Hirdetés
. Hirdetés

Kibertámadások értek több román állami és pénzügyi intézményt

|

Az oroszbarát Killnet hekkercsoport törte fel a kormány és egy sor állami intézmény honlapját.

Hirdetés

Elérhetetlenné vált péntek hajnalban több román állami és pénzügyi intézmény honlapja az ellenük indított, szolgáltatásmegtagadást előidéző (túlterheléses) kibertámadás miatt - közölte a román kormány. Egyebek mellett a kormány (gov.ro), a védelmi minisztérium (mapn.ro), a határrendészet (politiadefrontiera.ro) és az állami vasúttársaság (cfrcalatori.ro) honlapját támadták a hackerek.

A kormányzati szervek IT-szakemberei együttműködnek az illetékes kibervédelmi intézmények szakértőivel a hozzáférés helyreállítása és az okok azonosítása érdekében - közölte Bukarest. A gov.ro kormányzati portál elérhetőségét a közlemény kiadása előtt helyreállították.

Hirdetés

A védelmi minisztérium közleménye szerint a támadás csak a mapn.ro nyilvános honlapot bénította le, amelyen nem tárolnak titkos adatokat. A támadás nem érintette a védelmi minisztérium informatikai hálózatait.

A Román Hírszerző Szolgálat (SRI) később a szolgálat keretében működő Országos Cyberint Központ nyomozásának eredményét ismertetve azt közölte: a hackerek az ország határain kívüli hálózatokban működő eszközökről bénították meg pénteken több órán keresztül román közintézmények és pénzügyi intézmények honlapjait. 

Végül, Telegram-oldalán vállalta magára a román kormányzati szájtok elleni támadást az orosz párti Killnet hekkercsoport. Bejegyzésükben megosztottak egy képet Marcel Ciolacuról, akit a román szenátus elnökének neveztek (valójában a képviselőház elnöke), és akinek egy nyilatkozatot is tulajdonítottak, amely szerint Ciolacu maximális támogatásáról biztosította az ukrán vezetést a "halálos fegyverek" beszállítása terén. Ciolacu - aki Nicolae Ciucă miniszterelnökkel és Bogdan Aurescu külügyminiszterrel együtt nemrég Kijevbe látogatott - azzal reagált, hogy nem született olyan döntés, miszerint Románia fegyvereket küldene az ukrán védelmi erőknek, és csak szükség esetén lesz ilyen lépés. A Killnet hekkerei nemrég hasonló akciókat hajtottak végre cseh kormányzati honlapok és a cseh vonattársaság oldala ellen, és azzal is hencegtek, hogy az ukrajnai háború miatt Oroszországnak virtuális hadat üzenő Anonymous hekkercsoport oldalát is feltörték.

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.