Hirdetés

Új letöltés a botrány után

|

Korábban a Windows XP alatt gond nélkül működő Windows Movie Maker egyes Vistát futtató gépeken el sem indult.

Hirdetés

Nemrégiben nagy felháborodást váltott ki, hogy egyes Vista Capable minősítésű gépekre csak a Vista Home Basic verziót lehet telepíteni, illetve az ilyen gépekre telepített Vista Home Basic sem nyújt teljes körű szolgáltatást. Az egyik legbosszantóbb dolog az volt, hogy a Windows XP alatt problémamentesen nélkül futó Windows Movie Maker egyes vistás gépeken el sem indult.

A gond legfőbb oka a megfelelő grafikus vezérlő hiánya. Mivel a Vista Home Basic változata nem tartalmazza a 3D-s megjelenítést használó Aero felületet, a Vista Capable minősítéshez korábban nem volt szükség ilyen alkatrészre a gépben. Ha pedig egy ilyen gépre valaki a Vista fejlettebb verzióját telepítette, hamar rájött, hogy frissen, Vista-képesként megvásárolt gépe nem hajlandó az Aero felületet futtatni, függetlenül attól, hogy a feltelepített Vista változat támogatja azt.

A 3D-s grafikai gyorsítást sajnos nemcsak az Aero felület használja a Vistában; sem a Windows Movie Maker - mely egyébként része a Vista Home Basicnek -, sem a Windows DVD-készítő nem indul el nélküle. A Microsoft alaposan megelőzte korát evvel az "apró" fejlesztéssel, hiszen ma még a profi videofeldolgozó rendszerek (pl. Adobe Premire) sem követelik meg a 3D-s hardver meglétét.

wmm26.jpg
Szépen fut az új Windows Movie Maker 3D gyorsítás nélkül, akár virtuális gép alatt is

Nem csoda hát, hogy a magukat becsapottnak érző vevők beperelték a Microsoftot a megtévesztő Vista Capable minősítések miatt. A per igazából még el sem kezdődött, de a Microsoft már változtatott is a minősítések kiadásának rendjén. A kérdés csak az, hogy az áruházak polcait megtöltő, korábbi "Vista Capable" gépeken vajon ki fogja kicserélni a címkét?

Hirdetés

Történt más is e témában a Microsoft háza táján: szép csendben, harsonaszó nélkül kiadták a Windows Movie Maker módosított verzióját Vistára. A 2.6-os változat már nem igényli a 3D-s hardver meglétét, így bármilyen vistás gépen lehet vele videót szerkeszteni. Az új Movie Maker bármelyik Vista verzióra feltelepíthető, de csak alapverzióként működik, azaz HD felbontású filmet nem készíthetünk vele, ehhez továbbra is a csak a Vista Home Premium és Ultimate verzióban fellelhető, 3D-gyorsítást igénylő eredeti Movie Maker alkalmas.

Ügyfélszolgálati változás!
Hirdetés
Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://computerworld.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.