Hirdetés
. Hirdetés

Megnevezték az üzemanyaghálózat elleni kibertámadás mögött álló elkövetőt

|

Ez a két nemzet közötti konfliktus eszkalálódását jelenti.

Hirdetés

Izrael állt az iráni üzemanyagrendszer elleni országos kibertámadás mögött, amely a múlt hónapban megbénította az ország benzinkútjait - derül ki egy amerikai jelentésből. Ez a két nemzet közötti konfliktus eszkalálódását jelenti.

Irán üzemanyag-elosztó hálózata október 26-án állt le, miután egy kibertámadás célpontja az autósok számára a kormány által kibocsátott kártyákkal történő benzinvásárlásra használt rendszer volt. Irán akkor egy meg nem nevezett "állami szereplőt" vádolt azzal, hogy megpróbálta felszítani a "közharagot".

Hirdetés

A New York Times két névtelenséget kérő amerikai védelmi tisztviselőre hivatkozva arról számolt be, hogy a behatolást bizalmas hírszerzési értékelések alapján Izraelnek tulajdonították.

Az üzemanyaghálózat elleni támadást követően az ország olajügyi minisztériuma attól tartott, hogy hackerek bejutottak a kormányzati rendszerekbe. Ez potenciálisan lehetővé tette számukra, hogy olyan adatokat lopjanak el, amelyekből kiderülhet, hogyan sikerül Iránnak megszegnie a nemzetközi szankciókat - írta az NYT.

Az iráni támadásra válaszul napokkal később megtorló kémkedési akciót indítottak egy izraeli egészségügyi intézmény és egy társkereső honlap ellen, amelyet Tel-Aviv szerint teheráni ügynökök hajtottak végre.

Az Izrael elleni kibertámadás során begyűjtött információkat az ország internetes szövetségének vezetője, Yoram Hacohen "a magánélet elleni egyik legsúlyosabb támadásnak" nevezte, amelyet az ország valaha látott.
Az izraeli állampolgároktól ellopott adatokat később a Telegramban szivárogtatta ki egy olyan csoport, amelyről Tel-Aviv tisztviselői azt állítják, hogy vagy az iráni kormánynak dolgozik, vagy annak részét képezi.

A támadások a két ország közötti konfliktus eszkalálódását jelzik, mivel vélhetően ez az első olyan incidens, amely közvetlenül civileket sért, és nem katonai vagy kormányzati célpontok ellen irányul.

Irán és Izrael nyilvánosan nem ismerte el a támadásokért való felelősséget.

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.