Hirdetés
. Hirdetés

A korona ringlispílbe ültet

|

Nem szívesen lettem volna rendszergazda, vállalati informatikus vagy CIO az elmúlt hetekben. A következő időszaktól pedig a pályázatfigyelőket mentsék meg az égiek! Felfordult életünk fő jellemzője - a szorongás mellett -, hogy rengeteg a tennivaló, állandósult a pörgés. De a tánc csak most kezdődik.

Hirdetés

Lassan, de biztosan, évek óta bontakozó folyamatok hatalmas társadalmi és üzleti tesztjét hozta magával a koronavírus. Mely területeken várhatók a leglátványosabb változások a kutatás-fejlesztésben, és várhatóan milyen elvárások fogalmazódtak meg a társadalomban? - teszi fel a kérdést soron következő konferenciánk jövőkutató előadója. Aki tudja a választ, annak kezében van a csodaszer, a silver bullett. Vállalkozók, startupperek tipródnak e percben is azon, mi lesz mostantól fogva jövőálló, mibe érdemes belevágniuk, milyen ötletből, üzleti elképzelésből lesz aranytojást tojó tyúk, melyik terv megy holtbiztosan füstbe. Korábban említett fagylaltozós ismerősöm azelőtt szoláriumokat működtetett. Tudni kell, hogy abban az iparban komoly forgótőkére van szükség az elöregedett csövek rendszeres cseréje, a készülékek szinte mindennapos javítása miatt. Aztán ha megnyúlnak az átmeneti évszakok, emelkedik a napsütéses napok száma, kezdenek szépen elmaradozni a barnulni vágyók, viszont jobban fogy a fagylalt.

Hirdetés

Mostanság digitális megoldásokkal érdemes próbálkozni. Webáruházakkal: azoknak jól megy, szépen gyarapodnak - amíg nem kezdődik el a piaci konszolidáció. Vagy egészségügyi fejlesztéssel, kezdve az okoskütyükkel: ha most nem változik a hozzáállásunk az egészségmegőrzéshez és az epidemiológiához, akkor soha. A bitcoin már nem olyan jövedelmező, de úgy képzelem, hogy sok pénzt lehet csinálni fenntartható energiás tervekből - remélem, igazam lesz. Nem irigylem viszont az irodaházak, szállodák üzemeltetőit, főleg, ha öregecske a vagyonuk. Rajtuk most fene jól keresnek az épületautomatizálók, úgyhogy mindenféle okosmegoldásban érdemes gondolkodni, mert a jövő smart.

Állítólag az elmúlt hónapokban az egekbe szökött a társkereső oldalak (meg persze a pornóhubok) forgalma, az egyedül élők karantén-hiányérzéseinek hála. A vágybeteljesítő hónapok azonban még előttünk vannak - lehet, hogy a randibizniszbe érdemes beszállni. Az ismerkedés farvizén evezve mi jöhet szóba? A párkeresők utazásra vágynak, szívesen vennének részt főzőrandin, bowlingozáson, beszélgetős esten, borkóstolón. Programajánlók, a város eldugott kincseit megmutató vezetett séták, városnéző és tárlatvezető appok? Van belőlük néhány, de lehet réspiacot találni. A szerelemre vágyók hálás célközönség.

Lutri, hogy az orral földbe állt turizmus mennyit lesz képes faragni most még halmozódó veszteségeiből, mindenesetre a jóslatok szerint a nyáron már sokan szeretnének elutazni végre valahová - ki távolabbi, ki közelebbi vizekhez, hegyekbe. A szállásfoglalók pokoljárása tehát a végéhez közeledik talán, bár ezen a pályán új játékosoknak már nincs sok esélyük. A fesztiválszervezők is kétmillió magyarra számítanak az őszre halasztott feszteken és zenei partikon: lehet készülni érintős karszalagokkal, NFC-megoldásokkal, mert előbb vagy utóbb jön a Művészetek Völgye, a Sziget Fesztivál, a Balaton Sound és a Volt Fesztivál…

Szintén nagyot nyekkent a lakáspiac, de a jóslatok szerint fel fog támadni, és akkor újra jó világ köszönt az ingatlanügynökökre, ahogy a nepperekre is, mert a használt autók sem rozsdásodnak majd örökkön-örökké a kőzúzalékkal felszórt placcokon. Kaszálni azonban itt már csak akkor lehet, ha időközben elhulltak a nagymenők, mert a nulláról indulva sem az NFC-s fizetés, sem a használtautó- vagy ingatlankereskedelemben nem terem babér.

Mikszáth óta tudjuk, hogy nálunk az urambátyám a belépő mindenhová. Másképp fogalmazva: networking nélkül nem jutunk egyről a kettőre, vagy ahogy a konferencia egyik előadója árnyalja, az innovatív vállalkozások rugalmasabban és gyorsabban tudnak reagálni a külső kihívásokra, kiterjedt partnerkapcsolattal rendelkeznek, nyitottak az új technológiák, szervezeti megoldások iránt. Ne felejtsük ezt sem, amikor megpróbálunk belépni a startup-vállalkozások klubjába!

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.