Hirdetés
. Hirdetés

Bezár a darkneten a lopott hitelkártyákat forgalmazó legnagyobb oldal

|

A bezárások valószínűleg nem jelentik a darknet piacok végét, mivel kétségtelenül újak fognak megjelenni.

Hirdetés

A darknet legnagyobb illegális, lopott hitelkártyákat kínáló piacterének adminisztrátorai visszavonulnak, miután a becslések szerint 358 millió dollárt (260 millió fontot) kerestek. Az UniCC névtelen tulajdonosai megköszönték a bűnözői közösségnek az üzletet, a bezárás indokának pedig az életkorukat és az egészségi állapotukat jelölték meg.

Számos más illegális darknetes piactér is önkéntesen bezárt a tél folyamán ismeretlen okokból. A rendőrség szerint a tendencia vegyes érzéseket hagy bennük. A darknet az internetnek egy olyan része, amely csak speciális böngészőszoftverrel érhető el.

Hirdetés

Az Elliptic elemző cég kriptopénz-szakértői több százmillió dollárnyi, az UniCC-nek történt kriptofizetést követtek nyomon. Az UniCC orosz és angol nyelvű darknetes fórumokon is közzétette, hogy "csapatunk visszavonul". A névtelen bűnözők hozzátették: "Nem vagyunk már fiatalok, és az egészségünk nem engedi meg, hogy tovább így dolgozzunk.". Az UniCC 2013 óta aktív, naponta több tízezer új lopott hitelkártya szerepel a piacon eladásra - számolt be a BBC.

Több százmillió fizetési kártya adatait lopták el online kiskereskedőktől, bankoktól és fizetési vállalatoktól, mielőtt az UniCC-hez hasonló online piactereken értékesítették volna. Ezek az ellopott kártyák értéket képviselnek, mivel nagy értékű termékek vagy ajándékkártyák vásárlására használhatók, amelyeket aztán készpénzért tovább lehet értékesíteni. Az Elliptic kutatói szerint a weboldal megnyitása óta összesen 358 millió dollárnyi kriptopénzfizetés érkezett Bitcoin, Litecoin, Ether és Dash formájában.

Az UniCC bezárása alig egy évvel a korábbi piacvezető, a Joker's Stash visszavonulása után következik be. Ez egyben a legutolsó a bűnügyi piacterek egyre növekvő listáján, amelyek az elmúlt hat hónapban önként visszavonultak.

A White House Market 2021 októberében - a maga nemében a legnagyobb darknetes piac -jelentette be, hogy bezár. Ezt követte novemberben a Cannazon, majd karácsonykor a Torrez. Amikor a Torrez decemberben bezárt, a világ egyik legnagyobb angol nyelvű piactere volt, ahol kábítószert, hackereszközöket, hamis készpénzt és bűnügyi szolgáltatásokat árultak. A honlapon közzétett levél szerint "nagy öröm volt a legtöbb eladóval és felhasználóval együtt dolgozni".

A darknetes oldalak megszűnésekor az üzemeltetők a vásárlók vagy az eladók pénzével eltűnnek. Ezt nevezik kilépési csalásnak. Az is előfordulhat, hogy feltörik őket, vagy a rendőrség lefüleli és offline állapotba helyezi őket. A piacterek rendezett módon történő megszüntetésének új trendjét "sunsetting"-nek vagy "önkéntes visszavonulásnak" nevezik.

"Jelenleg úgy tűnik, hogy ez egyre gyakrabban fordul elő. A piacok méltóságteljesen kiszállnak, és azt mondják: Elég pénzt kerestünk, és mielőtt lebuknánk, egyszerűen visszavonulunk, és elmegyünk a naplementébe" - mondja David Décary-Hétu professzor, a Montreali Egyetem kriminológusa.

Szerinte a Torrezhez hasonló nagy piactereket működtető adminisztrátorok naponta akár 100 ezer dollárt is kereshetnek jutalékkal. A rendőrség számára, amely jobban szeretné, ha a bűnözők az igazságszolgáltatás elé kerülnének, ez a fajta kilépés vegyes érzéseket kelt.

"Mindig örülök mindenkinek, aki talán rájön, hogy olyan foglalkozást űz, amely kriminalizált, és úgy dönt, hogy ezt nem fokozza tovább. Ha valamit sajnálok, az az, hogy eddig nem sikerült felelősségre vonnunk őket, de meg kell érteniük, hogy továbbra is felelősségre fogják vonni őket" - mondta Alex Hudson, a brit Nemzeti Bűnüldözési Ügynökség darknetes hírszerzésért felelős vezetője.

A bezárások valószínűleg nem jelentik a darknet piacok végét, mivel kétségtelenül újak fognak megjelenni. A BBC új kutatása a Radio 4's File on Four című műsorának megbízásából megállapította, hogy legalább 450 ma működő darknet-értékesítő túlélte az elmúlt évtizedben történt korábbi rendőrségi bezárásokat.

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.