Hirdetés
. Hirdetés

Adatok legyünk, vagy szabadok?

|

Már nemcsak az informatikai biztonság területén jártas szakemberek, de az online jelenségek iránt érdeklődő laikusok kedvelt vitatémája is, hogy mi történik azzal a rengeteg információval, amit az interneten aktívan töltött idő után hátrahagyunk.

Hirdetés

A kibertér használatát új szintre emelte a társadalom az elmúlt évtized során. - Már nem csupán videókat, posztokat vagy e-maileket osztunk meg egymással, hanem minden egyes másodpercben adataink millióival tápláljuk a virtuális tér gépezetét: minden egyes kattintásunk, mozdulatunk, viselkedésünk egy-egy adat, információ, ami hozzátesz digitális személyiségünkhöz. A vállalatok, kormányok, független szervezetek pedig - valamilyen formában - folyamatosan profiloznak vagy elemeznek minket, és minden kattintásunkat, mondatunkat vagy üzenetünket. Ma már vitathatatlan: azzal, hogy mindannyian aktív okoseszköz- és internethasználók vagyunk, mindegyikünk egészen egyedülálló adathalmazzá is vált - kezdi Keleti Arthur IT-biztonsági szakértő, az ITBN CONF-EXPO főszervezője.

Hirdetés
          

- Ezzel együtt szemben állunk azzal a ténnyel is, hogy a magánszféra még sosem volt ennyire kérdőjelekkel teli, nehezen meghatározható és megvédhető. Változnak védelmi képességeink és lehetőségeink is, mind a felhasználói, mind a szakértői, mind a gyártói vagy szolgáltatói oldalról. Új játékszabályokat kell írnunk.          

Digitális immunrendszer
Ha van adatunk, azt meg kell védenünk - akár a sajátunk, akár a ránk bízott információ birtokában vagyunk. - Az ebben rejlő kihívás és a kérdőjelek sokasága abból fakad, hogy a ma még alapvetően biológiai emberi identitásnak nem része, hogy ő tulajdonképpen adat. Éppen ezért a digitális térben érkező támadásokat sem tudja úgy kezelni, mint amikor a fizikai térben éri bántódás - mondja Keleti Arthur. - Az adat absztrakt fogalom - az ember mint biológiai lény ennek sérülékenységére nincs felkészülve. Nincs rá biológiai válasza, ha visszaélnek vele. A digitális immunrendszer felépítése hosszú tanulási folyamat, melynek még a szakemberek is csak az elején járnak.

           

Az ITBN látogatói szeptember 26-27-én választ kaphatnak a napjaink adatkezelési eseményeiből felmerült kérdéseikre, illetve megvitatják, hogy a biztonsági adatok elemzése hozhat-e valódi javulást a privát és az üzleti adatvédelem és biztonság területén. Többek között Chrys Margaritidis tolmácsolásában szóba kerül, van-e már kialakult, a kulturális és vallási hagyományoktól független etikai megállapodás a big data kezelésére, és hogy értelmezhető-e globálisan.           

Meddig ember az ember?
Tavaly azt a témát járta körül az ITBN CONF-EXPO, hogy hova fejlődhet az ember, és e fejlődés során meddig nevezhető embernek egyáltalán. A technológiai fejlődés ütemét előrevetítve vajon mikor leszünk a mesterséges intelligencia révén sokkal inkább gépek, netalán robotok, esetleg ember-gép keverékek? Ezt a gondolatot az ITBN CONF-EXPO előadói idén eggyel tovább görgetik: abból a szempontból közelítik majd meg, hogy jelenlegi ismereteink és tapasztalataink, valamint az online térben létező adathalmaz által meghatározott digitális profilunk tükrében meddig tartjuk magunkat embernek. Mikortól definiál minket sokkal inkább adat-önmagunk, és felmerül az is, hogy a társadalom számtalan adat-egyénéből álló kollektív tudata milyen hatással lesz majd az egyéni gondolatok relevanciájára?           

Kollektív tudás vs. egyéni gondolatok
- Az emberiség kollektív tudása folyamatosan nő, és egyre rövidebb annak duplázódási görbéje. E felgyorsulásnak mindig is a technológia fejlődése volt az alapja. Lehet, hogy a jövőben már nem lesz elegendő, hogy hozzáférünk a kollektív tudáshoz - a mesterséges intelligenciának köszönhetően hamarosan képesek leszünk összekapcsolni a gondolatainkat, megnövelve így kollektív feldolgozó képességünket is. A mai kor embere még nem is tudja ezt elképzelni, hiszen a személyes adatainkat is foggal-körömmel védjük az online térben. Felmerül tehát a kérdés, hogy a jövőben mennyire leszünk hajlandóak feláldozni az egyéni gondolkodást, s ezzel teljes egyéniségünket a kollektivitás érdekében? - fejtegeti a transzhumanizmus gondolatának ezen olvasatát Georgiu Achilles, a CEU Business School Technológia Menedzsment és Innováció program igazgatója, illetve az Üzleti Analitika program iparági igazgatója. Az izgalmas témáról bővebben az ITBN CONF-EXPO keretében tart előadást a Groupama Arénában.           

A kétnapos rendezvényen 80 programponttal jelen lesznek a hazai és a nemzetközi gyártók, tanácsadók, rendszerintegrátorok és disztribútorok képviselői. A felhőbiztonsági technológiáktól az IoT-eszközök védelmén át egészen a kibervédelmi gyakorlatokig érdekes szakmai beszélgetéseken, előadásokon fejlesztheti tovább képességeit vagy bővítheti ismereteit a több mint 2000 résztvevő szeptember 26-27-én.                   

Az ITBN CONF-EXPO 2018-ban is ingyenes!

Regisztráció: www.itbn.hu

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.