Hirdetés
. Hirdetés

Plakátok, pénzek, paripák

|

Nyitás, teraszok, újraindítás. A kék plakátok és a valóság korrelációja. Támogatás és támogatás. Jöhetnek a vendégvélemények!

Hirdetés

Ritka, hogy egyszerre két forrásból érkezik hasonló hír, és csak a harmadik részleteire várunk. Nálam "kicsapta a biztosítékot" - megosztom hát mindenkivel.

Az egyik szerint 5 millió euróra pályázhatnak az Európai Innovációs és Technológiai Intézetnél a magyar gyártóipari vállalkozások, a másik szerint 50 ezer helyi vállalkozást, startupot és magánszemélyt támogat online programokkal, eszközökkel, technológiákkal és képzésekkel a világ egyik legismertebb technológiai óriása.

Egyikük sem az ismert plakátokról mászott le, korábban nem ígért hasonlót, csak jött, és cselekedett. Ezúton hirdetjük meg, hogy a Computerworld hasábjain örömmel helyt adunk az érintett vállalkozások vendégvéleményének: a Covid-válság kezdete óta milyen segítséget kaptak, és honnan.



És akkor a részletek: az EIT Manufacturing regionális innovációs programjának (RIS) keretében több mint 2 millió európai gyártóvállalatot céloz meg azzal az 5 millió eurós keretösszeggel, amelyből az oktatást, a tudásátadást, a jövőbe mutató ipari megoldásokat fejleszthetik, de az induló vállalkozások, kkv-k is erősíthetnek. Az EIT Jumpstarter pályázat nyertesei tréning- és mentorprogramokon vehetnek majd részt, az Evolution Of Research Results In Manufacturing program pedig az ötletekből megszületett termékek, szolgáltatások piacra lépését segíti majd elő.

Szokás az EU-s szervekre rásütni a lomhaság, a túlbonyolított ügyintézés bélyegét, de a hozzánk eljuttatott sajtóközlemény szerint a 2020-as év nagy sikert hozó inkubációs projektje volt az EIT Manufacturingnél a prágai Cseh Műszaki Egyetemen belül működő Informatikai, Robotikai és Kibernetikai Intézet fejlesztése, az RP95 szelepes maszkok 3D nyomtatásának módszere, és az a kiegészítés, amelynek keretében olyan arcleolvasó okostelefonos alkalmazás is született, amelynek használatával az emberek testre szabott szelepek közül választhatnak a védőálarcuk tökéletes illeszkedése érdekében.

Tessék fellapozni a Computerworld CWEX oldalait: a hazai egyetemeknek sincs okuk szégyenkezni!

Ami pedig a másik pénzügyi injekciót illeti, annak a neve Grow Hungary with Google, melynek keretében 2021 végéig a keresőóriás és partnerei 50 ezer helyi vállalkozást, startupot és magánszemélyt támogatnak online programokkal, eszközökkel, technológiákkal és professzionális végzettséget adó képzésekkel. Elég impresszív szám - és most tegyük félre a tech-gigászok világuralmi terveivel kapcsolatos jogi aggályokat és konteókat, mert ezúttal a Google sem egyedül akarja felfalni a piacot.

Persze a digitális átalakulás a kulcs, hiszen bő egy esztendeje erről szól minden, de a kaliforniai cég hazai képviseleténél úgy fogalmaznak, hogy a digitális eszközökön és díjmentes forrásokon kívül más módon, például exporttanácsadással is segítik a magyar kkv-kat a nemzetközivé válásban, a külpiaci terjeszkedésben. (Tudjuk, milyen méretkülönbségek vannak a mi kkv-ink és a tőlünk nyugatabbra lévők között.)

A kis- és közepes vállalkozásokra is kiterjesztett New Generation of Founders program a design thinking, azaz az ügyfélközpontú, kreatív problémamegoldás módszertanával segít a vállalkozásoknak, hogy a startupokhoz hasonló rugalmassággal és gyorsasággal tudjanak reagálni a világjárvány okozta kihívásokra. Sok kicsi sokra megy alapon a Google Career Certificate Program négyszáz embernek teljesen díjmentesen segít versenyképes tudást szerezni, a Magyar Szállodák és Éttermek Szövetségével közösen száz ösztöndíjas hely áll turizmuban dolgozó magyarok rendelkezésére, hogy IT-ügyfélszolgálat, projektmenedzsment, adatelemzés és felhasználóiélmény-tervezés területén fejlesszék magukat, háromszáz női hallgató pedig - ez nem a reklám helye - a Green Fox Academy és az INCO Academy képzésén kerülhet közelebb informatikai karrierlehetőségekhez.

Magyarországon a Google az IVSZ és a Design Terminál partnere, és - bár erről nem szól a fáma - nyilván számos más országban is kurátori szerepet vállal, hasonló módon.

Sok országban az állam erős keze segít leginkább. Várjuk jó tollú olvasóink beszámolóit: honnan, milyen támogatást kaptak.

Véleménycikkünk a Computerworld 2021/9. számában, május 12-én jelent meg.

Hirdetés
Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.