Hirdetés
. Hirdetés

Üzlet a felhők felett - nem csak nagyoknak

|

Az elmúlt évek tapasztalatai azt mutatják, hogy a hazai vállalatok körében is egyre gyakrabban jelennek meg a felhőalapú informatikai megoldások. A nagyvállalatok már számos ilyen megoldást alkalmaznak mindennapi működésük során, amelyek üzleti haszna is nyilvánvaló, ám a kis-és középvállalkozások egyelőre még bátortalanabbak.

Hirdetés

Léteznek azonban olyan tényezők, amelyeket szem előtt tartva a kisebb vállalkozások is élhetnek a felhőalapú struktúrák előnyeivel.

Hirdetés

Üzleti dinamizmus
A modern felhőalapú infrastruktúrák – az igény szerinti skálázhatósággal és a virtuális környezetek létrehozásával – jóval nagyobb mértékű átláthatóságot biztosítanak és alaposabb betekintést nyújtanak az üzleti tevékenységbe. Mivel az adatok bármikor és bárhol rendelkezésre állnak, az alkalmazottak idejének egy része felszabadul, s így a vállalkozások alaptevékenységükre koncentrálhatnak.

Az adatokhoz való gyorsabb hozzáféréssel a vállalatok képesek okosan reagálni a változó piaci körülményekre, így dinamikus ajánlataikkal új ügyfeleket szerezhetnek, a meglévő szolgáltatási színvonal javításával pedig megtarthatják ügyfeleiket. A felhőalapú megoldások révén a vállalkozások új földrajzi régiókban is tevékenykedhetnek, és így olyan képességekre tehetnek szert és olyan szakértőket vehetnek igénybe, mint korábban soha.

A munkaerő mobilitása
A felhőalapú adattárolás előnye, hogy az adatok interneten keresztül bárhonnan elérhetőek. A mobilitás elterjedésének köszönhetően a felhőalapú megoldások világszerte átalakítják a munkahelyi szokásokat. Természetesen ez kockázattal is jár, ezért elengedhetetlen, hogy a vállalkozások az adathozzáférést szabályozó eljárásrendeket és rendszereket dolgozzanak ki. A megfelelő biztonsági intézkedések alkalmazásával az üzleti adatok felhőalapú tárolása éppen olyan, mint amikor valaki a pénzét a bankjára bízza. Ha a vállalat a telephelyén tárolja az adatokat, akkor mindent elveszíthet, ha súlyos meghibásodás éri a fizikai infrastruktúrát. A felhő ezzel szemben jóval sokrétűbb visszaállítási lehetőséget kínál.

A szolgáltatásként használt informatika alapja
A felhőalapú megoldások alkalmazásával az informatikai részleg még nagyobb szerepet kap a mindennapi működésben, mivel a belső kollégák jobban értik a vállalat elvárásait. A rugalmasságnak köszönhetően gyorsan ki- és bekapcsolhatják azokat a szolgáltatásokat, amelyekre az alkalmazottaknak szükségük van. Ily módon a lehető legkisebb lesz a kezdeti beruházási igény, és jelentősen kevesebb idő kell majd az új megoldások alkalmazásához. Az új szoftverek telepítése és menedzselése akár távolról is megtörténhet, így leegyszerűsítve a hálózati frissítéseket és telepítéseket.

 

Biztonság
Általános tévhit, hogy a felhőben tárolt adatok kevésbé vannak biztonságban. Valójában a megfelelő jogosultságok és szabályok alkalmazásával az adatok tárolása a felhőben éppen olyan biztonságos, mint a telephelyen. A felhőalapú megoldások szépsége éppen az, hogy kiváló felügyeletet biztosítanak, a jogosulatlan végpontok számára az adathozzáférés bármikor letiltható.

A felhőben dolgozva a folyamatok automatizálhatók, hiszen a legfrissebb biztonsági szoftverek frissítéseit egyetlen kattintással telepíteni lehet a teljes hálózaton. A hibajavítások is automatikusan telepíthetők minden felhasználó számára, így kizárva a véletlenek és az emberi mulasztás lehetőségét. Az adatok elveszhetnek, vagy azokat ellophatják, ha a vállalatok engedélyezik alkalmazottaik számára a távolról történő munkát, és az adatokat perifériaeszközökön, a hozzáférési ponton, vagy akár egy adatközpontban tárolják. A felhőben azonban közvetlen és biztonságos internetkapcsolatot építhetünk ki, amellyel közvetlenül lehet az adatokat továbbítani, megszüntetve az ilyen jellegű kockázatokat.

Szerencsére nem kell speciális tudással rendelkeznünk ahhoz, hogy létrehozzunk egy megbízható biztonsági rendszert. Számos szakértő áll rendelkezésünkre ezen a területen, akik gondoskodnak a teljes biztonsági megoldásról, a saját tulajdonú készülékek használatától kezdődően az e-mailek biztonságáig. A felhőalapú biztonsági megoldásokkal sokkal könnyebb dolgozni, mivel egyetlen helyről kezelhetők, egyetlen platformon futnak, így a vállalat is minden fenyegetés ellen védve van.

Fókuszban az üzlet
A felhő legfőbb hálózati előnye, hogy a vállalkozások az alaptevékenységükre koncentrálhatnak ahelyett, hogy az informatikai megoldások miatt kelljen aggódniuk. A felhővel a vállalkozások gyorsan alkalmazhatnak új megoldásokat, biztonságos hozzáférést adhatnak adataikhoz, és intelligensen használhatják fel azokat.

A felhő alkalmazása ugyanakkor kihívásokat is jelent. A legfontosabb azt figyelembe venni, hogy van segítség azok számára, akik nem elég magabiztosak egy ilyen volumenű projekt egyedüli kivitelezéséhez. Egy megbízható és elismert partnerrel kiépíthető a tökéletes felhőalapú számítástechnikai infrastruktúra.

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.