Hirdetés
. Hirdetés

Volt munkavállalóik perlik az Apple-t, az Intelt, az Adobe-t és a Google-t

|

Összebeszéltek? Volt dolgozóik szerint hét IT-óriás - köztük az Apple, az Intel, az Adobe és a Google - titkos paktumot kötött szakembereik "helyben tartásáról". Nem szerződhettek máshová - most perelnek.

Hirdetés

Az észak-kaliforniai bíróság csütörtökön jelentette be, hogy több magánszemély közös trösztellenes keresetet nyújtott be hét amerikai informatikai cég – köztük az Apple, az Intel, az Adobe és a Google – ellen. Volt dolgozóik azzal vádolják a nagyvállalatokat, hogy fű alatt „meg nem támadási szerződést” kötöttek arról, hogy nem ajánlanak munkát egymás alkalmazottainak.

A felperesek szerint a cégek titkos kétoldalú paktumok segítéségével igyekeztek meggátolni a szakképzett munkaerő vándorlását – végső soron a munkaerő-piaci versenyt korlátozták. Lucy H. Koh, az Egyesült Államok észak-kaliforniai szövetségi bíróságának bírája szerdai határozatában úgy döntött, elutasítja az érintett cégek közös, a kerestet elutasítását kérvényező beadványát, és tárgyalást ír ki az ügyben.

A felperesek valamennyien az érintett cégek szoftvertervező mérnökeiként dolgoztak. Állításuk szerint volt munkaadóik 2005 és 2007 között szinte teljesen azonos "do not cold call” megállapodásokat kötöttek, amelyekben arra kötelezték magukat, hogy nem ajánlanak munkát egymás magasan képzett szakembereinek. A cégek állítólag egy pontos listát is összeállítottak az „érinthetetlen” munkavállalókról, amelyet a velük dolgozó fejvadászoknak is megküldtek.

Az ügyben 2010-ben az Egyesült Államok Igazságügyi Minisztériuma (Department of Justice, DOJ) is vizsgálatot folytatott. Akkor az összebeszéléssel vádolt cégeknek sikerült megegyezniük a hatósággal.

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.