Hirdetés
. Hirdetés

Az új nagyvállalatot úgy hívják: otthon

|

Néhány hónappal ezelőtt még elképzelhetetlennek tartottuk volna azokat a változásokat, amelyeken keresztülmentünk. Milliók dolgoznak távmunkában, kénytelenek napi teendőiket újszerű körülmények között végezni.

Hirdetés

Irodai környezetének korlátaitól megszabadítva mindenkinek magának kell megtalálnia a számára megfelelő munkamódszereket: már nem az a kérdés, mikor dolgozunk, hanem az, hogy mit. Munkavégzésünkhöz céges és magántulajdonú eszközök mixét használjuk. Az otthon az új nagyvállalat, és ennek megvannak a maga veszélyei, fogalmazott a napokban megjelent írásában Charles Eagan, a BlackBerry műszaki vezérigazgatója.

Hirdetés

Adathalászat, az örök klasszikus

Vegyük például a leggyakoribb támadási módszerek egyikét, az adathalászatot! Mind több felhasználó jelentkezik be a vállalati rendszerbe otthonról, s ezzel párhuzamosan egyre nő a rosszindulatú és adathalász támadások száma. Elkövetőik tisztában vannak azzal, hogy a bizalmon alapuló hagyományos biztonsági megoldások nagy lelki nyomás és pánik idején a szokásosnál sérülékenyebbek. Az alkalmazottak azért hajlamosak követni az adathalász e-mailben kapott utasításokat, mert azok hitelesnek tűnnek, és mert sürgős beavatkozásra szólítanak fel - általában valamelyik felettes vagy más megbízható személy nevében. Pedig kisebb hibák is súlyos következményekkel járhatnak. Egy nemrégiben megjelent felmérés szerint a pénzügyi területen dolgozó informatikusok 94 százaléka nincs meggyőződve arról, hogy az adatokkal dolgozó alkalmazottak, tanácsadók, partnerek képesek biztonságos adatkezelésre.

Az igazsághoz hozzátartozik, hogy ez nem kizárólag az - olykor igazságtalanul - gyenge láncszemnek tartott alkalmazottak hibája. A rendelkezésükre bocsátott kiberbiztonsági megoldások gyakran túl bonyolultak, hátráltatják az érdemi munkát, aminek elkerülhetetlen következménye az újabb támadási felületeket nyitó megkerülő megoldások alkalmazása.

Charles Eagan szerint a kiberbiztonsági megoldásszállítóknak olyan eszközöket kell a home office-ban dolgozók kezébe adni, amelyek épp oly biztonságossá teszik az otthoni munkahelyet, mint amilyen biztonságos az irodai környezet szokott lenni. Olyan távmunka-megoldásokra van szükség, amelyekkel az alkalmazottak operációs rendszertől függetlenül biztonságosan elérhetik a vállalati alkalmazásokat, az intranetet és a céges adatokat.

A tanuló és alkalmazkodó AI

A BlackBerry CTO-ja szerint itt kerülnek képbe a mesterséges intelligenciával felvértezett kibervédelmi megoldások, amelyek a tanulás és alkalmazkodás képessége révén dinamikusan alkalmazkodnak a szervezet igényeihez és az aktuális kockázatokhoz. Ne gondoljuk, hogy valami sci-fibe illő robothatalomról van szó, mondta Charles Eagan. A mesterséges intelligencia az embernél sokkal gyorsabban és következetesebben képes komplex problémákat megoldani, de ahol a legnagyobb szükség van rá, ott nem helyettesíti az emberi intelligenciát: nekünk kell megmondani, milyen probléma vár megoldásra. Ha ez megvan, kezdődhet az adatgyűjtés, a megfelelő megoldás megtervezése, azon folyamatok kidolgozása, amelyeket adaptálva az AI tanulni tud a visszajelzésekből.

Noha egyre több szó esik automatizálásról, a robotok és a mesterséges intelligencia térhódításáról, éppen a járvány hívja fel a figyelmet arra, milyen fontos maga az ember, mert a technológia képességei korlátosak. Igazából csak az ember számít, csak ő tud inspirációt adni. Amennyiben a mesterséges intelligencia elvégzi helyettük a munka dandárját, az alkalmazottaknak több idejük marad arra, amihez igazán értenek: kreatív gondolkodásra, problémamegoldásra, munkára és a családjukra, zárta gondolatmenetét Charles Eagan.

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.