Hirdetés
. Hirdetés

Végre jó hírek a techszektorból

|

Biztató Wall Street jelentések érkeztek, azonban még közel sem garantált a jó 2012-es év...

Hirdetés

Nem igazán sikerült a Facebook IPO-ja, később a közösségi hálózat papírjai komoly mélyrepülésbe kezdtek; ez negatívan érintette a tech cégek idei tőzsdei manővereit. Emellett az elemzők egy része borúlátó, mivel az IT-s költések növekedésének mérséklődését prognosztizálja az idei évre. A jelenséget valamivel ellensúlyozzák a múlt héten beérkezett adatok: a Nasdaq pénteki zárásakor több domináns techcég is jelentős emelkedést tudott felmutatni az egy héttel korábbi adatokhoz képest. A részvényindex 9,27 ponttal nőtt egyetlen délután során, elérve az 1552,85 pontot. Ezt többek között a Red Hatnak köszönheti a Nasdaq, melynek papírja 1,67 dollárral erősödött (és érte így el az 54,63 dolláros szintet), illetve a Microsoft – a cég részvényei 31 centes emelkedéssel 31,44 dollárra drágultak – és az Oracle – 12 centes növekedéssel 27,94 dolláros szintre hízással - segítette a trendet.

Az Oracle pénzügyi jelentését a tech szektor pénzügyi beszámolói időszakának nem hivatalos kezdeteként tartják számon. A Larry Ellison vezette vállalat jó hírei általában a teljes szektorra nézve bizakodást szoktak hozni, így a nemrég Hawaii egyik szigetének megvásárlását kezdeményező CEO cégének pozitív jelentése örömhír a részvényesek számára. Nem is okozott csalódást: a május 31-én véget ért pénzügyi negyedév 8 százalékos nyereségnövekedést hozott az előző év hasonló időszakához viszonyítva (3,5 milliárd dollár), miközben a bevétel 1 százalékkal, 10,9 milliárd dollárra hízott. A jelentés egyetlen szépséghibája, hogy az elmúlt év akvizíciói önmagukban is lökhettek ennyit a számokon, így nem tudni, hogy a vállalat alaptermékei és -szolgáltatásai nőttek-e 2011 első negyedéhez.

A vállalati linux disztribútorként és middleware vendorként számon tartott Red Hat negyedéves bevétele éves szinten 19 százalékkal nőtt, elérve a 314,7 millió dollárt. Ezt követte a nyereség is: az előző év első három hónapjának 32,5 millió dolláros eredményét idén egy 37,5 millió dolláros szint múlta felül. Noha a Red Hat jóval kisebb az Oracle-nél, szintén jó barométernek számít a techipar vállalati szegmensének állapotát illetően. Ezt példázza, hogy mindössze egy nappal a pénzügyi jelentést követően debütált a Red Hat Enterprise Linux (RHEL) 6.3-as kiadása, ami kifejezetten a nagy cloud fejlesztéseket célozza.

Említést érdemel az Adobe is: a digitális médiafejlesztő szoftverekkel foglalkozó vállalat beszámolója szerint a június 1-ével véget ért időszak alatti eladások éves szinten nőttek, 1,124 milliárd dolláros szintre hízva. Ezt a növekedést a vállalat a Creative Cloud és a Creative Suite 6 sikeres bevezetésének tulajdonítja, illetve az erős Acrobat eladásoknak és a Digital Marketing Suite üzletága 35 százalékos éves szintű bevételnövekedésének. Azonban a vállalat nyeresége 229 millió dollárról 224 millió dollárra csökkent, és az idei üzleti évre terezett 6-8 százalékos növekedést 6-7 százalékra módosította. Erre a cég a közleménye szerint a gyengélkedő európai gazdaság miatt került sor.

Az Adobe óvatosságát igazolja a Gartner becslése is; a piackutató vállalat még múlt hét szerdán ismertette véleményét, mely szerint idén – a korábban várthoz (5 százalék) képest - kisebb mértékben (4,5 százalék) fog emelkedni az üzleti alkalmazásokra szánt globális költés értéke. A tavalyi évben ennek összege egyébként 115,2 milliárd dollárt tett ki. A Forrester kutatása szerint ezért szinte kizárólag az öreg kontinens tehető felelőssé, ahol nulla közeli növekedéssel vagy egyenesen gazdasági recesszióval kell szembenézni.

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.