Hirdetés
. Hirdetés

Vége a Netscape-nek

|

Kevesebb, mint egy hónapja van hátra a Netscape böngészőnek: többé nem adnak ki hozzá biztonsági frissítéseket.

Hirdetés

Ma, amikor a webböngészést az MS Internet Explorer és a Mozilla Firefox jelenti, bizonyára nem sokakat ráz meg a hír, hogy február 1-től a Netscape tulajdonosa, az AOL leállítja a Netscape fejlesztését, beleértve a biztonsági frissítésekét. Ám azok számára, akik tíz évvel ezelőtt - vagy még korábban - kezdték használni a világhálót, szomorú hír lehet.

A Netscape története 1994-re nyúlik vissza, amikor Marc Andreesen és Jim Clark megalakították a Mosaic Communications Corporationt. A korai változatot még Andreesen fejlesztette ki Mosaic néven, ám a márkanév körüli jogviták miatt a böngészőt át kellett keresztelni, így jelent meg 1994. december 15-én a Netscape Navigator. Egy évvel később a böngésző gyakorlatilag egyeduralkodó volt a világhálón, 80 százalékos részesedéssel - még úgy is, hogy a teljes verzió fizetős volt, mint bármely más kereskedelmi szoftver.

Közben a Microsoft is észbe kapott és megjelentette az Internet Explorert, amely azonban ingyenes volt. A Netscape-nek lépnie kellett, így 1998 januárjától szintén ingyenesen terjesztették, majd meglakították a Mozilla Alapítványt és a fejlesztést nyílt forráskód-alapon folytatták. Az év végén az AOL megvásárolta a Netscape-et, a tranzakció értékét 4 milliárd dollárra becsülik. Az AOL megtartotta a böngésző Gecko motorját, ám a fejlesztés ezután kettévált: a Mozilla a Firefoxszal haladt tovább, az AOL a Netscape-pel folytatta (jelenleg a 9-es verziónál tart).

A Netscape hírneve azonban gyorsan elhalványult, miközben egyre többen használták az Explorert. Tavaly novemberben az IE piaci részesedése 77,4 százalék volt, a Firefox-é 16 százalék, míg a Netscape-é alig volt mérhető, 0,6 százalék. December végén Tom Drapeau, az AOL Netscape brandért felelős igazgatója a vállalati blogon bejelentette, hogy a fejlesztőcsapat február 1-től nem dolgozik többé a böngészőn. A döntést az AOL üzleti céljainak újrapozicionálásával, valamint a Mozilla sikerével indokolta. Drapeau arra biztatta a Netscape-felhasználókat, hogy térjenek át a Firefoxra. A Netscape egy ideig még letölthető marad.

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.