Hirdetés
. Hirdetés

Világítótorony a szolgáltatások tengerén

|

Júliusban megszűnt, illetve januárban ér véget a Microsoft két kedvelt szervertermékének támogatása, amelyekről a feladatokat érdemes Azure-ba vinni. A migráció megkönnyítésére eszközöket és programokat jelentett be a szoftvercég éves partnerkonferenciáján, ahol az együttműködéstől és kapcsolattartástól kezdve a vállalatirányításon át a szolgáltatásfelügyeletig egy sor felhőalapú megoldása is új képességekkel szerepelt.

Hirdetés

Két éve ugyanezen a konferencián debütált a Microsoft 365, amely a szoftvercég alkalmazásaival és szolgáltatásaival, az Office 365, a Windows 10 és az Enterprise Mobility + Security integrált csomagjával segíti a szervezeteket a munkahelyi együttműködés és az üzleti folyamatok átalakításában, az értékes és érzékeny információk védelmében. A megoldás lelke a Microsoft Teams, amely a csevegést, a videokonferenciát és a telefont, valamint a dokumentumokat egyetlen alkalmazásban teszi elérhetővé, így a csapatmunka csomópontjaként szolgál. Ma már világszerte több mint 32 millió ember használja naponta vagy heti gyakorisággal az 53 nyelven 181 országban elérhető megoldást, mondták a redmondiak a Las Vegasban júliusban megtartott Inspire 2019-en.

Hirdetés

Most újabb képességekkel bővült a Microsoft Teams, amelyek négy területen is gördülékenyebbé tehetik az együttműködést és a kapcsolattartást.

Sürgős üzenetek időbeni célba jutását segíti a júliustól már elérhető Priority notifications és a Read receipts funkció - előbbi kétpercenként emlékezteti a címzettet a mobilján és a laptopján, hogy azonnali figyelmet követelő üzenete érkezett, mindaddig, amíg nem kap választ, utóbbi pedig a csevegőablakban jelzi egy ikonnal a küldőnek, hogy üzenetét elolvasták. Ugyancsak elérhető a Bejelentések (Announcements) funkció, amellyel fontos hírekre - például projekt indítására, új kolléga érkezésére vagy az aktuális marketingkampány friss eredményeire - hívható fel a csatornákon a csapattagok figyelme. Két, hamarosan érkező funkcióval - Channel cross posting és Channel moderation - ugyanaz az üzenet egyszerre több csatornán is közzétehető lesz, illetve a moderátorok felügyelhetik a tartalmat, és beállíthatják, mely posztokra lehet válaszolni.

Bélyegzőórával (Time clock) bővült a munkaidő-beosztást és -nyilvántartást kezelő Teams Shift modul, amellyel a munkavállalók Teams mobilalkalmazásukból jelentkezhetnek be és ki a műszak kezdetén és végén. A megoldás geo-fencing funkciójával a vezetők digitális korlátot húzhatnak a munkavégzés helyszíne köré, hogy csak az ott tartózkodó kollégák használhassák a bélyegzőórát. Augusztusban jelenik meg a Célzott kommunikáció (Targeted communication) képessége, amellyel a csapattagok egyszerre küldhetnek üzenetet mindenkinek - például az összes pénztárosnak az áruházláncnál, vagy ápolónak a kórháznál -, aki ugyanabban a szerepkörben dolgozik, ehhez elég lesz @megnevezni a szerepkört a szövegben. Házirendcsomagok is érkeznek hamarosan a Teams admin központjában, amelyekkel az informatikai osztály vállalati szerepkörök szerint előre meghatározott szabályokat állíthat be és juttathat érvényre a Teams funkciók használatára nézve.

A Microsoft a Teams alapjaira készült partnerfejlesztéseket is bemutatott a konferencián például vevőszolgálatok számára. Bejelentett továbbá egy augusztusban induló próbaprogramot is, amelyben a Microsoft 365 partnerek ügyfélkörükben féléves kipróbálásra adhatják a Teamset csak Exchange Online-ra előfizető vagy a felhőt még egyáltalán nem használó vállalatoknak.

Inspire 2019: Satya Nadella, a Microsoft vezérigazgatója a konferencia nyitóelőadásában

Átruházott felügyelet
Sok vállalat képtelen kellően kiaknázni az adataiban rejlő lehetőségeket, mert azokat egymástól elszigetelt rendszerekben gyűjti, vagy használhatatlan modellekben kezeli. A független szoftverszállítók (ISV-k), közöttük a Microsoft partnerei iparági igényekre szabott alkalmazásokkal segítenek a problémák felszámolásában, de hogy ezek a vertikális megoldások még gyorsabban elkészülhessenek, tavalyi Inspire konferenciáján a szoftvercég iparági gyorsítókat jelentett be Dynamics 365 vállalatirányítási rendszeréhez. Az első, egészségügyi gyorsító (Dynamics 365 Industry Accelerator for Healthcare) is akkor debütált, előre gyártott, iparág-specifikus vezetői műszerfalakkal, munkafolyamatokkal és adatmodellekkel. A felsőoktatás szereplőire és a nonprofit szervezetekre szabott gyorsítók után a Microsoft most az autóipar és a bankszektor számára is hasonló megoldásokat jelentett be Las Vegasban.

ISV Studio néven a szoftvercég olyan megoldáson dolgozik, amellyel partnerei egyetlen felületen kísérhetik figyelemmel, hogy a Microsoft technológiáira fejlesztett alkalmazásaik hogyan teljesítenek ügyfeleiknél, azokat például hány vállalat töltötte le a piactérről, és miként alakul a sikeres vagy sikertelen telepítések aránya. A jelenleg nyilvános béta-verzióban elérhető ISV Studio ezzel megkönnyítheti az alkalmazások elterjedését lassító szűk keresztmetszetek azonosítását és kiiktatását. A Microsoft emellett arról is beszélt, hogy a gyorsabb alkalmazásszállítást támogató Azure DevOps Services (korábbi nevén Visual Studio Team Services) eszközeit integrálja a GitHub platformjával. Utóbbin egyébként most a másfél évvel ezelőtt bejelentett Microsoft Quantum Development Kit (QDK) szoftverfejlesztő készletének kódját is megnyitotta és közzétette.

Szintén most debütált az Azure Lighthouse, amely a Microsoft szolgáltató partnereinek ad menedzsmentfelületet felhőalapú megoldásokat használó ügyfeleik központi kezeléséhez és változó igényeik gyors kiszolgálásához. A megoldást a szoftvercég Azure-partnereinek gyakorlata ihlette, amelyek IaC (infrastructure-as-code) képességeket és automatizációt építenek a vállalatoknak adott menedzselt szolgáltatásaikba.

Az Azure Lighthouse az Azure Resource Manager átruházott erőforrás-felügyeleti (delegated resource management) képességére épül, amely lehetővé teszi, hogy az ügyfelek felhatalmazzák szolgáltatójukat a különböző - kiterjedést, előfizetéseket, erőforrás-csoportokat és különálló erőforrásokat érintő - menedzsmentfeladatok átvételére és nevükben történő ellátására. Az új megoldással a Microsoft szolgáltató partnerei egyszerre nagyon sok ügyfél státusának monitorozását és kezelését automatizálhatják egyetlen helyen. Az ISV-k ezt a szolgáltatást akár hozzá is adhatják alkalmazásaikhoz, amelyeket a vállalatok így előre csomagolt felügyelettel együtt tölthetnek le az Azure piacteréről.

Migrációs program Azure-ban
Inspire 2019 konferenciáján jelentette be a Microsoft új Azure Migration Programját, a hasonló nevű Azure Migrate központ továbbfejlesztését is, amelyen keresztül a szoftvercég partnereivel együtt a felhőmigráció elindításához, végrehajtásához és nyomon követéséhez kínál eszközöket, valamint útmutatást az infrastruktúra, az alkalmazások és az adatok vonatkozásában felmerülő igények kezeléséhez, a kockázatok csökkentéséhez.

Az Azure Migrate eszközei, többek között a Server Assessment, a Server Migration, a Database Assessment és a Database Migration új képességekkel bővültek, amelyek alapján a vállalatok könnyebben rátalálhatnak a migrációs forgatókönyvükhöz legjobban illeszkedő támogatásra, és egészen nagy projekteket is az első lépéstől az utolsóig ívelő folyamatkövetés mellett valósíthatnak meg.

Mostantól akár 35 ezer VMware- vagy 10 ezer Hyper-V-alapú virtuális gépet futtató adatközponti környezetet is felmérhetnek és migrálhatnak, ami nagyságrenddel több annál, amit az Azure Migrate eszközei eddig támogattak. A frissítés a legjobbkor érkezik, tekintettel arra, hogy az SQL Server 2008 támogatása július 9-én megszűnt, és a Windows Server 2008-ra is ez vár január 14-én, ezért a felhőmigráció az eddiginél több vállalatnál kerülhet napirendre.

FELHŐMIGRÁCIÓS GYORSÍTÓ
A Software AG a Microsoft konferenciájával egy időben jelentette be Cloud Migration Accelerator megoldását, amely saját webMethods.io integrációs platformjára épül, és az alkalmazások, a felhőszolgáltatások, valamint az adatok összekapcsolásával könnyíti meg a vállalatoknak a gyors és biztonságos, a napi üzletmenetet nem zavaró Azure-migrációt.

Gyakran rögös út vezet a vállalati adatközpontból a nyilvános felhőbe, amelyen az IT-csapatoknak komoly akadályokon kell átküzdeniük magukat. A migráció során többek között folyamatos, kétirányú kapcsolatot kell tartaniuk a házon belül működő és a felhőben futó rendszerek, valamint további felhőszolgáltatások között, ezért a hibrid átmenet lehető legzökkenőmentesebb kivitelezése kulcsfontosságú. A Software AG bejelentésében ezt a Walgreens Boots Alliance példáján szemléltette, amely felhőmigrációs programjának megvalósításához a webMethods.io platformot választotta, és mára informatikai környezetének 70 százalékát a Microsoft Azure felhőjébe vitte. A Cloud Migration Accelerator az Azure Marketplace-en érhető el SaaS-modellben.

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.