Hirdetés
. Hirdetés

Vita az eVita terveiről

|

A napokban megvitatták az eVita Nemzeti Technológiai Platform stratégiai és kutatási tervét. Az életvitelt segítő infokommunikációs eszközök kifejlesztőit tömörítő platform szakmai rendezvényének a Nemzeti Innovációs Hivatal adott otthont.

Hirdetés

Erdő Sándor, a NIH általános elnökhelyettese a március 24-i eseményen tartott megnyitójában reményét fejezte ki, hogy jó együttműködés alakul ki a platform tagjai és a NIH között. „A már elkészített Stratégiai Kutatási Terv jelenti az alapját a Stratégiai Megvalósítási Tervnek, amelynek kidolgozása során ki kell használni a szinergiákban rejlő lehetőségeket. A Nemzeti Innovációs Hivatal hosszú távon érdekelt a közös munkában" - fogalmazott Erdő Sándor.

„Az eVITA Nemzeti Technológiai Platform alapvető célja infokommunikációs eszközökkel segíteni az egészség által befolyásolt életminőség javulását, azaz az egészség megőrzését és fejlesztését, valamint az egészséghiányok pótlását, továbbá csökkenteni az egészségügyi ellátások iránti igényt és a betegségekből fakadó egyéni, családi és társadalmi terheket" - hangsúlyozta Hanák Péter, az eVITA Platform szakmai vezetője. A Fórumon hazai fejlesztésű termékeket és prototípusokat mutattak be, valamint ismertették az eVITA Stratégiai Kutatási Terv és Stratégiai Megvalósítási Terv fő elemeit.

A lépések sürgősségét több nemzetközi és hazai adat is indokolja. Néhány ezek közül: a 60-82 éves korcsoporton belül az egyedül élők aránya 52%; a mentális betegek aránya az Európai Unióban 15% (nők), illetve 7% (férfi). A Frost & Sullivan 2008-as felmérése szerint csökken az igény az akut ellátásra, miközben nő az igény a krónikus, hosszabb időn át tartó ellátásra; a közfinanszírozás hiánya gátolja az egészségügyi távmonitorozás terjedését, ezért a pácienseknek saját maguknak kell fedezniük a távmonitorozás költségeit.

Az előadók egyetértettek abban, hogy az eVITA témakörébe eső fejlesztéseknél, illetve a termékek bevezetésekor hiba volna kizárólag az állami finanszírozásra támaszkodni; rendkívül fontos a magán- és kisközösségi, valamint a vállalkozói források szerepe is.

„Az e-egészségügy témában folyó munkáról a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium (NFM) és a Nemzeti Erőforrás Minisztérium (NEFMI) szakemberei havonta egyeztetnek. Az egyik fő területet a kormányzati informatikával összefüggő tevékenységek, a másikat a lakossági telemedicina és távdiagnosztika megoldásai képezik. Ez utóbbi területen az NFM a kezdeményező. Az eVITA témakörrel kapcsolatban olyan környezetet igyekszünk teremteni, amelyben érdemes fejleszteni. A piacközeli, pácienseket kiszolgáló innovatív megoldások fejlesztésénél főleg a kis- és középvállalatokra építünk. Ezen kívül hangsúlyt fektetünk a szolgáltatások elterjesztésére. A bevezetés, a tesztelés és az elterjesztés támogatásához az általunk kezelt intelligens közösségi tereket használjuk fel. Szintén feladatunknak tekintjük, hogy a vállalkozásoknak hivatalos, legális lobbicsatornát működtessünk az Európai Unió pályázati forrásaihoz" - mutatott rá Németh Mónika, az NFM főosztályvezetője.

 

 

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://computerworld.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.