Hirdetés
. Hirdetés

Üzleti alkalmazást, de milyen áron?

|

Egyre több vállalat ismeri fel, hogy üzleti alkalmazásokra nemcsak az iparági előírások miatt lehet szükség, hanem a működési hatékonyság javítása érdekében is. Milyen lehetőségek közül választhat egy alkalmazásra vágyó cég?

Hirdetés

Szakértői előrejelzések szerint a business process management (BPM) alkalmazások piaca 2016-ig évente átlagosan 14 százalékkal növekszik, ami közel kétszerese a teljes szoftverpiac bővülési ütemének. Ez a nagyfokú érdeklődés a vállalatok részéről abból az igényből fakad, hogy szeretnék átláthatóbbá tenni a saját működésüket és optimalizálni a belső folyamataikat. Egy ilyen rendszer bevezetésére a legtöbb esetben nem a helyi törvények vagy a regionális vezetőség kényszeríti őket, hanem az ügyfeleik magas elvárásai és a konkurencia előretörése. Egy erősen kompetitív iparágban működő vállalat nem engedheti meg magának, hogy projekteket vagy ügyfeleket veszítsen az operatív folyamatok hiányosságai miatt, ezért hajlandóak költeni az informatikai fejlesztésekre.

Hirdetés

„Dobozos” szoftverek
Mi történik akkor, ha egy cég felismeri, hogy szüksége lenne egy workflow, CRM, kontrolling vagy egyéb alkalmazásra? Először is megnézi, hogy milyen célszoftverek léteznek a piacon, amelyek alkalmasak az adott feladatra, és összehasonlítja őket ár/érték arány szerint. Viszont legyen bármilyen jó is a kiválasztott termék, megvannak a maga korlátai: előbb-utóbb kiderül, hogy nem rendelkezik minden szükséges funkcióval, bővítése pedig rendkívül költséges vagy éppen lehetetlen. Ráadásul ez a termék nem is teljesen ugyanazt a logikát követi, amely mentén a cég működik – tehát vagy a céget igazítják a rendszerhez, vagy olyan rendszert fejlesztenek, amely a cég igényeire van szabva. Itt pedig már egyedi fejlesztésről beszélünk.

Az egyediségnek ára van
Aki vágott már bele egyedi rendszer bevezetésébe, az most összevonja a szemöldökét, hiszen tudja, hogy egy ilyen projekt igen költséges, és hosszú hónapokba, esetleg évekbe telik a megvalósítása. Ráadásul elég kockázatos is, hiszen nincs referencia, és nem garantált, hogy mindenki elégedett lesz a végeredménnyel. Egy specifikációs listából és egy százoldalas rendszertervből a megrendelő nehezen tudja elképzelni, hogy milyen lesz a kész alkalmazás – így nincs más választása, mint megbízni a fejlesztőcsapatban.

 

Az üzleti alkalmazások új világa
Habár tökéletes alkalmazásfejlesztési megoldás még nem született, de vannak rá törekvések, hogy megtaláljuk az arany középutat a két lehetőség között. Az Oriana által kidolgozott technológia egy teljesen új megközelítést képvisel: a célszoftvereknél rugalmasabb, az egyedi fejlesztésnél viszont gyorsabb, költséghatékonyabb és kockázatmentesebb. A technológia alapja az Effector alapmotor, egy funkcióban gazdag és folyamatosan fejlődő platform. A motorra épülnek rá előre programozott modulok, az úgynevezett alapsémák. Ezekből állnak össze a kész üzleti alkalmazásminták, amelyek olyan tipikus üzleti problémákra kínálnak megoldást, mint például CRM, ügyfélszolgálat, termeléskövetés, projektmenedzsment vagy pályázatkezelés.

Egy üzleti problémával szembesülő vállalat már kész alkalmazásmintákból válogathat, amelyet a szintén előre fejlesztett alapsémákkal lehet teljes mértékben testre szabni. Tehát mire az ügyfélben felmerül az igény, addigra a fejlesztés 60-70 százaléka gyakorlatilag készen van. Az ügyfél nem sokkal az első konzultáció után láthatja az alkalmazás prototípusát, amelyet aztán további iterációk során alakítunk át az ő kívánságai szerint. Nem kell kompromisszumot kötnie, hiszen az alkalmazás 100%-ban képes lefedni az igényeket, közel feleannyiért kínálva az egyedi fejlesztéssel azonos funkcionalitást. Az erőforrások nagy része így arra fordítható, hogy az ügyfél sajátos üzleti logikája az alkalmazásban is leképeződjön.

Mivel a technológia nyílt XML-szabványon alapul, ezért az ügyfelek szabadon módosíthatnak az alkalmazásukon, és akár saját maguk is fejleszthetnek további sémákat. Terveink szerint egy olyan alkalmazásfejlesztési ökoszisztémát hozunk létre, amelyben az ügyfelek és a viszonteladó partnerek hozzáférhetnek az alapsémákhoz és alkalmazásmintákhoz, és felhasználhatják azokat saját fejlesztéseik során, valamint megoszthatják saját fejlesztéseiket a közösség tagjaival. Ezt az ökoszisztémát nemzetközi szinten is bővítjük, hiszen partnerhálózatunk kiépítése már folyamatban van a cseh, lengyel és német piacokon.

Hardverek, szoftverek, tesztek, érdekességek és színes hírek az IT világából ide kattintva!

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://computerworld.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.

A Project029 Magyarország Kft. közleménye
Bezár