Hirdetés
. Hirdetés

Virgin Orbit: Richard Branson rakétacége csődeljárást kezdeményezett

|

Ez lehetővé teszi, hogy egy vállalkozás tovább működjön és megoldja pénzügyi problémáit, miközben védelmet nyújt a hitelezőkkel szemben, akiknek pénzzel tartozik.

Hirdetés

Csődöt jelentett Sir Richard Branson brit milliárdos Virgin Orbit nevű rakétatársasága az Egyesült Államokban, miután nem sikerült új befektetést szereznie. A műholdak indításával foglalkozó cég hetekkel ezelőtt leállította működését, de reméli, hogy talál vevőt az üzletre. A kaliforniai székhelyű vállalat a múlt héten bejelentette, hogy 750 fős személyzetének 85 százalékát leépíti.

Az év elején a Virgin Orbit rakétája nem tudta végrehajtani az első műholdindítást az Egyesült Királyság területéről. A Virgin Orbit főnöke, Dan Hart elmondta, hogy bár a vállalat "nagy erőfeszítéseket tett" a pénzügyek rendezésére és további finanszírozás biztosítására, "végső soron azt kell tennünk, ami a legjobb az üzlet számára". Elmondta, hogy a Virgin Orbit most arra fog összpontosítani, hogy vevőt találjon a vállalkozásra, "hogy tisztán lássák a vállalat jövőjét ügyfelei, szállítói és alkalmazottai".

A Virgin Orbit 2017-ben alakult, Branson űrturisztikai cége, a Virgin Galacticnak a spin-offjaként. Rakétákat indít módosított Boeing 747-es repülőgépek szárnya alól, hogy műholdakat küldjön az űrbe. Januárban azonban egy kísérlet, hogy először küldjenek műholdat Föld körüli pályára az Egyesült Királyságból, kudarcot vallott, mert a rakéta üzemanyagszűrője elmozdult, és emiatt az egyik hajtómű túlmelegedett.

Hirdetés

A küldetést, amely a Newquay közelében található cornwalli űrrepülőtérről indult, az Egyesült Királyság űrkutatásának mérföldköveként harangozták be. Azt remélték, hogy ez egy jelentős lépés lesz az ország globális szereplővé válásának elősegítésében a műholdak gyártásától kezdve a rakéták építésén át az új űrkikötők létrehozásáig.

A Virgin Orbit, amely többségében a Virgin Group tulajdonában van, a brit rakéta meghibásodása után új finanszírozást keresett, és a múlt hónapban szüneteltette működését, hogy pénzt takarítson meg. A vállalatnak, amelynek részvényeit 2021-ben vezették be a New York-i Nasdaq indexre, tavaly szeptemberben 153,5 millió dollár adóssága volt. Kedden a vállalat közölte, hogy a Virgin Grouphoz tartozó Virgin Investments 31,6 millió dollárnyi új pénzzel segíti a Virgin Orbitot a vevő megtalálásának folyamatában.

A vállalat az Egyesült Államokban úgynevezett 11. fejezet szerinti csődvédelmet kért. Ez lehetővé teszi, hogy egy vállalkozás tovább működjön és megoldja pénzügyi problémáit, miközben védelmet nyújt a hitelezőkkel szemben, akiknek pénzzel tartozik.

Sir Richard és a Virgin Group több mint 1 milliárd dollárt fektetett be a vállalkozásba, hogy a Virgin Orbit segítségével műholdakat indítson, de újrafelhasználható "űrrepülőgépeket" is fejlesszen, amelyekkel turisták rövid utakat tehetnek a szuborbitális űrbe.

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.