Hirdetés
. Hirdetés

Windows 8: bukás, vagy siker?

|

A Microsoft mindig is platform-szállító volt. Ennek megfelelően a Windows 8 sikere is főként a külső hardvergyártókon és szoftverfejlesztőkön múlik, mivel a keretet nekik kell élettel megtölteniük. A váz már adott, amely egy teljesen új Windows világot kínál.

Hirdetés

Akármennyire ágálnának a Microsoft fejlesztői a párhuzam mellett, az embernek a Windows 8 láttán óhatatlanul a Vista emléke dereng fel. A kijelentés élét csökkentve mindenképpen hangsúlyoznunk kell, hogy a Vistára nem gondolunk csak rossz emlékkel, hiszen ez a rendszer volt az, amelyre a manapság nagy népszerűségnek örvendő Windows 7, illetve valamilyen szinten a jelenleg még fejlesztés alatt álló rendszer épít. Nem véletlenül 6.1 az előbbi, illetve 6.2 az utóbbi verziószáma. A változás szükséges, hiszen a Microsoft ismét nyomás alatt van, amelyet jelenleg a táblagépek helyeznek a cégre. A redmondi szoftvercég így kénytelen volt reagálni a piaci változásokra, minek eredménye egy ízig-vérig hibrid rendszer lett.

 



Mint azt már találóan más megfogalmazta, most a Windows fejlesztését a készítők nem tudhatják le rutinból. Valami teljesen újat kellett alkotni, hogy a platform a PC és a tábla fronton is helyt tudjon állni. Így született meg az eddigi Win32 alrendszer mellé párhuzamosan felépített Windows Runtime (azaz WinRT) környezet, amely a metrós alkalmazások futtatásáért felelős. Ezt az alrendszert szinte a nulláról kellett megalkotni, így nem meglepő, hogy rendszer körülbelül 5000 készítője (akinek csak egy része programozó) a fejlesztői és a fogyasztói előzetes közötti fél év alatt 100 ezer új kódot rakott be a platformba. Azaz körülbelül 2 naponta minden programozó hozzárakott a rendszerhez valamit. Ez egy irtózatos ütem, amely miatt tényleg óhatatlanul a Vista példája jut eszünkbe, minél a kapkodás sajnos érződött az első szervizcsomag megjelenéséig.

A Windows 8-nál azonban a kockázatokat a lehető legnagyobb mértékben minimalizálták. Mivel a háttérben megbújó Win32 alrendszer nem sokat változott a Windows 7 óta, ezért az a program, amely futott az előző rendszeren (vagy a Vistán), az nagy valószínűséggel a nyolcas alatt is futni fog. Persze nem tökéletesen, mivel a nem platformra optimalizált programok teleszemetelhetik az új Start metrós felületet (mivel azt hiszik Start menünek), illetve az élő csempék adta lehetőséget, valamint az operációs rendszer új alkalmazások közötti kapcsolódási opciót nem használhatják ki.

 



Az illesztőprogramoknál szintén nem lehet komoly probléma, mivel tapasztalatunk szerint a Windows 8 remekül felismeri a komponenseket, ám ez nem jelenti azt, hogy ezen a téren ne lenne tennivaló. A WinRT-re ugyanis a beviteli eszközöket fel kell készíteni, hogy azok e téren is jól működhessenek. Erre a gyártók anno nem gondoltak (nem is gondolhattak), ezért hamarosan a Windows 8-as driverek dömpingje várható.

Ez egy más Windows

Steve Ballmer a kockázatok minimalizálásától függetlenül nem véletlenül mondta azt, hogy a Windows 8 talán a cég legrizikósabb terméke, valamint hogy a Windows 95 óta nem változott annak logikája annyit, mint most. A Start menü eltűnt, az ikonok, az ablakok és maga az asztal pedig másodlagos szerepbe kényszerült. Ez egy teljesen újfajta Windows használatot kíván, amely tapasztalatunk szerint erőteljesen megosztja a fogyasztói előzetes tesztelőit.

 



Az amerikai PC World nem reprezentatív felmérésén az olvasóknak körülbelül fele volt elégedett az új felülettel, s nagyjából ugyanennyien kívánták azt a pokolba. A mi kérdésünkre pedig inkább az utóbbi tábor hangja volt erősebb, s kirajzolódott a komoly ellenszimpátia a Metro felülettel szemben.

 



Tapasztalatunk szerint azok, akik már hosszabb ideig használtak érintőképernyős eszközt, elfogadják, értik a változásokat, míg azok, akik ős PC-seknek számítanak, nehezen tudják lenyelni, hogy egy érintésre optimalizált felületet akarnak lenyomni a torkukon. Ők az egér és billentyűzet kettősben gondolkodnak, s nekik első látásra kényelmetlennek tűnhet a metrós Start menü és az oldalsó Charms (amit talán vezérlőgomboknak lehetne fordítani) használata. Pedig idővel megszokható, persze ehhez a régi rutinokat el kell felejteni, és el kell sajátítani az újakat.

 

"A Start gomb az elmúlt 16 év alatt a Windows egyik legismertebb szimbólumává vált, és még mindig meghökkenek ha le nézek a helyére, s ott az Outlook ikonját látom. Pedig már hónapok óta használom a Windows 8-at. Szóval hová tűnt a Start menü? A rövid válasz: meg van még, csak éppen jobbra került, és egy picit másképpen néz ki" - írta Kent Walker, a Windows egyik fejlesztője, utalva a Charms új szerepére. Azaz semmi sem került ki a rendszerből, csak egy kicsit minden más.

Az Alt+Tab még mindig használható, mint ahogyan a legtöbb kombináció is. A Vezérlőgombok menü PC-n úgy érhető el, ha az egeret a jobb felső sarokba visszük, míg a "Start menü" a bal alsó sarokban érhető el. A bal felsőben pedig kattintgatva gyorsan váltogathatunk a futó alkalmazások között, illetve a sarokból lassan lefelé húzva az egeret egy sávban meg is jeleníthetjük azokat. Ekkor egyébként meg is ragadhatjuk a folyamatokat, majd elengedve bedobhatjuk azokat az éppen megjelenített alkalmazás mellé. Ez a Snap, amely három állást "ismer": egyharmad képernyő, kétharmad képernyő és teljes.

 

 

A Win32 alkalmazásoknál e téren nagy különbséget nem fedezhetünk fel, azok megpróbálnak bezsugorodni a kicsinyített térbe. Nem úgy a WinRT-sek, amelyeknél külön lehet programozni az állásokat (érdemes ezt például a Naptárnál kipróbálni). Ezen felül a Windows gombbal gyorsan válthatunk a metrós Start felület és az éppen használt alkalmazás között, míg a jobb egérgombbal kezelhetjük a csempéket, illetve az ismert eljárások az Asztalon továbbra is működnek. Legalábbis a PC-s verzió esetén, míg a táblagépes változatnál - mely a Windows on ARM projektnéven fut - a Win32 alrendszer és így a hagyományos destkop írmagja sem található meg, és maga a vezérlés is más- sokkal gördülékenyebb - az érintésnek köszönhetően.

Élet a Metrón túl

No de térjünk vissza az x86-os gépekhez, mivel a Microsoft természetesen gondoskodott arról, hogy az ős PC-sek számára is legyenek érdekes újdonságok a rendszerben.

 

 

A rendszer optimalizált energiafogyasztása például biztosan egy olyan tényező, amely bármely tábornak érdekes lehet. Az új Windows ugyanis a mobilrendszereknél már ismert módon megkülönböztet aktív és háttérben futó folyamatokat, utóbbiakat pedig kvázi hibernálja addig, ameddig azokra nincsen szükség. E mellett a rendszerindítás ideje is javult, illetve új biztonsági megoldások is bekerültek a rendszerbe. Talán e téren a legnagyobb durranás, hogy a Windows 8 már támogatja az UEFI 2.3.1 secure boot technológiáját, s így a platform már a rendszerindítás során meg tudja akadályozni a kártékony kódok betöltődését. Megemlítendő még az ASLR (Address Space Layout Randomization) továbbfejlesztése, amely a rendszer kulcs információit véletlenszerű memóriacímeken helyezi el, így a támadók számára megnehezíti a sérülékenységek kihasználását. Ide tartozik a memory heap randomisation intenzívebb használata is, amely a memóriaterületek túlcsordítását akadályozza meg (szintén egy gyakori támadási módszer).

 



Sokak számára örömteli lehet a natív USB 3.0 támogatás megjelenése is, valamint az, hogy a platformmal immár külső szoftver közbeavatkozása nélkül is csatlakoztathatjuk a VHD és az ISO lemezkép fájlokat. Sőt a céges felhasználók a beépített Hyper-V kliensnek biztosan fognak örülni (a Windows 8 variánsok közül utóbbi csak a Pro-ban lesz elérhető). A felhő, azaz alapesetben a SkyDrive integrációt is mindenképpen érdemes kiemelni, amellyel a legtöbb alkalmazáson belül úgy kezelhetjük a távoli 7 (esetleg 25) gigabájtos tárhelyet, mintha az gépünk egyik merevlemeze lenne.

 



A Live ID, illetve új nevén a Microsoft azonosító (régebben MSN azonosító) használatával bejelentkezve ráadásul a gépeink között szinkronizálhatjuk az új beállításainkat, amely a vállalatoknál már használt vándorló profilokat a végfelhasználók számára is elhozza. E téren új elem még az egyklikkes rendszerfrissítés, amely helyreállítja a rendszert a személyes beállítások és állományok eltüntetése nélkül, illetve a Reset opció, amely a gyári állapotba való visszaállításnak felel meg. Utóbbi hasznos lehet akkor, ha el akarjuk adni a gépünket. Végezetül érdemes még kipróbálni az új feladatkezelőt (pláne ha az optimalizált energiafelhasználást fülön akarjuk csípni), illetve a szalagosított Windows Intézőt, amely új másoló rutint kapott, valamint például a bélyegképeknél már akarja elfektetni az álló fotókat.

 

 

A cikk a következő oldalon folytatódik!

A váz már áll

Az előző bekezdésekben főként a hagyományos Windows világ szempontjából vizsgáltuk meg a nyolcast, pedig annak sikere nem a régi, hanem az új felhasználási lehetőségeken múlik. A csempék nem sokat számítanak, ha nincsenek alkalmazások és szolgáltatások, amelyek életet visznek bele. Amennyiben a külső fejlesztőcégek továbbra is rutinból készítik alkalmazásaikat, akkor a Win32 dominanciája tovább maradhat, és így a Metró felület idővel a támadások kereszttűzébe kerülhet. Ez a kritikus pont, amely természetesen nem tud függetlenedni a Windows 8-as táblák eladásától.

Amennyiben sok Microsoft platformmal felszerelt táblát adnak el, úgy a nagyobb fejlesztők is - Adobe, Corel, EA és így tovább - egyre több WinRT-s alkalmazással fognak előállni. A felület szinte megköveteli a jó Facebook, Gmail, Dropbox, Spotify és például Photoshop klienseket, amelyek mellett a felhasználók valóban érezhetik a platform erejét. A keret adott, hiszen a WinRT-n keresztül akár komplex alkalmazások is elkészíthetők, főként, hogy azok XAML és DirextX 11 támogatással is rendelkeznek, a HTML5 és JavaScript képességekről nem is beszélve. Mivel ez egy új, érintésre optimalizált felület, ezért e alkalmazások megjelenéséhez egy kis időnek kell eltelnie, és a hagyományos, mély funkcionalitással rendelkező programokat (Excel, Photoshop, vagy éppen Sony Vegas) várhatóan egy ideig nem fogják átprogramozni, inkább valami kiegészítő alkalmazást fognak elkészíteni a WinRT alrendszerre. Az Office 15 például a hírek szerint a OneNote esetén fog így cselekedni, illetve akár a Photoshop Touch lehet erre még egy példa.

 



S nem csak a szoftverfejlesztőkre figyelnek most redmondban, hanem a számítógépgyártókra is, mivel a Windows 8 mellé olyan eszközök kellenek, amelyek valamilyen szinten tudják biztosítani az érintéssel történő vezérlést. Talán nem véletlen az, hogy a CES-en például a Lenovo az All-in-one PC-kre helyezte a hangsúlyt, amely mellett egyre több érdekes Windows 8-as koncepció lát napvilágot, és szinte biztos, hogy lesznek még kiemelkedő x86/64, illetve ARM alapú termékek e téren. Minél több, annál jobban fog menni a Windows 8 szekere.

 



Ítélet

A fenti tényezők miatt nehéz egyelőre véleményt alkotni a Windows 8-ról. Az látszik, hogy még sok tennivalója van a Microsoftnak, de az mégis egy kifejlett rendszernek tekinthető már. Késznek semmi esetben, mivel tapasztaltunk szerint még egy kicsit instabil, és apró hibák egyelőre megtalálhatóak benne. E problémákat vélhetően a végleges változat megjelenéséig orvosolják majd, és akkora már a Windows 8-as eszközök és metrós alkalmazások kínálata (2500-as darabszámot ígér a redmondi szoftvercég) is jobban látható lesz. Azok dömpingjére szükség van, hiszen mivel a Windows egy új területre merészkedik be, ezért a keretet már látjuk, az abba töltött tartalmat még kevésbé. Sokakkal ellentétben a Metro felületet mi egy jó dolognak tartjuk, pláne akkor, ha az egy kiforrott ökoszisztémává válik majd.

 



E téren egyébként a Microsoftnak nem csak a rendszerét, hanem az a köré épült szolgáltatásokat is fejlesztenie kell (vagy talán másnak?). A Bing Maps elsőbbségével nem lenne gond, ha az országunkba is jól működne. A Music és a Video menüpontoknál komoly megkötés, hogy csak a lokális állományokat játszhatjuk le, míg az Xbox Live és az Xbox Companion egyelőre nem használható Magyarországon (és például Kanadában sem). Ez komoly gond, mivel egyik rendszer felhasználója sem szereti, ha éreztetik vele, hogy egy másodlagos netes állampolgár. Proxy-t pedig nem mindig lehet használni. E miatt stratégiai hiba lenne, ha ezeket nem fejlesztené a Microsoft, főként hogy azok a Windows Phone eladásokra is jótékony hatással lehetnének. Nem egyértelmű az sem egyelőre, hogy a Metró felületen az alapértelmezett szolgáltatásokat miként lehet majd cserélni, mivel e beállítások csak a Win32 környezetben érvényesek még. Az uniós megkötések miatt ez változhat, hiszen a versenytársak nem néznék jó szemmel, ha az Internet Explorer ismét kirobbanthatatlan lenne. És ugyanez igaz a levelezésre és a naptárra is.

 



Sok múlik azon is, hogy a cégek miként fogadják a platformot. Ha nem kezdik el tömegesen használni, akkor a Microsoft nem tud majd gyorsuló bővülésről beszámolni, amely rossz fényt vethet a rendszerre. E téren szintén bebiztosították magukat, mivel a kompatibilitási problémák minimalizálása miatt a frissítési garanciával rendelkezők várhatóan hamar át fognak majd térni. Nem kell majd hosszasan tesztelni a platformot. Egyedüli akadályt a felhasználók jelenthetik, akikkel meg ismertetni az új felületet, ám az elérhető újdonságok miatt ezt bizonyára sokan meg fogják majd lépni.

Hirdetés


A redmondi szoftvercég ugyanis több aprósággal is kedveskedik a vállalati felhasználóknak. Ide tartoznak például a fentebb már említett biztonsági megoldások, a továbbfejlesztett DirectAccess és BranchCache, valamint BitLocker meghajtó-titkosítás és a beépített Hyper-V kliens. Plusz két fontos új képességet is le tudnak tenni a asztalra. Az egyik a Windows Store, amelyet a cégek saját igényeikre szabhatnak, akár csak a saját céges szoftvereiket terjesztve azon. Illetve kiemelkedik még a Windows to Go, amellyel a teljes vállalati számítógépes környezet elhelyezhető egy USB-meghajtón. Végezetül egy fontos momentummal is érdemes számolni. A cégek vezetői közül egyre többen akarnak táblagépet is használni munkájukban, mikor egy jól menedzselhető eszközre van szükségük. A Windows 8 ezt biztosítja, ráadásul a cég informatikusaink sem kell majd több platformra fejleszteniük: elég lesz csupán az új Windowsra, hogy azt a dolgozók mobil és asztali eszközeiken is elérhessék. Azaz a cégeknél jó lehet a Windows 8 fogadtatása, míg a felhasználói piacon a rendszernek komoly küzdelmet kell majd folytatnia az Androiddal és az iOS-sel. S itt újra visszatérnénk vesszőparipánkhoz: itt már a lényeges különbséget nem a platformok, hanem az azok köré épülő ökoszisztéma határozza meg.

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.