Hirdetés
. Hirdetés

Több mint ezer vállalkozó érintett a Magyar Postánál történt adatszivárgásban

|

Vizsgálják mekkora jogsértés és mekkora adatszivárgás is történt valójában.

Hirdetés

Több mint ezer vállalkozó személyes adata kerülhetett nyilvánosságra a Magyar Posta rendszeréből - írta az Index. Az eset azután történt, hogy március végétől minden Magyarországon működő webáruháznak kötelező a Magyar Postát is felajánlani a vásárlóknak kiszállításra.

Ehhez sokan "ÉnPostám" fiókot igényeltek. Így tett az Index egyik olvasója is, aki a lapnak elmondta, hogy amikor március 16-án belépett a fiókjába, azt látta, hogy az összes egyéni vállalkozó egy "cégbe" - pontosabban egy felhasználói profil alá - került be, és így láthatóvá váltak személyes adataik.

Az adatok között látható az egyéni vállalkozók neve, e-mail-címe, sőt néhány esetben a telefonszáma is. A lapnak magyar webáruházakat képviselő Ecommerce Hungary alelnöke, dr. Ormós Zoltán nagyon bonyolultként jellemezte az ügyet. Közölte, hogy ezek az adatok az egyéni vállalkozók honlapjain is elérhetők általában, így nem számítanak személyes adatnak.

Hirdetés

Azonban vannak, akik privát e-mail-címükkel regisztráltak, ami viszont már személyes adatnak minősül, így felvet jogi problémákat. Dr. Ormós Zoltán az Indexnek elmondta, hogy vizsgálják mekkora jogsértés és mekkora adatszivárgás is történt valójában.

Az Index közölte, hogy egy olvasójuk több körlevelet is kapott, amelyek feltehetően a kiszivárgott listából kigyűjtött e-mail-címeket célozták.

A Posta az Indexnek küldött válaszában úgy fogalmazott, hogy "egyes webáruházi ügyfelek adatai ideiglenesen hozzáférhetővé váltak más regisztrált személy számára", hozzátéve, hogy megtették, Az incidens elhárítására az elsődleges intézkedéseket a Magyar Posta megtette.

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.