Hirdetés
. Hirdetés

Dél-Korea lesz a NATO kiberkutatási központjának első ázsiai tagja

|

A három új tagországgal kiegészülve a CCDCOE-nak immár összesen 32 tagja van.

Hirdetés

A NATO agytrösztje, amely minden évben nagyszabású kibervédelmi gyakorlatokat tart a tagországok részvételével, első ázsiai tagként Dél-Koreát fogadta be. A dél-koreai hírszerző ügynökség csütörtökön közölte, hogy az ország csatlakozott a NATO alá tartozó kibervédelmi csoporthoz, így az első ázsiai tagország lett.

A dél-koreai Nemzeti Hírszerző Szolgálat (NIS) közölte, hogy az országot Kanadával és Luxemburggal együtt felvették a NATO Cooperative Cyber Defense Centre of Excellence (CCDCOE) nevű Tallinnban működő agytrösztbe, amely interdiszciplináris kibervédelmi kutatással, képzéssel és gyakorlatokkal támogatja a tagországokat és a NATO-t. Az agytrösztöt 2008-ban Észtország kezdeményezésére hozták létre a NATO-tagok, válaszul arra, hogy az országot állítólag Oroszország által elkövetett bénító kibertámadások érték.

Hirdetés

A három új tagországgal kiegészülve a CCDCOE-nak immár összesen 32 tagja van: 27 támogató NATO-tagállam és öt hozzájáruló résztvevő, köztük Dél-Korea, amely nem tagja a NATO-nak. A NIS közölte, hogy 2019 óta dolgozik azon, hogy a CCDCOE tagjává váljon. Elsősorban az ország gerinchálózati infrastruktúrájának védelme érdekében szeretne a kibertámadásokra reagáló szakértelmet szerezni és globális stratégiát kialakítani. A koreaiak több munkatársat terveznek a CCDCOE központjába küldeni, és bővíteni kívánják a közös képzések körét.

A kiberfenyegetések hatalmas károkat okoznak mind az egyéneknek, mind az országoknak. A támadások megválaszolásához szoros globális együttműködésre van szükség - jegyezte meg a NIS közleménye, hozzátéve, hogy a jövőben szorosan együtt fog működni a CCDCOE tagjaival.

Dél-Korea már a hivatalos taggá válása előtt is részt vett a CCDCOE nagyszabású, éles helyzetben végrehajtott kibervédelmi gyakorlatán, a Locked Shields-en, ahol a tagországok és a partnerek több ezer szakértője közösen védett meg egy fiktív országot a szimulált kibertámadásokkal szemben.

Dél-Korea a múltban számos kibertámadást szenvedett el, amelyek célpontjai az állami nukleáris kutatóintézetektől kezdve a kriptovaluta-vállalatokig terjedtek, és amelyek többségét állítólag észak-koreai hackercsoportok követték el. Eközben március elején a CCDCOE 27 támogató országa megszavazta, hogy Ukrajnát is felvegyék a központba, mint hozzájáruló résztvevőt.

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.