Hirdetés
. Hirdetés

Új térinformatikai rendszer

|

Másfélszer gyorsabb adatfrissítés és 75 százalékkal gyorsabb ügyintézés a legújabb földhivatali fejlesztés eredménye.

Hirdetés

2007 januárjától használja élesben a Fővárosi Kerületek Földhivatala az Oracle és az Autodesk szoftvereire épülő új térinformatikai rendszert új Lehel téri irodájában, jelenleg a Budapest középső részén található V., VI. és XIII. kerület információinak tárolására, karbantartására és kezelésére is használják. A hivatal Budapest 2 millió lakójának, 52 ezer hektáros területének, 230 ezer önálló telekének és további 750 ezer más típusú ingatlanának - például társasházi lakások - adatait tárolja és kezeli, valamint biztosítja a jogi dokumentációt, amikor egy ingatlan gazdát cserél, és gondoskodik róla, hogy a hivatalos térképek a telkekkel és tulajdonosaikkal kapcsolatos összes adatot és változást pontosan tükrözzék.

A korábban használt rendszer éveken keresztül jól kiszolgálta a hivatal igényeit, de számos komoly probléma merült fel a használata során. Működéséhez különleges és drága hardverre volt szükség, az öregedő rendszer támogatási és karbantartási költségei magasak voltak, illetve időközben Magyarország egy másik adatszabványt fogadott el az ország egészére vonatkozóan, ami még nehezebbé tette a Budapesten kívüli szervezetekkel történő adatmegosztást. Emellett a rendszer csak az Oracle 7.3 használatára volt képes, amely nem tartalmazta az Oracle újabb adatbázis-technológiáiban megtalálható térinformatikai funkciókat.

Új, hatékonyabb megoldásként a hivatal az Autodesk Topobase szoftvert választotta, amely egy nagyvállalati adatbázisban egyesíti a számítógépes tervezőprogramokkal készített (CAD) és a térinformatikai (GIS) adatokat kezelő eszközöket. A Topobase egyrészt olyan nyílt rendszer, amely lehetővé teszi felhasználói számára, hogy sokféle adatformátummal dolgozzanak, beleértve a magyarországi kataszteri információkra vonatkozó újfajta (DAT) adatszabványt, másrészt a megoldás adatbázisát az Oracle Spatial 10g adja. Ez az adatokat gyártósemleges környezetben tárolja, azaz a piacon elérhető összes ilyen jellegű szoftverrel képes az együttműködésre. Az Oracle Spatial egyik legkomolyabb referenciája New York városának földhivatala, ahol 6000 mérföldnyi földalatti cső, 1 millió kanális, több mint 50 000 négyzetkilométernyi infrastruktúra-adat és 7500 digitális fotót tartalmazó adatbázis szolgálja ki az alkalmazásokat.

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.