Hirdetés
. Hirdetés

Így férhetünk hozzá a működés során felhalmozódó értékes információkhoz

|

Az eltelt pár évben a felhalmozódó adatvagyon számszerűsíthető értékéről egyre több fogalmunk van.

Hirdetés

Számos példát láthatunk arra, hogy szaporodnak az elemzői pozíciók és különféle képzések adatvizualizációs szoftverek használatára, vagy miként kúszik be a modern kutatásmódszertan olyan tudományterületekre, ahol korábban ez teljesen környezetidegen lett volna. Öngerjesztő mechanizmusok ezek, hiszen a különféle problémákra kínált technológia megoldások száma exponenciálisan nő, az így előálló digitalizált információ pedig egyre csak halmozódik. De milyen kompetenciákra lehet szüksége egy vezetőnek a saját vállalatában, melyek segítik a döntéshozást és gyorsabb, pontosabb válaszokat képesek adni a közvetlen piaci környezet által minden nap megfogalmazott kemény kérdésekre?

A modern vállalatok már tudatosabbak abban, hogy milyen adatokat, mikor, és meddig kezelnek, pontosan mely folyamatokban állnak ezek elő. Bár tudatosabbak, a helyzet még távol áll a kívánt minimumtól, és általánosságban azt látjuk, hogy kisebb méretű vállalatoknál, ha van is ambíció a tudatos működésoptimalizálás folyamatos művelésére, jellemzően a strukturálatlan adatfelhalmozás jellemző. Elmarad ezeknek osztályozása, kiértékelése és hasznosítása, nincs, vagy nagyon minimális, ahol külön kijelölt felelőse van egy-egy adatkörnek.

Ahhoz, hogy hozzáférjünk a működés során felhalmozódó értékes információhoz, elengedhetetlen egyfajta BI szemléletmód kialakítása. Nem kell, hogy minden munkatársunk profi adatelemző, piackutató, vagy hobbi szintű social media whisperer legyen, de a munkaköre által megkövetelt adatrögzítés fontosságát mindenkinek be kell látnia, hiszen a szervezetben mindenkit érintő döntéseket támogatnak a mindennapi munkavégzésünk adat-nyomai.

A megfelelőség az információbiztonságban is jelen van, három különböző területet foglal magába:

  • a jogi megfelelőséget,
  • az üzleti követelményeknek való megfelelést és
  • az ipari szabványoknak való megfelelést.

A jogi követelményen kívül lehetnek olyan, az információbiztonsággal kapcsolatos belső szabályzatok, amelyeket az adott munkahely vagy iparág megkövetel. A szervezet vezetői által meghatározott további követelmények is fennállnának, amelyek közé tartozhat például az adatmentés gyakoriságára vonatkozó szabvány vagy az e-mail jelszóra vonatkozó szabályzat. Ezeken a belső követelményeken kívül léteznek olyan külső iparági szabványok is, amelyeket az információbiztonság területén a legjobb gyakorlatként tartanak számon, és amelyeket útmutatóként használhat az irányelvek és eljárások kidolgozásakor.

Gyakori hiba, és sajnos a tapasztalataink azt mutatják, hogy adattörlés csak akkor következik be, ha költségesebbé válik az adattárolás, és hiányzik az a döntési pont a folyamatból, amikor az adat szükségessége felett hozunk ítéletet.

A szabályzás hiánya nem kedvez ennek a jelenségnek, de vannak globálisan érvényes és kötelezően betartandó intézkedések, amik elősegítik a tudatosabb működés megjelenését, ilyen például a GDPR. Mégis jogszabályi szintre kellene emelni a korlátlan adatgyűjtés visszaszorítását, mert megfelelő osztályozás nélkül alapvető jogokat tud sérteni.

A pár fős vállalkozásoknál még nem feltétlenül kell belső szervezeti és működési szabályzatot létrehozni a napi operatív feladatok ellátásához, sőt, akadályozhatja is a működést egy túlszabályzott rendszer ott, ahol a gyakorlatban nincsenek többszörösen összetett hierarchiai viszonyok, jóváhagyási pontok, ahol a felelősségi körök pontosan érthetők az érintett tagok számára és a kommunikáció mindennapi és gördülékeny, de az adattudatosság minél magasabb szintje már itt is követelmény kellene, hogy legyen a hosszú távú sikeres működés érdekében.
Bár ijesztően nyomasztónak hangzik, az alapvető információbiztonsági fogalmak megértése elég egyszerű - és mindegyiknek gyakorlati alkalmazása van a mindennapi életben.

Kulcsfontosságú pillére a megoldásnak mindenképp az oktatás, és hogy a munkapiacra kerülő tömegek számára már ne legyen kihívás új technológiát elsajátítani. Az akkreditáció egy lassú folyamat ott, ahol a technológiai fejlődés annyira rohamos, mint az IT területén. Rengeteg lehetőség adódik az új ismeretek elsajátítására, és ezt ma már ne feltétlenül egy tanintézmény kőfalai között fogjuk megkapni.

Hirdetés

Hardverek, szoftverek, tesztek, érdekességek és színes hírek az IT világából ide kattintva!

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://computerworld.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.