Hirdetés
. Hirdetés

Vályi-Nagy: Erősebben a nyílt forráskód felé

|

Elkötelezett a kormány a nyílt forráskódú szoftverek alkalmazásában - jelentette ki Vályi-Nagy Vilmos, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium kormányzati informatikáért felelős helyettes államtitkára tegnap a nyílt forráskódú szoftverek kormányzati alkalmazásának lehetőségeiről tartott előadásán a Computerworld Open source 2011 - Technológiák harca konferenciáján.

Hirdetés

Vályi-Nagy Vilmos köszöntőbeszédében utalt rá, hogy politikai döntés erősítette meg a kormány elkötelezettségét a nyílt forráskód közigazgatáson belüli alkalmazása mellett. A tavalyi év végén nyilvánosságra hozott Digitális Megújulás Cselekvési Terv szerint markánsan növelni kell a szabad szoftverek részarányát a kormányzati informatikán belül. A méretgazdaságosságból és a könnyebb átjárhatóságból származó előnyök már középtávon is az olcsóbb állam megteremtését segítik.

A nyílt forráskód biztosítja a függetlenséget a beszerzések terén, lehetővé teszi a költségek csökkentését, az alkalmazások közötti nagyobb átjárhatóságot - mutatott rá a helyettes államtitkár. Vályi-Nagy Vilmos hozzátette: az átállás során a kormány olyan nyílt forráskódú megoldást fog választani, amely megfelelő biztonsági jellemzőkkel és supporttal bír. Beszéde végén jelezte: a kormány a célkitűzések sikerre vitelében számít a nyílt forráskóddal foglalkozó műhelyek szakmai támogatására, új szoftverfejlesztéseikre.

A szabad szoftverek fejlesztésével és alkalmazásával foglalkozó, egynapos szakmai konferenciánk védnöke Nyitrai Zsolt infokommunikációért felelős államtitkár volt.

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.