Hirdetés
. Hirdetés

Védenénk a szellemi terméket...

|

A lakosság szükségesnek érzi a szerzői jogvédő szervezetek tevékenységét, de nem tudja, mi a legális a fájlcserélőkön.

Hirdetés

Az IDG Lapkiadó Kft. és a TNS Hungary közös közvélemény-kutatása augusztusban készült, összesen 500, 15 éves és annál idősebb magyar állampolgár részvételével. A minta településtípus és régió szerint is reprezentálja a lakosságot. Elsőként arra voltunk kíváncsiak, hogy mennyire tartják fontosnak a szerzői jogvédő szervezetek (Artisjus, ASVA, MAHASZ stb.) tevékenységét.

A válaszadók közel fele úgy véli, hogy ez nagyon fontos, mivel a szellemi terméket a legkönnyebb ellopni, míg egyharmaduk sosem hallott ezekről a szervezetekről. Az előre megadott válaszokból 11,7 százalékban jelölték meg azt, hogy értelmetlen a szerzői jogvédők tevékenysége, mert a jog védelme és a betartatása a rendőrség dolga.

Második kérdésünk azt vizsgálta, hogy a megkérdezettek vásároltak-e már zeneszámokat, filmeket az interneten. Döntő többségben voltak azok, akik soha nem vásároltak, és csak 1,3 százalékban vannak azok, akik gyakran végeznek ilyen tevékenységet. Szintén kevesen (10,9 százalékban) vannak azok, akik pontosan tudják, mit szabad tenni és mit nem fájlcserélőkön keresztül, a nagy többség (a válaszadók közel háromnegyede) nem tudja, illetve közel 15 százalékuk csak sejti.

A közelmúltban a Computerworld TV két adása is foglalkozott a fájlcserélők problémakörével, a felvételeket ezen és ezen az oldalon tekinthetik meg az érdeklődők. A ProArt jogvédő szervezet tevékenységéről a Computerworld szeptemberi 11-én megjelenő számában közlünk cikket.

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.