Hirdetés
. Hirdetés

Windows helyett Linux?

|

Sajtóértesülések szerint Hamburg városa is azt fontolgatja, hogy München példáját követve nyílt forráskódú szoftverekre tér át.

Hirdetés

München döntése után újabb nagy német város fontolgatja, hogy a Microsoft szotvrereiről nyílt forráskódú programokra tér át: a Der Standard értesülései szerint Hamburg is Linuxot fog használni a jövőben, igaz a projekt még a kezdeti fázisbna van, és részletek nem ismertek.

Hirdetés

Így többek között nem világos, hogy a metropolisz a nyílt forráskódú szovtverekre való teljes átállást kíván-e végrehajtani, vagy csak részleges lesz a migráció, melynek keretében például a Microsof Office irodai programcsomagot valamelyik nyílt forráskódú alternatívára cserélik.

Ha viszont a teljes fordulat mellett döntenek, akkor a számítógépeken a Windows operációs rendszert fokozatosan felváltja majd a Linux, egyelőre azonban nem tudni, hogy ez valamelyik létező disztribúció lesz-e, vagy a város saját változatot fejleszt, mint azt korábban Müchen tette. A cél mindenesetre a fizetős termékektől való függőség csökkentése, egyfajta digitális szuverinitás elérése.

A nyílt forráskódú alternatívákra való áttérés számos előnnyel jár: többek között számottevően csökkennek a licencköltségek, valamint nagyobb fokú ellenőrzés gyakorolható a futtatott kód felett. Márpedig a költségcsökkentés manapság elsődleges szempont minden szervezet esetében.

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.