Hirdetés
. Hirdetés

A technológiai óriások keményebben lépnek fel a szélsőségek és a terrorizmus ellen

|

A technológiai platformokat régóta bírálják, amiért nem felügyelik az erőszakos szélsőséges tartalmakat.

Hirdetés

A legnagyobb amerikai technológiai cégek, köztük a Facebook és a Microsoft által létrehozott terrorizmusellenes szervezet jelentősen kibővíti a cégek között egy kulcsfontosságú adatbázisban megosztott szélsőséges tartalmak típusait, azzal a céllal, hogy visszaszorítsa a fehér felsőbbrendűség híveit és a szélsőjobboldali milíciák által készített anyagokat - közölte a csoport a Reuters-szel.

A Terrorizmus Elleni Globális Internet Fórum (GIFCT) adatbázisa eddig az ENSZ listáján szereplő terrorista csoportok videóira és képeire összpontosított, így nagyrészt az olyan szélsőséges iszlamista szervezetektől származó tartalmakból állt, mint az Iszlám Állam, az al-Kaida és a tálibok.

A következő hónapokban a csoport kiegészíti az adatbázist a támadók kiáltványaival - amelyeket gyakran a szimpatizánsok osztanak meg a fehér fajgyűlölők erőszakos akciói után -, valamint az ENSZ Tech Against Terrorism nevű kezdeményezése által megjelölt egyéb kiadványokkal és linkekkel. A GIFCT a Five Eyes hírszerzési csoport listáit fogja felhasználni, és további csoportok - köztük a Proud Boys, a Three Percenters és a neonácik - URL-jei és PDF-jei is kerülnek a gyűjteménybe.

Hirdetés

Az összefogó cégek megosztják egymással a "hash-okat", vagyis a szolgáltatásaikból eltávolított eredeti tartalmak egyedi numerikus ábrázolásait. Más platformok ezeket arra használják, hogy azonos tartalmakat azonosítsanak a saját oldalaikon, hogy felülvizsgálják vagy eltávolítsák azokat.

Bár a projekt segít a szélsőséges tartalmak elleni küzdelemben a mainstream platformokon, a csoportok továbbra is közzétehetnek erőszakos képeket és retorikát számos más oldalon és az internet számos más részén.

A technológiai csoport a fenyegetések szélesebb köre ellen kíván fellépni - mondta a GIFCT ügyvezető igazgatója, Nicholas Rasmussen a Reutersnek adott interjúban. "Bárkinek, aki a terrorizmus vagy a szélsőséges megnyilvánulások területét vizsgálja, értékelnie kell, hogy vannak más részek is... amelyek most figyelmet követelnek" - mondta Rasmussen, a szélsőjobboldali vagy faji indíttatású erőszakos szélsőségesség fenyegetését említve.

A technológiai platformokat régóta bírálják, amiért nem felügyelik az erőszakos szélsőséges tartalmakat, bár a cenzúrával kapcsolatos aggályokkal is szembe kell nézniük. Az USA-ban a belföldi szélsőségek, köztük a fehér felsőbbrendűség és a milíciacsoportok problémája a január 6-i halálos kimenetelű capitoliumi zavargások után újra sürgetővé vált.

A GIFCT adatbázisához tizennégy vállalat férhet hozzá, köztük a Reddit, a Snapchat-tulajdonos Snap, a Facebook leánycége az Instagram, a Verizon Media, a Microsoft LinkedIn és a Dropbox fájlmegosztó szolgáltatás.

A GIFCT, amely ma már független szervezet, 2017-ben jött létre az amerikai és az európai kormányok nyomására a párizsi és brüsszeli halálos merényletsorozat után. Adatbázisa többnyire az ENSZ Biztonsági Tanácsának összevont szankciós listáján szereplő csoportokkal kapcsolatos videók és képek digitális ujjlenyomatait tartalmazza, valamint néhány konkrét, élőben közvetített támadást, például a 2019-es lövöldözést az új-zélandi Christchurchben lévő mecsetben.

A GIFCT-t egyes emberi és digitális jogokkal foglalkozó csoportok kritikával illették és aggályokat fogalmaztak meg a cenzúra miatt. "Ha túlzásba visszük, az abba az irányban visz, hogy megsértjük valakinek az interneten a szabad véleménynyilvánításhoz való jogát" - mondta Rasmussen.

A csoport tovább szeretné bővíteni adatbázisát, hogy az hangfájlok vagy bizonyos szimbólumok hash-jeit is tartalmazza, és növelni szeretné tagságát. Nemrég az Airbnb lakáskiadó óriáscéget és a Mailchimp e-mail marketingcéget vette fel tagjai közé.

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.