálathoz, azon keresztül pedig az egy egységre jutó termelői haszon csökkenéséhez. A helyzet annyira súlyos, hogy a Toshiba nemrég kénytelen volt bejelenteni: vissza kellett fognia gyártási ütemét.

Az IHS iSuppli adatai szerint a NAND flash piaca az első negyedévben leginkább az alacsony árak miatt volt gyenge: miközben szerte az iparban készleteket halmoztak fel az érintettek, a konzumer érdeklődés, a karácsonyi bevásárlási időszak után szokásosan alacsony volt. Ez vezetett oda, hogy a Toshiba a második negyedév elejének tapasztalatait látva úgy döntött, mintegy 30 százalékkal visszavágja termelését. A Mie prefektúrában található Jokkaicsi gyárban (Yokkaichi Operation plant), mely a NAND flash termelésért felel, vezetett be korlátozásokat.

Nem ez volt az első lépése a vállalatnak: a japánok már júniusban igyekeztek elejét venni a további, nem kívánt áresésnek. A kiskereskedelmi piac irányába történő szállításokat már akkor mérsékelte a vállalat, ám ez nem volt elég. Annak érdekében, hogy ne a raktárra termeljenek, döntött a fent említett termelés-korlátozás mellett a Toshiba. Azt mindazonáltal megjegyezte a cég egyik szóvivője, hogy az előrejelzések szerint a PC-k és okostelefonok iránti igény várhatóan nőni fog az iskolakezdési időszakban, vagyis a július-szeptember közötti negyedévben további finomhangolásra lesz szükség a termelést illetően. Ez azt véli sejtetni, hogy ideiglenesen, inkább csak a nyár közepére vettek vissza a tempóból a Toshiba NAND flash gyárában.

Piaci körkép

A Toshiba a Samsung után - árbevétel tekintetében - a második legnagyobb szereplője a NAND flash memória piacnak, állítja az IHS iSuppli. A piackutató cég elemzése szerint ráadásul egyre jobban felzárkózik a dél-koreai óriáshoz. Jól jelzi ezt a trendet, hogy miközben a teljes piac 1 százalékos bevételesést volt kénytelen elkönyvelni a 2012-es év első negyedében, addig a Toshiba ugyanezen időszak alatt 19 százalékos növekedésről számolhatott be. Egyedüliként, mivel a többi piaci szereplő mind visszaesésről, többségük kétszámjegyű csökkenésről adott hírt.

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.