Hirdetés
. Hirdetés

Windows 7 hatféle ízesítéssel

|

A Microsoft hivatalosan is bejelentette, hogy összesen hat verzióban kínálja majd a múlt hónapban bétatesztre közzétett Windows 7 operációs rendszer végleges változatát.

Hirdetés

A Microsoft Windowsokért felelős igazgatója, Mike Ybarra jelentette be, hogy az új Windows 7 operációs rendszernek hat változata lesz. A cég arra számít, hogy a a két fő verzió megfelel majd a felhasználók többségének, mégis tartják magukat a Vistával meghonosított "kiszerelésekhez". Ezekkel kapcsolatban sok kritika érte a Microsoftot, miszerint az ellentmondásos elnevezések összezavarják a vásárlókat. Bár a jelenlegi információk közel sem mondhatók teljesnek, úgy fest, hogy a hivatalosan közölt hat változatnál jóval több lesz a valóságban. Ez egyrészt a 32 és 64 bites verzióknak, másrészt az EU-előírásokhoz igazodó, Media Player nélküli "N" változatoknak köszönhető. A most bejelentett Windows 7 változatok a következők:

A Starter Edition a világon mindenhol elérhető lesz, de csak a PC-gyártókon keresztül, új gép vásárlásával lesz beszerezhető. Csak 32-bites változata készül, ami egy időben maximum három alkalmazás futtatását teszi lehetővé, és a netbookok vagy nettopok kedvéért életben tartott XP leváltására szánják.

A Home Basic változat csak a fejlődő piacokon lesz hozzáférhető, ott, ahol kifejezetten olcsó PC-kre van szükség. Még mind kérdéses, hogy a Microsoft meghatározása pontosan mit takar, vagyis hol fogják forgalmazni a Home Basicet, limitálva lesznek-e a képességei, illetve készül-e 64 bites változata. A Home Premium viszont egyike annak a két változatnak, amiről a gyártó úgy gondolja, hogy a legtöbb felhasználó igényeit kielégíti. Mint a nevéből is sejthető, elsősorban az otthoni felhasználókan szánják.

Professional lesz a neve annak a verziónak, amely a Vista esetébe eddig Business néven futott; az elnevezésből ugyancsak nyilvánvaló a változat célcsoportja.

A Vista esetében az Ultimate egy drága, rajongókat és játékosokat célzó, multimédiás szolgáltatásokkal teletűzdelt megoldást jelentett, de a Windows 7 kapcsán másról van szó. Az Ultimate-et ugyanolyan fejlett hálózatos és biztonsági szolgáltatásokkal látják majd el, mint az Enterprise változatot. Azonban míg az utóbbival csak nagy cégeket szolgál ki a Microsoft, méghozzá több éves licencmegállapodások keretében, az Ultimate inkább a közepes méretű cégeket célozza.

A Microsoft kínálni fog - legalábbis az Egyesült Államokban biztosan - Windows XP-ről való upgrade licencet, de a Windows 7 nem telepszik közvetlenül egy XP-s gépre, hanem teljesen új telepítésre lesz szükség.

A szoftvercéget máris sokan kritizálják a Windows 7 átláthatatlannak tűnő változatai miatt, és az Apple Mac OS X stratégiájával példálóznak, ahol egyetlen változat hivatott kielégíteni az összes felhasználói igényt.

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.