Hirdetés
. Hirdetés

Újraéled a Parler, a letiltott közösségi oldal

|

Bár minden létező platformról igyekeztek eltávolítani a trumpisták, extrakonzervatívok és QAnon-hívők menhelyének tartott Parlert, az alternatív közösségi oldal nem adja fel.

Hirdetés

Miután az Amazon, a Google és az Apple is felfüggesztette a Parlert a Capitolium halálos ostroma után, a közösségi oldalnak sikerült már vasárnap visszatérnie az online térbe. Noha nem nyerte vissza teljes működőképességét, már hat bejegyzés is található rajta, de a vezérigazgató, John Matze abban bízik, hogy az oldal január végére már teljes egészében működőképes lesz.

Mint írta, a visszatérésük elkerülhetetlen, köszönhetően a kemény munkájuknak és állhatatosságuknak. Megjegyezte azt is, hogy a fenyegetések és a zaklatások ellenére a Parler egyik alkalmazottja sem hagyta el a céget, a csapatuk egyre szorosabbá és erősebbé válik.

A Parler alkalmazás, amely a felhasználók körében sokkal népszerűbb, mint a weboldal, továbbra is tiltva van mind a Google-nél, mint Az Apple-nél - bár utóbbi kész feloldani a blokkolást, ha változtat moderálási elvein a közösségi oldal.

Hirdetés

A Parler január 11-én tűnt el az internetről, miután az Amazon Web Services (AWS) megtagadta a felhőalapú szolgáltatás további szolgáltatását amiatt, hogy az emberéleteket követelő Capitolium elleni ostrom szervezésére a platformot használták. Ezt követte a Google és az Apple lépése.

Jogosan merülnek fel tehát a kérdések, hogyan sikerült életet lehelni a Parlerbe. Mint kiderült, a domain a DreamHost tárhelyéről az Epik-re költözött, legalábbis a WHOIS adatbázisa szerint. Ehhez képest érdekes módon az Epik legutóbbi közleményében azt jelezte, hogy semmilyen formában nincs üzleti kapcsolata a Parlerrel.

Lapértesülések szerint a Parler új tárhelye a DDosS-Guard tulajdonában van, amit mögött két orosz férfi rejtőzik, akik olyan szolgáltatások nyújtásával foglalkoznak, mint a túlterheléses támadás elleni védelem. A DDoS-Guard weboldala szerint a cég Skóciában van bejegyezve Cognitive Cloud LP néven.

A Parler egyébként trösztellenes pert indított az Amazon ellen, amiért száműzték a weboldalt a cég tárhelyszolgáltatásából. Az Amazon azzal védekezik, hogy szerintük a Parler "nem volt hajlandó és nem volt képes" eltávolítani az erőszakos tartalmakat.

Tim Cook az Apple vezérigazgatója azt mondta, hogy a Parler visszatérhet az Apple online boltjába, ha változtatnak a moderálási elveiken.

 

 

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.