Hirdetés
. Hirdetés

Újgenerációs Linux desktop megoldás a Novelltől

|

"A fejlesztés megkezdésekor az üzleti felhasználók számára elérhető legjobb asztali rendszer megalkotását tűztük ki célul"- ezekkel a szavakkal jelentette be a Novell a CeBIT-en újgenerációs vállalati asztali Linux-rendszerét.

Hirdetés

A SUSE Linux Enterprise Desktop néven piacra kerülő termék egy teljeskörű asztali környezet, amelyben olyan technológiai újítások találhatóak, mint a továbbfejlesztett energiagazdálkodás, a beépített asztali keresőrendszer, a nagyteljesítményű grafikus felületek és a különféle alkalmazások nyílt forráskódú fejlesztésekből származó újdonságai. Ennek köszönhetően a SUSE Linux Enterprise Desktop új mércét állít fel az üzleti asztali környezetek világában: egyszerű használhatóságot, nagyteljesítményű, beépített irodai funkciókat és sziklaszilárd stabilitást kínál a termelékenység növeléséhez - a hagyományos asztali termékek árának töredékéért.

A SUSE Linux Enterprise Desktop tervezése közben a Novell több száz felhasználói felmérést végzett és közel 1500 órányi videót forgatott arról, hogyan is használják az irodai dolgozók munkaállomásaikat. A SUSE Linux Enterprise Desktop minden egyes funkcióját - legyen az akár az asztali beállítások módosítása, fájlok keresése, alkalmazások elindítása, külső eszközök (például USB-s meghajtók) elérése, az Internet használata vagy éppen csatlakozás a helyi és a vezeték nélküli hálózatokhoz - gondosan tesztelték. A körültekintő tervezésnek köszönhetően a lehető legjobb teljesítményre számíthatnak a céges, vagy intézményi irodai felhasználók.

"Bár a Linux fejlődésének lendülete továbbra is töretlen, egészen a mai napig az általános üzleti felhasználók kimaradtak a széleskörű felhasználásból" - véli Gary Barnett, az Ovum kutatási igazgatója. "Ma azonban, a SUSE Linux Enterprise Desktop megjelentetésével a Novell beváltotta tavaly tett ígéretét, miszerint nemcsak a tapasztalt linuxosokat, hanem az üzleti felhasználókat is megcélzó asztali rendszert dob a piacra. A könnyű és egyszerű felhasználás problémáját oldotta meg és egy olyan asztali környezetet készített, amely valóban kielégíti az alapszintű irodai dolgozók igényeit" - tette hozzá Barnett.


"A Novell Linux Desktop 9 piaci bevezetésével a Novell hatékony megoldást teremtett a tranzakciós és rögzített funkciójú asztali rendszerekhez" - jelentette ki Jeff Jaffe, a Novell elnökhelyettese és műszaki igazgatója. "Az új SUSE Linux Enterprise Desktoppal pedig már a piac legfontosabb pontjának, az általános irodai dolgozóknak a kiszolgálására is alkalmasak rendszert készítettünk. A SUSE Linux Enterprise Desktop iránt már komoly érdeklődés tapasztalható a cégek és intézmények részéről és ez nagyszerű új lehetőséget jelent a Novell számára."

A SUSE Linux Enterprise Desktop része a gyors rendszertöltési technológia, a továbbfejlesztett energiagazdálkodás és a rendszer felfüggesztése, a vezetéknélküli eszközök még kifinomultabb integrációja, Bluetooth-támogatás és az alkalmazások biztonságosabb használata a Novell AppArmor segítségével. Szemben a hagyományos megoldásokkal, ahol további szoftverek vásárlására van szükség egy hasonló funkcionalitású asztali rendszer kialakításához, a SUSE Linux Enterprise Desktop minden szükséges komponenst tartalmaz: egy megoldásban kínál biztonságos operációs rendszert, irodai csomagot, webböngészőt, kliensprogramot azonnali üzenetküldéshez, fájlkezelőt, beépített asztali keresőt és automatizált szoftverfelügyeleti eszközöket. A fájl- és tartalomkeresést teljes egészében a felhasználói környezetbe integráló SUSE Linux Enterprise Desktop használatakor csupán egy kulcsszó megadásával azonnal elérhetők a dokumentumok, grafikák, e-mail üzenetek és beszélgetések, weboldalak és minden más tartalom. A Novell felhasználói tesztjein a válaszadók túlnyomó része jobbnak találta a SUSE Linux Enterprise Desktop keresési lehetőségeit a hagyományos megoldásokhoz képest.

A SUSE Linux Enterprise Desktop az első olyan, teljes mértékben támogatott vállalati asztali környezet, amelynek része az OpenOffice.org 2.0, a vezető nyílt forráskódú irodai megoldáscsomag. Az OpenOffice része egy táblázatkezelő, egy üzleti prezentációkészítő és egy szövegszerkesztő is. Az OpenOffice.org Novell-változata számos Visual Basic makrót kezel és ezzel megszünteti az OpenOffice.org és a Microsoft Office közötti korábbi kompatibilitási problémát. Az OpenOffice.org 2.0 képes megnyitni és elmenteni a Microsoft Office formátumban készült dokumentumokat, így az Excel adattáblákat is, és jelenleg ez az egyetlen olyan irodai csomag, amely teljes mértékben támogatja a dokumentumfájlok új, nyílt formátumát, az OpenDocument fájlformátumot. Mivel az OpenDocument egy nyílt szabvány, amelyet a nyílt forráskódú közösség tart karban, használatával megszűnik a gyártóhoz való kötöttség, hiszen a táblázatokba, dokumentumokba és bemutatókba mentett adatok szabadon elérhetők minden OpenDocumentet támogató alkalmazásból.

A Linuxra való átállás megkönnyítése érdekében a SUSE Linux Enterprise Desktop együttműködik a Microsoft Windowszal, a Microsoft Office-szal és a Microsoft Exchange-dzsel. Támogatja az összes szokásos hálózati és nyomtatási protokollt és problémamentesen integrálódik a meglévő Active Directory környezetekbe. Az OpenOffice.org 2.0 olvassa és írja a Microsoft dokumentumformátumait, a Novell Evolution e-mail kliens pedig beépített csatolót tartalmaz a Microsoft Exchange-hez. Az IBM Workplace Client Technology termékéhez ígért Lotus Notes Application bővítőmoduljával a Lotus Notes és Domino felhasználók elérhetik a Notes-alkalmazásokat, -adatbázisokat és -levelezést. A Novell GroupWise pedig természetesen teljes mértékben támogatott a SUSE Linux Enterprise Desktop alatt is.

"Amikor elkezdtük a SUSE Linux Enterprise Desktop fejlesztését, akkor nem egyszerűen a legjobb asztali Linux-környezetet akartuk elkészíteni az üzleti felhasználóknak, hanem a létező legjobb asztali rendszer fejlesztésére törekedtünk. Azzal, hogy hallgattunk a felhasználókra, úgy gondoljuk, hogy egy olyan üzleti asztali rendszert kínálunk, amely messze maga mögött hagyja a piac hagyományos megoldásait" - nyilatkozta Nat Friedman, a Novell asztali Linux-rendszerek tervezéséért felelős alelnöke.

A SUSE Linux Enterprise Desktop egyszerűen üzembe helyezhető és üzemben tartható. Az előfizetési időszak alatt a Novell a felhasználók számára teljeskörű hozzáférést biztosít a Novell Customer Centerhez, egy online portálhoz, amelyen azonnal, automatizált módon elérhetők az új szoftverkiadások, javítások és műszaki frissítések. A nagyobb rendszerek támogatása érdekében a SUSE Linux Enterprise Desktop maximálisan integrálódik a Novell ZENworks Linux Management megoldásával.

A SUSE Linux Enterprise Desktop várhatóan 2006 nyarától lesz kapható.

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.