Hirdetés
. Hirdetés

Búvár Kund a web sötét mélyén: veszélyek és lehetőségek a járvány közepén

|

Minden az üzletről szól, még a vakcina-fejlesztési verseny, de a vállalati felelősségvállalás is. Ha szeretett hazánk le van maradva a víruskutatásban, fúrjuk meg azokét, akik előrébb tartanak! Üresen álló irodáinkat, porosodó autóflottánkat ajánljuk fel jótékony célra! Kanyargós eszmefuttatás következik.

Hirdetés

Idén novemberben lett 35 éves a világ legelterjedtebb operációs rendszere, a Windows. Élénken emlékszem az átállásra a DOS-os WordPerfect szövegszerkesztőről a WYSIWYG Wordre, a sete-suta, floppylemezes Windows 1.0-ra és az eleinte vajmi kevés tartalmat nyújtó világháló ízlelgetésére. A népszerűséggel persze együtt jár a sebezhetőség: a mind többek által használt operációs rendszerre hamar rávetették magukat a hackerek, és úgy furkálták, mint Pozsony alatt Búvár Kund III. Henrik német-római császár hajóit.

Hirdetés

Napjaink Zotmund lovagjai, mint az orosz Strontium és az észak-koreai Zinc és Cerioum hackercsapat - a lehető leglovagiatlanabb módon - ott ütnek, ahol a legjobban fáj: például a vakcinakutatásnál. A web sötét mélyében búvárkodó hackerek a kijárási tilalmak óta még aktívabbak lettek, azt keresik, hogyan tudnának előnyt szerezni maguknak vagy gazdáiknak.

Ezzel is együtt kell majd élnünk, ez is része lesz az új normálisnak. A Microsoft szerint az utóbbi egy év során indított támadások 89 százaléka három országhoz köthető, legyen szó kémkedésről vagy befolyásolásról. Amíg a főcímeket a Covid uralja, az adathalászat eszköztárát képezik majd a vírusról és a vakcinákról szóló csali levelek; bombázni fogják az oltóanyagok fejlesztőit az érdekelt nemzetállamok. A Check Point szerint a nemzeti kibervédelem, az országos infrastruktúra megerősítése után más állami, s például egészségügyi intézmények védelmére kell majd koncentrálni.

Lehet, hogy az ellenség a zsebünkben van? Szoftverhibás kontaktkövető appok is lehetnek adatszivárgás forrásai; mobiltelefonunk tele van személyes adatokkal, üzenetekkel. És ha már a mobilról esett szó, nem maradhat ki az 5G sem. A nagy sebességű, összekötött világ ígérete a fitnesz- és orvosi eszközökkel, az autók mozgását, az emberek életét követő okosváros- és önvezető-megoldásokkal; a rosszindulatú támadások új célpontjaival.

Holisztikus megközelítésre van és lesz szükség a dolgok internetének minden egyes alkotóeleménél, folyamatos tesztelésre a kódolás első soraitól kezdve, hogy a dolgok internete végül ne a fenyegetések internete legyen. Automatizálni kell a végpontok védelmét a telefontól az IoT-eszközökig és a felhőig, mert csak a gépesített védelem lesz képes szembeszállni a gépesített támadásokkal.

Szép új világunk megannyi furcsasága közt az egyik legfurcsább, hogy mégis, csak azért is ugyanaz a digitalizálódás visz előre, mint amelyiknek a belga miniszterelnököt vírus- és klímaváltozás-tagadónak beállító deepfake videókat köszönhetjük.

Minden új fenyegetés közepette a kijárási korlátozások és a digitalizáció párosa járatja csúcsra az olyan vállalatokat, mint az Amazon, amelynek százezer idénymunkást kellett felvennie, hogy ki tudja elégíteni a megrendeléseket, még ha eközben milliárdokat kell is védőfelszerelésre, fertőtlenítésre költenie a karácsonyi szezon előtt.

Pompás alkalmat ad a járvány a márkaépítésre is: most kell kiállni az élvonalba, és megmutatni, hogyan tudunk a saját eszközeinkkel segíteni a járvány megfékezéséért küzdő egészségügynek. Ha autókereskedők vagyunk, akkor mikrobuszokat, személykocsikat, kisteherautókat ajánlunk fel a mentőszolgálatok tehermentesítésére. Nem árt az ilyen ünnepélyes átadásokon elhangzó beszédben megjegyezni azt sem, hogy remélhetőleg versenytársaink is követik a példát.

Amikor már napi tíz-tizenötezer tesztet végeznek a mentősök, ideje modern irányítási központot kölcsönözni a mintavétel-szervező csapatnak, hiszen meglévő ingatlanunk és asztali számítógépekből, vezetékes telefonokból álló eszközparkunk felajánlása nem áll semmiből - saját dolgozóink úgyis távmunkába kényszerültek már rég. Minden második asztalt hagyjunk üresen, extraként pedig adjunk a gépek mellé kézfertőtlenítőt és maszkokat is, hangsúlyozva a vállalatok felelősségvállalásának fontosságát a nehéz időkben.

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.