Hirdetés
. Hirdetés

Visszamegy a börtönbe a Samsung örököse

|

Az ügyet évek óta húzzák a hatóságok, de végül kemény döntés született, aminek nyomán a Samsung részvényeinek árfolyama máris látványos lejtmenetbe kezdett.

Hirdetés

Vesztegetés miatt két és fél év börtönbüntetést kapott Jay Y. Lee (Lee Jae-yong), a Samsung Electronics alelnöke, aki a vállalat tényleges vezetője és egyben örököse. Bár a döntés nem befolyásolja jelentősen a társaság napi üzletmenetét, de egy kritikus időszakban okozhat hatalmi vákuumot a cégvezetésében.

Az ítélet egy négy éve húzódó, több jogi fordulatot megélt ügyre tett pontot, amelyben az ügyészség összesen 29,8 milliárd von (8,2 milliárd forint) értékű vesztegetést vizsgált. Bár 2017-ben a vádpontokban egyszer már bűnösnek találták az üzletembert, amelynek nyomán öt év börtönre ítélték, a fellebbviteli bíróság felére mérsékelte a büntetést, és letöltendőről feltételesre változtatta, így Lee egy év után szabadult. 2019-ben viszont új bizonyítékokra hivatkozva a legfelsőbb bíróság elkezdte újratárgyalni a vesztegetési ügyet, a friss ítélet ennek az eredménye. Bár Lee-nek még van egy hete, hogy fellebbezzen, de jogi szakértők szerint nem számíthat sikerre. Az ügyészek kezdetben 12 év büntetést kértek számára, amely egyben egyfajta állásfoglalást is jelent annak bizonyítására, hogy még a Samung sem áll a törvény felett.

A korrupciós botrány - amiben most Lee-t is elítélték, mert versenylovakkal és kenőpénzzel vesztegette meg a korábbi államfő bizalmasát és tanácsadóját - részeként az egykori miniszterelnök, Park Geun-hye 30 év börtönt és 18 milliárd von pénzbüntetést kapott a több pert is érintő vádak, azaz kenőpénz elfogadása, hatalommal való visszaélés, kényszerítés, hűtlen kezelés miatt.

Ám Jay Y. Lee megpróbáltatásainak ezzel egyáltalán nincs vége, miután további bírósági ügyekre számíthat más ügyek miatt, ezek feltárása azonban még folyamatban van.

Az eljárás utolsó tárgyalásán Lee hosszas bocsánatot kért, és megígérte, hogy szabadulása után megújítja a Samsungot és nem adja át a hatalmat gyermekeinek. Ez azért volt fontos, mert sok bírálat érte a Samsungot a dinasztikus vállalatvezetés miatt. Az 52 éves férfit azonnal le is tartóztatták, és minden bizonnyal visszatér ugyanabba a szöuli börtönbe másfél évre (a 2,5 évből ennyi maradt fenn), ahonnan pár éve már szabadult.

Hirdetés
Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.