Hirdetés
. Hirdetés

Kiváló felbontásban látni az orosz katonai bázisokat a Google Térképen

|

A vállalat cáfolta a közösségi médiában megjelent beszámolókat, amelyek szerint Oroszország stratégiai létesítményeit felfedte volna a kíváncsi szemek előtt.

Hirdetés

A Google azt állítja, nem változtatott cenzúrázási módszerén, így például azon sem, ahogyan a Maps szolgáltatásának keretében megjeleníti többek között Oroszország stratégiai katonai létesítményeit. A nyilatkozat kedden érkezett válaszul azokra a hírekre, amelyek szerint a Google Maps jól láthatóvá tette Oroszország katonai repülőtereit és haditengerészeti hadihajóit.

Hétfőn egy, az ország fegyveres erőihez köthető, nem ellenőrzött ukrán Twitter-fiók egy maroknyi műholdképet tett közzé, a következő felirattal: "A Google Maps megnyitotta a hozzáférést Oroszország katonai és stratégiai létesítményeihez". A szóban forgó fiókot többször idézte az ország védelmi minisztériumának hivatalos fiókja is.

Hirdetés

A posztban négy kép szerepel, amelyek közül kettő látszólag katonai repülőtereket ábrázol több álló vadászrepülőgéppel, míg a másik kettőn haditengerészeti hadihajóknak tűnő képeket látni. A tweet azt állította, hogy "most mindenki láthatja a különböző orosz indítóállásokat, interkontinentális ballisztikus rakétasilókat, parancsnoki állásokat és titkos lőtereket, pixelenként körülbelül 0,5 méteres felbontással".

A bejegyzést kedd reggelig közel 2500-szor retweetelték, és több hírügynökség is idézte, nem csoda, hogy az egyik a Google figyelmét is felkeltette. A térképszolgáltatás Twitter-fiókja arról tájékoztatta a Fehéroroszországban betiltott NEXTA médiumot, hogy "nem végeztünk semmilyen változtatást a műholdképeinken Oroszországban".

A The Verge portál hétfőn közvetlenül a Google-t kereste meg ez ügyben. Egy e-mailben a techóriás szóvivője, Genevieve Park megerősítette, hogy a vállalat "nem végzett semmilyen változtatást a műholdképeinken Oroszországban". A The Verge szerint az eredeti tweetben szereplő képek közül legalább az egyik valóban elérhető a Google Maps-en, és egy olyan képet ábrázol, amelyet a csatorna "aktív orosz katonai helyszínként" jellemzett. Ráadásul az újságírók szerint a Google Maps segítségével néhány más oroszországi katonai létesítményt is meg tudtak találni.

A cikk arra a következtetésre jutott, hogy ezek a helyszínek már azelőtt láthatóak voltak, hogy Oroszország február végén megkezdte volna az Ukrajna elleni katonai hadjáratát. A The Verge megjegyezte, hogy számos hasonló létesítmény más országokban, köztük az Egyesült Államokban is szabadon megtekinthető a Google Maps-en. A cikk azonban megemlítette, hogy a képek egyes esetekben erősen pixelezettek, például a francia légierő 705-ös számú, Tours külvárosában található légi bázisának esetében.

Február vége óta a Google számos lépést tett a Kreml katonai inváziójára válaszul: leállította a hirdetések értékesítését Oroszországban, és blokkolta a Google Payt. A YouTube is blokkolta az orosz államilag finanszírozott médiához tartozó számos csatornát, köztük az RT-t is.

Az orosz kormány válaszul súlyos bírságokkal fenyegette meg a techóriást, követelve, hogy a Google állítsa vissza a hozzáférést a betiltott orosz csatornákhoz.

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.