Hirdetés
. Hirdetés

7 fontos lépés a jelszavaink megvédésére

|

A különféle felhasználói fiókjainkba való illetéktelen belépés megakadályozása elemi érdekünk.

Hirdetés

Bár egyre terjednek a biometrikus azonosítási módszerek, egy ideig még biztosan jelszavakkal fogunk belépni a különféle webes szolgáltatásokba, így célszerű minden lehetséges óvintézkedést megtennünk a megvédésük, a jogosulatlan bejelentkezések megakadályozása érdekében. Ha ugyanis illetéktelen kezekbe kerülnek azonosító adataink, komoly kellemetlenségeket és károkat szenvedhetünk el.

Használjunk különböző jelszót minden felhasználói fiókunkhoz
Ha egy jelszavunkat sikerül megszerezniük a hackereknek, hozzáadják azt adatbázisukhoz, amelyet más fiókjainkba való belépéshez használhatnak. Ezért soha ne használjuk ugyanazt a jelszót kétszer.

Változtassuk gyakran jelszavainkat
Minél sűrűbben váltogatjuk a jelszavakat, annál rövidebb ideig tudnak használni egy megszerzett jelszót a hackerek.

Járjunk utána, hogy a weboldalak milyen biztonsági óvintézkedéseket és beállításokat használnak
Kérdezzük meg a webhelyek üzemeltetőit, hogy milyen további funkciókat és biztonsági beállításokat kínálnak a jogosulatlan bejelentkezések megakadályozására.

 

Részesítsük előnyben a többfaktoros azonosítást kínáló webhelyeket
Minél többet használunk olyan webhelyeket, amelyeknél az azonosításhoz egynél több információra van szükség, annál kevésbé lesz hasznos csupán a jelszó ismerete a kiberbűnözők számára. Részesítsük előnyben azokat a weboldalakat, amelyek két- vagy többfaktoros - biztonsági kérdés, sms-ben küldött kód, tartózkodási hely információ, hitelesített eszköz stb. - azonosítási módszert használ.

Nézzünk utána, hogy mint tekint a szolgáltató jogosulatlan belépésnek
Kérdezzük meg a jelszavas bejelentkezést igénylő weboldal üzemeltetőjétől, hogy a jogosulatlan belépést miként értelmezik. Így tisztában leszünk azzal, hogy vajon az ellopott jelszó önmagában lehetővé teszi-e a hackerek számára a belépést, továbbá milyen típusú és mértékű hozzáférést jelent ez a fiókunkhoz.

Figyeljük a közösségi médiát, valamint a biztonsági weboldalakat és blogokat a jelszólopásokkal és a lehetséges incidensekkel kapcsolatos hírekért
Minél előbb szerzünk tudomást egy adatlopási incidensről, annál hamarabb meg tudjuk változtatni a jelszavunkat.

Nézzünk utána, hogy milyen felelősség terhel minket, és milyen felelősség terheli a weboldal üzmeltetőjét
Tudjuk meg, hogy egy olyan behatolás esetében, amelynek következményeként feltörték a fiókunkat és emiatt kár ért minket, milyen felelősséget vállal a weboldal üzemeltetője az incidens által okozott pénzügyi károkért és egyéb felmerülő költségekért. A hitelkártya cégek általában pénzügyi felelősséget vállalnak. Ismerjük meg előre, hogy kit terhelnek bármiféle költségek vagy más kellemetlenségek.

Hirdetés
Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.