Hirdetés
. Hirdetés

Útilapu 1300 Cisco dolgozó talpán

|

Korlátozott átstrukturálást jelentett be a hálózati gyártó, ez a teljes munkaerő 2 százalékát érinti.

Hirdetés

„Rutinszerűen vizsgáljuk felül üzletágainkat, hogy meghatározhassuk, mely területeken van szükség befektetésre a további növekedés kihasználásához. Emellett folyamatosan tanulmányozzuk szerkezeti struktúránkat az egyszerűségre, a gyors döntéshozatalra és az agilitásra való törekvés jegyében” - írta Karen Tillman, a Cisco egyik szóvivője. Röviden: 1300 embert elbocsátanak.

Ez a szám a vállalat teljes dolgozói létszámának mintegy 2 százalékát teszi ki; a legutolsó adat szerint valamivel több mint 65 ezren dolgoztak a Cisco-nál. Tillman azt nem árulta el, hogy mely termékvonalakat és/vagy üzleti részlegeket érint az elbocsátási hullám. A blogoszféra meg nem erősített értesülései szerint azonban nyílt titok, hogy a vállalat Wide Area Application Services (WAAS) értékesítési és mérnöki csapata érintett, ahogy a fejlett szolgáltatásokat nyújtó és az állami szektorral foglalkozó divízió is.

Egy éve, hogy hasonló lépéssel igyekezett karcsúsítani magán a vállalat: tavaly júliusban az akkori munkaerő 9 százalékát, mintegy 6500 embert bocsátottak el az amerikai cégtől. Ezzel a hivatalos bejelentés szerint éves szinten 1 milliárdos költségmegtakarítást ért el a vállalat.

Globalizáció, azaz irány Ázsia

Nem a Cisco az egyetlen a nagy IT és telko cégek közül, melyek az elmúlt egy évben jelentős létszámleépítésekről számoltak be. A Nokia tavaly mintegy 7500 munkahelyet szüntetett meg a fejlett világban, idén pedig további 4000 alkalmazottjának mondott fel (beleértve a komáromiakat is). A T-Mobile az AT&T-vel való megállapodás meghiúsulása után jelentette be 1900 alkalmazottjának leépítését, melyet később további 350 követett. Szintén bajban van az RIM: tavaly 2000 főt küldött el az iPhone és az Android alapú telefonokkal vívott csatában vesztésre álló gyártó, idén pedig további ezrek állása került veszélybe.

Említést érdemel még a HP giga-elbocsátása: májusban jelentette be alkalmazottai 8 százalékának leépítését, ami nagyjából 27 ezer állást jelent. Ettől 3-3,5 milliárd dolláros megtakarítást remél az amerikai óriás a 2014-es üzleti évben. De nem csak az újvilágbeli és európai cégek érzik a globális verseny kihívásait: a Sony még áprilisban jelentette be 168 ezres alkalmazotti létszámának mintegy 10 ezer fővel való karcsúsítását. Elsősorban a nem központi üzletágként nyilvántartott részlegektől, mint például a vegyi tevékenységet és az LCD gyártást folytató divízióktól küldenek el embereket. Nem jószántából teszi ezt a vállalat: a márciusban véget ért üzleti évében sokmilliárd dolláros veszteségről volt kénytelen beszámolni.

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.