Hirdetés

Windowsos az Acer Android netbook

|

Pár napja minden az Acer androidos netbookjától hangos. A valóságban a Google operációs rendszere csak kiegészíti a Windowst, a MID-ek pedig nem fogynak.

Úgy érezzük magunkat, mintha a réges-régi viccet hallanánk, aminek a csattanója úgy kezdődik: "a hír igaz, csak nem osztogatnak, hanem fosztogatnak". Egy-két napja a szakmai sajtó attól hangos, hogy az Acer a Computexen Google Android alapú netbookot mutatott be. Nos, a hír igaz, de JT Wang, az Acer elnökének elmondása szerint a cég nem készül arra, hogy csak Androiddal felvértezett gépeket szállítson, hanem az üzletekbe kerülő gépeken két operációs rendszer lesz. Ezek a Microsoft Windows XP vagy Windows 7, és mellé a Google Android.

Nincs új a nap alatt
Hogy ennek mi értelme? Ugyanaz, mint az Asustek "Express Gate" technológiájának vagy a Lenovo Splashtop OS-ének. Ez utóbbinál nagyjából 10 másodperc alatt elindul a bekapcsolástól számítva, és böngészhetjük vele a webet, zenét hallgathatunk, képeket nézegethetünk, cseveghetünk egy AIM, Google Talk, MSN Messenger és Yahoo Messenger kompatibilis csevegőprogram segítségével, illetve telefonálhatunk is az előre installált Skype klienssel. Igazán kellemes tulajdonság, hogy nem kell kivárnunk a Windows felébredését, ha gyorsan meg akarunk nézni valamit a neten, vagy rá akarunk nézni a leveleinkre, amíg a reptéren a beszállásra várakozunk.

A hangsúly a "gyorson" van: ha beállítottuk a hálózatot, akkor az operációs rendszer betöltődésétől számítva nagyjából nyolc másodpercig tart a böngészőnek, hogy működni kezdjen, de a mindennapos feladatokra használt operációs rendszer a gépeken akkor is Windows marad. Az Android platformnak azonban a fentiekkel szembe megvan az az előnye, hogyha elterjed, és ha megjelennek rá a felhasználónak is érdekes alkalmazások, akkor semmi akadálya sem lesz annak, hogy kedve szerint bővítse velük a gépét.

Ha megjelennek. Nyilvánvalóan ezzel a stratégiával az Acer biztonsági játékos, bár Wang egyáltalán nem zárta ki a csak androidos gépek piacra dobásának a lehetőségét, ha a telekommunikációs szolgáltatóktól elég megrendelés érkezik kedvező árú, előfizetési akciókban kínált modellekre. Ugyanakkor az is biztos, hogy a megcélzott felhasználói kör nem lesz hajlandó többet fizetni az Androiddal is ellátott gépekért, illetve még az is előfordulhat, hogy csak felesleges bonyolításként élik meg ezt a megoldást.

Hirdetés

Egy slusszpoén az "Acer Android Netbook" felirattal kiállított géphez: a hardver sem új. Nem másról van szó, mint a cég Aspire one sorozatából a D250-es modellről.

Acer Android netbook, született Aspire one D250 (forrás: DigiTimes.com)

Hirdetés

Windows -adó?
Ez az eddig elsikkadt, apró részlet hideg zuhanyként érte azokat a GNU/Linux rajongókat, akik a bejelentés után az Acerben a nyílt forráskódú szoftverek támogatóját látták, egy úttörőt a végfelhasználókan szánt hardverek piacán. A két előre telepített operációs rendszerrel szállított Acer netbook nem valószínű, hogy végül elnyeri az előbb említett, alternatív - értsd: nem Windows - operációs rendszer rajongók támogatását. Ők már hosszú évek óta csak Windows-adóként könyvelik el, hogy előtelepített Microsoft operációs rendszerek találhatók a megvásárolható számítógépeken.

MID-ek, de kinek?
A gyártók is érzik, hogy nagyon vékony jégen járnak, amikor új kategóriákat próbálnak bevezetni a piacon. A Microsoft épp a napokban beszélt arról, hogy nem lát fantáziát a smartbookokban, és úgy tűnik, hogy az Intel-alapú, mobil interneteszközökből (Mobile Internet Device - MID) kevesebb mint 30 ezer darabot sikerült csak értékesíteni a világpiacon a gyártók adatai szerint. (Szemben azzal a 150-200 ezer darabbal, amire az Intel a Menlow piacra dobásakor számított.) Az Intel közvetlenül nem kommentálta az ügyet a második pénzügyi negyedév adatainak publikálása előtt, de változatlanul úgy gondolja, hogy az új, internet központú termékekben nagy potenciál van. Természetesen benne van a pakliban a gazdasági válság hatása és a 3G-s hálózatok mérsékelt népszerűsége is.

Az Intel a Menlow-t most a netbookgyártóknak próbálja értékesíteni, hogy megszabaduljon a felhalmozódott készletektől, de közben arra is figyelmeztette partnereit, hogy a következő generációs Moorestown platform csak a MID-piacra fókuszál majd. Az Intel ezt 2009 végén vagy 2010 elején szándékozik piacra dobni, míg a 32 nanométeres SoC Medfield 2011-ben érkezik.

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
X

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://computerworld.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.