Hirdetés
. Hirdetés

A Meta új bejelentő eszközzel segíti a bosszúpornó áldozatait

|

Az új eszköz lehetővé teszi, hogy az emberek meztelen vagy szexuális tartalmú fotókat küldjenek be egy adatbázisba, amely segítségével nyomon követhető és jelenthető, hogy az adott fotót megosztották-e a Meta közösségi platformjain.

Hirdetés

A Meta egy brit nonprofit szervezettel együttműködve olyan eszközt indított, amely lehetővé teszi, hogy az emberek egyedi azonosítókat - úgynevezett hash-eket - hozzanak létre szexuálisan explicit vagy meztelen fotókról, és ezeket a hash-eket elküldjék egy nonprofit adatbázisba. A technológiai platformok, köztük a Facebook és az Instagram, ezt követően az adatbázis segítségével felismerhetik, hogy az adott fotót közzétették vagy megosztották-e.

A StopNCII.org nevű eszköz azoknak a 18 év feletti személyeknek szól, akik gyanítják, hogy a róluk készült képet hozzájárulásuk nélkül tették közzé valamelyik közösségi platformon, amit általában hozzájárulást nem kapott (nonkonszenzuális) intim képek (NCII) vagy bosszúpornó néven emlegetnek. A rendszer a Facebook és az Instagram részvételével indul, de a tervek szerint más platformokra is kiterjesztik.

Hirdetés

A Facebook korábbi erőfeszítései a bosszúpornó-jelentési rendszer létrehozására széles körű elítélést váltottak ki. Egy 2017-es kísérleti projektben arra kérték a felhasználókat, hogy küldjenek magukról szexuálisan explicit fotókat a Messengeren, hogy proaktívan megjelölhessék őket hozzájárulás nélkül megosztott képekként. A felhasználók azonban óvakodtak attól, hogy ugyanazokat a fotókat bízzák a Facebookra, amelyek megosztását eleve meg akarták akadályozni.

Az új eszköz, amelyet nem a Meta, hanem az Egyesült Királyságban működő Revenge Porn Helpline segélyvonal működtet, ehelyett olyan technológiára támaszkodik, amely lehetővé teszi, hogy az emberek közvetlenül a telefonjukon hozzák létre a hash-eket, hogy elkerüljék ugyanazt a problémát, mint a 2017-es kísérleti projektben. "Miközben a részt vevő vállalatok a StopNCII.org-tól kapott hash-t arra használják, hogy azonosítsák azokat a képeket, amelyeket valaki megosztott vagy meg akar osztani a platformjaikon, az eredeti kép soha nem hagyja el az illető készülékét. A StopNCII.org és a részt vevő technológiai platformok csak a hash-eket osztják meg, magukat a képeket nem.

"Ez a funkció megakadályozza az adott tartalom további terjesztését, és a képek biztonságosan a tulajdonos birtokában maradnak" - írta a közleményben Antigone Davis, a Facebook globális biztonsági vezetője.

A nagy techcégek már most is hozzáférnek egy másik, a gyermekek szexuális zaklatásáról szóló anyagként azonosított képek hashelt adatbázisához, hogy megpróbálják megakadályozni azok terjedését az interneten. Az Apple-t is bírálták az adatvédők a személyes iCloud-fiókokban hashelt fotók keresését célzó terve miatt. E projektet bevezetését el is halasztották, miután azt a visszhangot váltotta ki, hogy a terv sértheti az emberek magánéletét, és nem kívánt következményekkel járhat.

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.