Hirdetés
. Hirdetés

Végre jó hírek a techszektorból

|

Biztató Wall Street jelentések érkeztek, azonban még közel sem garantált a jó 2012-es év...

Hirdetés

Nem igazán sikerült a Facebook IPO-ja, később a közösségi hálózat papírjai komoly mélyrepülésbe kezdtek; ez negatívan érintette a tech cégek idei tőzsdei manővereit. Emellett az elemzők egy része borúlátó, mivel az IT-s költések növekedésének mérséklődését prognosztizálja az idei évre. A jelenséget valamivel ellensúlyozzák a múlt héten beérkezett adatok: a Nasdaq pénteki zárásakor több domináns techcég is jelentős emelkedést tudott felmutatni az egy héttel korábbi adatokhoz képest. A részvényindex 9,27 ponttal nőtt egyetlen délután során, elérve az 1552,85 pontot. Ezt többek között a Red Hatnak köszönheti a Nasdaq, melynek papírja 1,67 dollárral erősödött (és érte így el az 54,63 dolláros szintet), illetve a Microsoft – a cég részvényei 31 centes emelkedéssel 31,44 dollárra drágultak – és az Oracle – 12 centes növekedéssel 27,94 dolláros szintre hízással - segítette a trendet.

Az Oracle pénzügyi jelentését a tech szektor pénzügyi beszámolói időszakának nem hivatalos kezdeteként tartják számon. A Larry Ellison vezette vállalat jó hírei általában a teljes szektorra nézve bizakodást szoktak hozni, így a nemrég Hawaii egyik szigetének megvásárlását kezdeményező CEO cégének pozitív jelentése örömhír a részvényesek számára. Nem is okozott csalódást: a május 31-én véget ért pénzügyi negyedév 8 százalékos nyereségnövekedést hozott az előző év hasonló időszakához viszonyítva (3,5 milliárd dollár), miközben a bevétel 1 százalékkal, 10,9 milliárd dollárra hízott. A jelentés egyetlen szépséghibája, hogy az elmúlt év akvizíciói önmagukban is lökhettek ennyit a számokon, így nem tudni, hogy a vállalat alaptermékei és -szolgáltatásai nőttek-e 2011 első negyedéhez.

A vállalati linux disztribútorként és middleware vendorként számon tartott Red Hat negyedéves bevétele éves szinten 19 százalékkal nőtt, elérve a 314,7 millió dollárt. Ezt követte a nyereség is: az előző év első három hónapjának 32,5 millió dolláros eredményét idén egy 37,5 millió dolláros szint múlta felül. Noha a Red Hat jóval kisebb az Oracle-nél, szintén jó barométernek számít a techipar vállalati szegmensének állapotát illetően. Ezt példázza, hogy mindössze egy nappal a pénzügyi jelentést követően debütált a Red Hat Enterprise Linux (RHEL) 6.3-as kiadása, ami kifejezetten a nagy cloud fejlesztéseket célozza.

Említést érdemel az Adobe is: a digitális médiafejlesztő szoftverekkel foglalkozó vállalat beszámolója szerint a június 1-ével véget ért időszak alatti eladások éves szinten nőttek, 1,124 milliárd dolláros szintre hízva. Ezt a növekedést a vállalat a Creative Cloud és a Creative Suite 6 sikeres bevezetésének tulajdonítja, illetve az erős Acrobat eladásoknak és a Digital Marketing Suite üzletága 35 százalékos éves szintű bevételnövekedésének. Azonban a vállalat nyeresége 229 millió dollárról 224 millió dollárra csökkent, és az idei üzleti évre terezett 6-8 százalékos növekedést 6-7 százalékra módosította. Erre a cég a közleménye szerint a gyengélkedő európai gazdaság miatt került sor.

Az Adobe óvatosságát igazolja a Gartner becslése is; a piackutató vállalat még múlt hét szerdán ismertette véleményét, mely szerint idén – a korábban várthoz (5 százalék) képest - kisebb mértékben (4,5 százalék) fog emelkedni az üzleti alkalmazásokra szánt globális költés értéke. A tavalyi évben ennek összege egyébként 115,2 milliárd dollárt tett ki. A Forrester kutatása szerint ezért szinte kizárólag az öreg kontinens tehető felelőssé, ahol nulla közeli növekedéssel vagy egyenesen gazdasági recesszióval kell szembenézni.

Hardverek, szoftverek, tesztek, érdekességek és színes hírek az IT világából ide kattintva!

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://computerworld.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.