Hirdetés
. Hirdetés

Warren Buffet kijózanító és rendíthetetlen véleménye a kriptókról

|

A bankok, akár tetszik, akár nem, egy működő pénzügyi rendszert hoznak létre, amely védi a megtakarítókat és a hitelfelvevőket.

Hirdetés

A hatalmas üzleti konglomerátum, a Berkshire Hathaway éves részvényesi közgyűlésén Warren Buffett befektető legenda, a cég elnök-vezérigazgatója kétszer is kritikusan nyilatkozott a kriptopénz-őrületről. Ezt megelőzően a Bitcoinról megjegyzete "valószínűleg patkányméreg négyzeten".

Charlie Munger alelnök is csatlakozott Buffetthez, aki szintén megvetően beszélt a digitális valutáról, ártalmas méregnek nevezve azt.

Hirdetés

A két befektetőóriás szerint a kriptovaluták változó hullámait nem szabad bizonyítéknak tekinteni arra, hogy azok valamilyen valódi értéket képviselnek. Buffet szerint ennek az az oka, hogy nem termelőeszközök, nem termelnek semmi kézzelfoghatót, semmi reálisat.

"Van benne valami varázslatos" - mondja Buffet. Aki szerint a bűvészek - tudjuk gyerekkorunkból - szórakoztatóak, de végső soron mindez csak trükk a tarsolyukban: semmi sem valódi, amit csinálnak.

Akárhogy is állunk a bitcoinhoz vagy a kalapból előhúzott nyuszikhoz, bolondság lenne teljesen elvetni e két pénzügyi óriás véleményét. Annyi vezetési és piaci pszichológiai tapasztalat van a zsebükben, ami egy valóságellenőrzésre is okot adhat - írja az Inc. magazin.

https://www.inc.com/nick-hobson/warren-buffett-just-took-a-punch-at-bitcoin-again-is-he-right.html

Munger így nyilatkozott: "Ez egy gonosz dolog, mert aláássa a szövetségi tartalékrendszert." Könnyű kritizálni a Fed-et és a bankrendszert az USA-ban, de végső soron lehetséges, hogy a kripto által destabilizálódása tartalékrendszer káoszt okozhat a piacokon. A bankok, akár tetszik, akár nem, egy működő pénzügyi rendszert hoznak létre, amely védi a megtakarítókat és a hitelfelvevőket.

Részben azért nem áll Munger és Buffett a kripto mellett, mert látják, hogy az milyen szélesebb körű negatív hatást gyakorolhat a tőkepiacokra és az átlagemberekre és a befektetőkre, akik ezekre a rendszerekre támaszkodnak. Ők e mögött a haszonelvű etika mögött állnak.

Buffett és Munger kitartanak a saját álláspontjuk mellett. Rájöttek, hogy a kriptók felemelkedésének nagy része egy pszichológiai játék eredménye. És amikor az emberek beszállnak ebbe, a döntéshozatalunk erősen hibás. Buffet és Munger még akkor is rendíthetetlenek, amikor a Bitcoinról alkotott közmegítélés pozitív irányba változik. Akik olyan régóta vannak a játékban, mint ők, immunisak azokra az elfogultságokra és kognitív torzulásokra, amelyek oly könnyen befolyásolják mások befektetéssel kapcsolatos döntéseit. Több évtizedes tapasztalatuk és borotvaéles intuíciójuk van - állítja az Inc.

Gerd Gigerenzer pszichológus és viselkedési közgazdász szerint a szakembereknek zsigeri megérzéseik vannak, amelyek lehetővé teszik számukra, hogy "gyorsak és takarékosak" legyenek az adaptív döntéshozatalban, ami a sokéves tapasztalatból ered. És ha tapasztalatról van szó, Buffett és Munger abból a létező legjobban áll.

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://computerworld.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.