Hirdetés
. Hirdetés

Újabb felvásárlás várható a nagyvállalati hardverpiacon

|

A Sun Microsystems nyári felvásárlása után ismét felbolydul a hardverpiac: ezúttal a Brocade hálózati megoldásszállító kerül kalapács alá. A potenciális vevők között szerepel a HP, az Oracle és az IBM.

Hirdetés

A Wall Street Journal értesülései szerint a hálózati eszközök és szoftverek gyártásával, valamint az e

hhez kapcsolódó megoldások szállításával foglalkozó Brocade vállalat megbízta a Qatalyst Group képviselőit a cég értékesítésével. A 3 milliárd dollár értékű Brocade-ot a Cisco konkurenciájaként tartják számon, és szakértők szerint eladása azt mutatja, hogy tovább folytatódik a konszolidáció a nagyvállalati hardverpiacon. A fontosabb potenciális vevők között a HP-t, az Oracle-t és az IBM-et említik, ugyanakkor eddig egyik vállalat sem erősítette meg vagy cáfolta a WSJ értesüléseit.

Az egyik legvalószínűbb jelölt a HP lehet, amely korábban szorosan együttdolgozott a Ciscóval, és évekig értékesítette a cég hálózati eszközeit, mielőtt létrehozta saját erre szakosodott részlegét. A Brocade portfóliója kiegészíthetné a HP ProCurve Networking adatközpontok igényeire optimalizált termékkínálatát. A HP jelenleg FibreChannel és FibreChannel-over-Ethernet (FCoE) SAN-switcheket értékesít a Brocade-től, azonban önerőből egyelőre nem képes teljes körű megoldást nyújtani a nagyvállalati szintű hálózatok számára. Ehhez lenne szüksége az eladásra kínált cég LAN-üzletágának bekebelezésére. Ittai Kidron, az Oppenheimer & Co. elemzője szerint ugyanakkor nem lehet figyelmen kívül hagyni a ProCurve-vel való részleges átfedés tényét, és azt sem, hogy a HP valószínűleg elvesztené az IBM és az EMC megrendeléseit, amely a Brocade üzletének 10-10 százalékát teszi ki, továbbá ehhez még hozzájön maga a HP is, amely szintén 10 százalékot jelent. Ha megtörténik az akvizíció, az említett cégek valószínűleg visszatérnének a Cisco-termékekhez.

A másik esélyes befutó az Oracle lehet, amely a nyáron jelentette be, hogy több mint 7 milliárd dollár értékben felvásárolja az elsősorban szerverhardvereket gyártó Sun Microsystems-t. Az Oracle a Brocade megszerzésével komplex megoldásszállítóvá válhatna, hiszen a szoftver és a hardver mellett a hálózati eszközöket is maga szállíthatná az adatközpontoknak. Ittai Kidron szerint egyelőre nem lehet biztosan tudni, milyen hosszú távú terveket tűzött ki maga elé az Oracle, és azt se szabad elfelejteni, hogy a Sun felvásárlása már önmagában komoly feladatot állít a vállalat elé. Ha viszont megvalósul az akvizíció, az Oracle talán a legerősebb nagyvállalati megoldásszállítóvá léphet elő.

Hasonlóképpen az IBM is érdekelt lehet az üzletben, hiszen a cég ugyancsak foglalkozott Cisco-eszközök értékesítésével, a nemrégiben pedig megszerezte a Brocade OEM-termékeinek értékesítési jogát. Ebben az esetben azonban nekik is számolniuk kéne a nagy megrendelők (HP, EMC) elvesztésével. A UBS elemzője, Nikos Theodosopoulos szerint valószínű, hogy az IBM-el szoros kapcsolatban dolgozó Juniper is igényt tartana az üzletre - legalábbis elméletben, mivel a cég vezetői a nemrégiben kijelentették, nem terveznek nagyobb felvásárlásokat -, hiszen az FCoE-termékvonallal teljessé válhatna az IBM-Juniper páros által nyújtott megoldáscsomag. Az IBM korábban FCoE-switchek kifejlesztésével bízta meg partnercégét.

A fentiek mellett felmerült még a szerverhardver-gyártással is foglalkozó Dell neve, náluk ráadásul nem lenne probléma az átfedések kezelése, hiszen nincs komoly részesedésük a hálózati eszközök piacán. Az akvizíció ugyanakkor nem valószínű, hiszen a Dell az előző hónapban 4 milliárd dollárért felvásárolta a Perot Systems-t. Elemzők ugyanakkor nem zárják ki a lehetőséget, mivel belső információk szerint a vállalat egyik legfontosabb célkitűzése az adatközpont-piacon való részesedés növelése.

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.