Hirdetés
. Hirdetés

Új AMD és NVIDIA GPU-k a CeBIT-en

|

Az AMD ATI divíziója és az NVIDIA is igyekszik megőrizni a grafikus vezérlők piacán kivívott pozícióját. A CeBIT-en mindketten új termékeket mutattak be.

Hirdetés

Az AMD két új, 40 nanométeres gyártástechnológiával készülő mobilgépekbe szánt GPU-t mutatott be a hannoveri CeBIT-en: az ATI Mobility Radeon HD 4860-at és a 4830-at. Ugyanakkor az NVIDIA négy elkülönülő piaci szegmenst is megcélzott újdonságaival - ilyen például a GeForce GTX 280M, amiről a cég azt állítja, hogy 50 százalékkal gyorsabb, mint a korábbi, laptopokba szánt, csúcskategóriás GPU-juk.

Az NVIDIA is előre menekül
Úgy fest, hogy az NVIDIA is az előre menekülés stratégiáját választja a gazdasági válság túléléséhez, és két marokkal szórja a kvázi-újdonságokat. A csúcskategóriát jelentő, vastag pénztárcájú játékosoknak szánt noteszgépekbe ajánlott GeForce GTX 280M és 260M mellett most mutatták be a GeForce GTS 160M és 150M GPU-kat a "nagy teljesítményű, csilli-villi noteszgépekhez". (Hogy a két meghatározás között mi a különbség, annak csak az NVIDIA a megmondhatója.) Az újdonságok a recessziótól alaposan megtépázott piacra érkeztek. 2008 negyedik negyedévében a GPU-eladások 35 százalékkal csökkentek világszerte a harmadik negyedévhez képest. A Jon Peddie Research előrejelzése szerint a pangás 2009 második negyedévének végéig is eltart.

nvidia_eye.jpg

Az NVIDIA a közelmúltban elhódított pár százalékot a piacból az Intel és az AMD elől, miközben az AMD grafikus megoldások üzletága az asztali gépek szegmensében növelte a részesedését.

A cég azt állítja, hogy mind a GTX 2xxM, mind a GTS 1xxM sorozat ötven százalékkal nagyobb teljesítményt nyújt, mint a cég előző szériái. Természetesen mindkét széria támogatja a cég CUDA (Compute Unified Device Architecture) programnyelvét, melynek segítségével a GPU úgy programozható, mint egy CPU.

Az NVIDIA bejelentése arra is kitér, hogy az új GeForce GPU-kat építik majd az Apple Macintoshokba. Mind az új iMac, mind az új Mac mini - melyről pár hete sikerült fülön csípnünk egy kiszivárgott fotót - a GeForce 9400M GPU-t kapják majd meg, de a 24 hüvelykes iMac opcionálisan GeForce GT 120 vagy 130 GPU-val is rendelhető lesz. A csúcskategóriát jelentő Mac Pro munkaállomás a GeForce GT 120-as GPU-t kapja, 512 megabájt GDDR3 memóriával.

Az AMD a csúcskategóriába pályázik
Ahogy a konkurencia erősödik, az AMD szemlátomást a csúcskategóriát szemelte ki magának ahhoz, hogy terjeszkedjen - legyen szó akár munkáról, akár játékról. A noteszgépekbe szánt, DirectX 10.1 API-t támogató ATI Mobility Radeon HD 4860 és HD 4830 GPU-kat a Radeon HD 4800 asztali GPU architektúrákból alakították ki. Az egyik első noteszgép, amiben a 4860 megjelenik, az ASUS K-sorozata lesz.

"Az emberek most a noteszgépeket preferálják, és az olyan fejlesztések, mint a 40 nanométeres mobil GPU-k, amilyeneket az AMD most bemutatott, lehetővé teszik, hogy az asztali PC-khez hasonló teljesítmény a noteszekbe költözzön" - mondta Rick Bergman az AMD grafikus termékcsoportért felelős szenior alelnöke és vezérigazgatója.

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.